Õie RaudseppFoto: Eesti Kunstnike Liit
Inimesed
19. oktoober 2018, 15:42

Suri nahakunstnik Õie Raudsepp (1)

Esmaspäeval, 15. oktoobril lahkus meie hulgast oma 87. eluaastal nahakunstnik Õie Raudsepp.

Õie Raudsepp sündis 2. veebruaril 1932. aastal Valgamaal Tõlliste vallas talulapsena. Ta õppis Õru algkoolis ja lõpetas 7. klassi Antsla keskkoolis. 1947. aastal asus ta õppima Tallinna kergetööstustehnikumi, mille lõpetas 1951. aastal. Peale lühiajalist töötamist Tallinna õmbluskombinaadis jätkas ta õpinguid ERKI-s nahkehistöö erialal. ERKI lõpetamise järel, 1958. aastal, asus ta tööle kunstitoodete kombinaadi ARS nahkehistööde ateljees, algul mustritegija ja meistrina ning aastatel 1973‒1987 kunstilise juhina. Õie Raudsepp ja tema abikaasa olid aktiivsed alpinistid.

Kunstilise juhi ameti kõrvalt tegeles ta pidevalt loominguga, esinedes näitustel alates 1962. aastast. 1973. aastal toimus Õie Raudsepa esimene isiknäitus Tallinna kunstihoone sektsioonide saalis ja ta astus ka Eesti kunstnike liitu.

Tema elutööks kujuneski tegevus ARS-i nahkehistöö ateljees. Ta oli ülimalt korrektne, peensusteni nõudlik nii enda kui ka kolleegide suhtes. Sõbralik, vaikse häälega, lahke, aga konkreetne. Tema suhtumine töösse oli väärtustav ja avarapilguline, ta hindas kõrgelt ateljeele tehtavaid kavandeid kui kunstiväärtust, neid süstematiseerides ja säilitades. Tänu Õie Raudsepale on paremik kavandeist säilinud ja tarbekunstimuuseumi fondidesse jõudnud.

Õie Raudsepa tasakaalukas ja nõudlik meelelaad kajastus ka tema loomingus. Rahulik, mahe ja lakooniline, perfektselt teostatud nahatöö naturaalsetes toonides, eelistatavalt voolitehnikas, mõjus turvaliselt ja kestvalt. ARS-i meistri ja ateljee juhina valdas ta tehnikaid perfektselt ja teostas pidevalt ka tellimustöid paljudele asutustele (külalis- ja kroonikaraamatud jms).

Me jääme Õie Raudseppa mäletama hea ja lahke kolleegina, kes võttis kuni viimaste aastateni aktiivselt osa erialastest üritustest, oli tähelepanelik kaaslaste suhtes ega unustanud kunagi ka toetavat naeratust.

Õie Raudsepa ärasaatmine toimub teisipäeval, 23. oktoobril kell 15.15 Pärnamäe krematooriumis.