Inimesed

Menuromaani autor läks kodukandi noormehele appi mööblit tõstma, aga too tulistas kirjanikku haavlipüssist ja tappis ka tema naise. Maha jäid kuune tütar ja lõpetamata käsikiri

Ennast „Rusikatega“ rahva südameisse kirjutanud Silver Anniko loometee lõpetas jõhker mõrv (141)

LISA KOMMENTAAR

Muruet21. oktoober 2018, 19:47
Oli minulgi üks põgus kokkupuude Silver Annikoga. Minu lelletütrel olid Võrus pulmad, Abiellus ta Silver Anniko kaastöötajaga, ilmselt "hõbehalli" autojuhiga. Olin siis 18 ja lelletütar aasta vanem. Mina muidugi pisarais, et nüüd on noore neiu elu lausa läbi: juba abielunaise kohustused. Ühtäkki lohutas mind minust tunduvalt vanem härrasmees, tantsitas ja pakkus end giidiks ehitusjärgus majas. Leidsime end veel viimistlemata ärklikorruselt, suudlusest kaugemale ei jõudnud, sest andsin jalgadele teada. Küllap kartsin, et nüüd napsatakse mind ka ära ja otsas siis mu noorus ongi!
See juhtus septembris 1963.a.
Elavate kirjas pole enam Annikot, minu lelletütart ega ka tema abikaasat.
Mina aga mõtlen, et kahetsema ei pea tehtut vaid seda, mis tegemata!
Matvei Murakas21. oktoober 2018, 07:18
Küsime tõeliste inimeste käest-Rüütel,Ansip,Kallas,Savisaar ja komnoor Randpere võiksid oma kuldset aega meelde tuletada ja inimestele tõde rääkida.
to 10. 4721. oktoober 2018, 14:31
Palgalised mõistus seda ei võta, et teismelisted on just aju.pestud mul.ti.kulti ihalejad.
Isegi poisid. Üks 18a noormees sõimas mul näo täis, et kuidas ma meile pa.gu.lasi ei taha.
Otsustajate lapsed praegu võimul ning osad otsustajad ka.
ab21. oktoober 2018, 00:45
Nägin unes, et selle mõrvaga seotud ka praegu võimu juures olvead endised punased. Tavalt mul unenäod ei valeta!
///Nägin unes, et selle mõrvaga seotud ka praegu võimu juures olvead endised punased. 21. oktoober 2018, 10:47
Ega siis ekreteismeline-kommenteerija mõelda ega arvutada ju ei oska ja sellest aru ei saa, et praegused võimulolevad isikud olid selle mõrva ajal alles lapsekingades, mõned isegi veel mähkmetes.
21. oktoober 2018, 16:04
mihkel asnok20. oktoober 2018, 21:25
Lux -s lugesin lossi seinalt,sotsialism pluss kapitalism võrdub terrorism.Nii ongi.
kgb kätetöö20. oktoober 2018, 20:57
sellest kirjutati juba aastaid tagasi, et "tunnistajate" ütlused ei klappinud kuidagi ülejäänud faktidega
penskarile20. oktoober 2018, 22:26
Millega ullike nõus oli ? Arvan, see lihtsameelne noormees ei ole kuidagi mõrvaga seotud.
Lihtsalt tehti süüdlaseks ja kõik. Kas meelitati kuidagi süüdi tunnistama või peksti või ähvardati.
penskar 67+20. oktoober 2018, 20:21
Raamat oli väga hea, loeks ka selle uue väljaande läbi. Selle mõrva kohta niipalju, et leiti ullikene, kes oli kõigega nõus. Meenutaks ka Türi kirikuõpetajat, kes oma abilisega kusagilt karjäärist leiti ja maja maha põletati.... mõrvarid tänaseni vabaduses, kahjuks.
K K20. oktoober 2018, 21:06
Meri ja koduabilise matmispaik leiti Türi linnast linnulennul, u. 10 km. eemal, karjääri ligidalt. Meri põlenud maja krundile Türil ehitatati aga "Säästumarket".
See21. oktoober 2018, 15:54
raamat ja need mõrvad haakuvad.Pastor Meri olevat olnud raamatutegelase Eero Sutternipperi prototüübiks jne.Kas just peaks kõiki vandenõuteoorijaid uskuma,on iseasi,kuid väike kahtluseuss jääb siiski närima.Ma omaarvates tundsin põgusalt seda Vambola Naaritsat ja mulle ei tundunud ta küll kuskilt otsast kohtlane.Kui ikka oli tegemist sama isikuga,siis see oli lihtsalt üks tavaline tüüp,kes armastas pisut alkoholi tarbida ning oli üleüldse väga tavaline.Loomulikult võib oletada,et nii Meri kui ka Anniko said teada midagi sellist,mis oleks vägagi kahjustanud kedagi avaliku elu tegelastest ja ,et sellistel tegelastel oli ,,pikk käsi"-võib oletada nii mõndagi.Võimalik,et kunagi tuleb ka tõde päevavalgele!?
Karin20. oktoober 2018, 20:20
Mind kohutavalt hämmastavad eestimeelseid mõnitavad palgalised.
Kas olete üldse eestlased. ? Kuigi siin teemas ilmselt 1 peavoolu palgaline kirjutab.
Kuidas on võimalik võidelda omaenda rahvuse kestmajäämise vastu ?
Kuidas selline asi üldse võimalik on, kommija 14.02 ja 14.28 ?
20. oktoober 2018, 20:40
Siin saab vabalt eestlasi sõimata ja kiruda, eestikeelseid muulasi on palju siginenud.
20:4021. oktoober 2018, 10:50
need ei ole eestikeelsed muulased, vaid need eestlaste sõimajad on oma au ja südametunnistuse rublade eest mahamüünud ekre trollid.
22. oktoober 2018, 22:38
kelle troll sina oled?
raudmees20. oktoober 2018, 19:58
Minu arvates oli raamat väga võimutruu Ülistas sotsialismi ja manas neid neetud kapitaliste
Maurus20. oktoober 2018, 20:49
Õige sotsialism ongi väärt kooseksisteerimise vorm.
Paraku on ahned juhid selle ära rikkunud ...aga kalkkapitalism on palju hullem!
kapitalism on tore20. oktoober 2018, 22:04
saab vaadata kui uhketes majades ikka mõned elavad ja kui kiiresti rikkaks said.
21. oktoober 2018, 11:47
tõsi
Kapitalismi ajal elavad töökad ja tublid eestlased tõesti uhketes majades, neil on veel 2-3 uhket autot õues, nad söövad oma perega toidurohkusest lookas söögilaua ääres ja naudivad, tänu oma edukuse ja töökusele veel palju muid häid hüvesid.
Ainult mõned, kes pole viitsinud mingit korralikku eriala õppida või muidu laisklevad, vinguvad, kui paha on ikka see kapitalismi aeg.
Aga voot, Vene ajal oli rahvas kõik ühtemoodi vaesed, elati kõige ja kõigi eluksvajalike nappuses, väljaarvatud muidugi Toompea puna-p a r. u n i d, kelle erikauplused Toompeal olid kaubavalikust ja -rohkusest lausa lõhkemas.
100 pere kohta oli ENSV aegu ÜKS auto, toidu- ja muude kaupluste tühjadel riiulitel vilistas ainult külm idatuul.
u21. oktoober 2018, 21:38
annaks jumal, et sa ahneks läheks, siis sa ka vaeseks jääd.
Jah22. oktoober 2018, 10:30
Selliseid inimesi, kes teevad lihtsamaid töid, on mõttetud ja ebavajalikud ja peavadki väikese palga peal virelema ? Huvitav, kuidas need töökad ja tublid ilma haiglate hooldustöötajate, koristajate, kassapidajate , lasteaiatädide, kasvuhoonetöötajate ja teiste madalapalgaliste 'mõttetute' inimesteta hakkama saaks ?
22. oktoober 2018, 10:57
kes või kus kirjutas, et "vene ajal polnud süüa"?
Kirjutati ju, et kõigest oli nappus, ka toiduainetest.
Meie vanaema Tallinnas pidi enne tööleminekut hommikuti kell 5, väljas -20kraadi külma, jooksma turule searibide sabasse, seal ootama paar tundi, et saada ÜKS kg searibisid. mis olid paljad st milledel ei olnud tinksugi liha küljes.
Aga supikeetmisel sai supile nendest searibidest ikka LIHALÕHNA ja ka -MAITSE juurde ja selline asi oli nõuka ajal juba suur õnn!
Sinusuguste luulujuttude kohta võib vastata nii nagu paljudes vene muinasjuttudeski kirjutatakse - kõik sõid ja jõid, aga suhu ei saanud midagi.
//22. oktoober 2018, 18:28
Nappus ei tähenda seda, et midagi saada polnud, vaid valik oli kesine. Kui poes liha müüdi, siis enamus oli ikka päris pekine. Sellist valikut, nagu praegu turul: sisefilee ja välisfileejne- see kadus poest 80 aastate alguses. 87 aastatl olin kesk- venemaal 2 kuud koolitusel. Poes vorsti nappis ja ei saanud üle ühe tüki korraga osta. Müüki lasti ka alles peale tööpäeva lõppu ettevõtetes, et mittetöötajad toidukaupa eest ära ei ostaks.
Loomulikult oli kõigest puudus, sest kaubanduses oli ju teine järjekord juhataja ukse taga, kust ka sai vajamineva kätte.
Sigarettidest oli ka puudus, aga seeeest tutvuse kaudu lisatasu eest sai kamba peale kastiga ostetud, millest jätkus kuuks-kaheks. Sama jama käis ka alkoholi ja muu kaubaga- kõike oli tegelikult saada, ainult et lisatasu eest- ´a-La 10% juurdehindlusega. Mul läks niigi hästi, et ettevõtte poolt pooltühja korterikarbi sain, aga sinna kõik ülejäänu oli ikka tõeline sebimine, aga sebitud see sai- nii et reaalselt oli kõik kuskil olemas, ainult ootas juurdemaksmist ja ei jäänud ühelgi majanaabril ka korter karbi kujuliselt seisma materjali puuduse tõttu!
mõtlik20. oktoober 2018, 22:02
Kui ikka pea on rauast, siis sealt tulevad arvamused on juba ammu roostes.
A20. oktoober 2018, 18:31
Kui raamatu ilmumine oli seotud ka Mart Helmega tema selleaegsel töökohal ,siis tänud Mardile ,et selline eestimeelne raamat ilmus !
Ma tänan Helmet20. oktoober 2018, 19:46
Ma tänan Helmet ka selle eest, et ta Giovanni toa ilmumist eesti keeles ei takistanud, takistada ei saanud või oli ta maailmavaade varases nooruses 1993. aastal praegusest veidi erinev.
pole küll samal põhjusel, aga meetod on sama20. oktoober 2018, 18:04
90-ndate algul tapeti terve perekond ja pereema õepoeg või vennapoeg ning viimane tehtigi mõrtsukaks.
Stsenaarium sama, süütu inimene tembeldati mõrvariks ning öeldi, sooritas enesetapu.
20. oktoober 2018, 20:44
Neid lavastatud enesetappusid on palju. Palju on ka meetodeid inimeste suitsiidini viimiseks, mida kohus ei tunnista, sest see hävitaks süsteemi.
jaa20. oktoober 2018, 16:12
Sai ka seda romaani "rusikad" nooruspõlves loetud. Ema tema kellegi käest sai, oli küllaltki kapsaks loetud ja hoiatati et vaataksime ette, pidi keelatud kirjandus olema. Mina ei osanud sealt midagi keelatud välja lugeda, kui ainult seda, et mainiti esimese vabariigiaega, mis muidu oli tolle aja kohta ajalooraamatutest kustutatud. Pigem halvustas kirjanik oma teoses just kapitalismi ja inimese pürgimist rikkuse poole vahendeid valimatta. Näiteks abiellumine endast tunduvalt vanema ja kohtlase naisega, tema uputamine ja hullude ärakasutamine raskel põllutööl jne.
20. oktoober 2018, 17:11
nägi praegust orja aega ette
17:1120. oktoober 2018, 19:02
ei saa need ekre vabrikuo r j a d ilma orjaajata oma kopikaid teenida
to /20. oktoober 2018, 19:50
orjad ei kobise. ja peremehe arvutit ei näpi!
Oma teooria20. oktoober 2018, 14:57
Muidugi mõisteti lihtlabasele ning harimatule mõrvarile kõrgeim määr ning viidi see ka täide. Sest muidu võinuks hiljem tema keelepaelad äkki veel lahti pääseda. Et kes ja kuidas teda palkas nińg kui palju talle lubati. Ka ülbus kohtusaalis on mõistetav, kui talle oli antud vastav juhend ning kindel lubadus, et ta varsti vabastatakse. Seega on aru saadav ka romaani esimese osa pea pole võrra kärpimine ning selle järgede käsikirjade salapärane kaotsiminek. Lihtsalt mõnede tegelaste prototüüpudeks olnud tollal veel kõrged tegelinskid tundsid ist iseendid ära ńing see neil ei meeldinud. Mehe suu tuli kinni panna ja käsikirjad likvideerida.
to Oma teooria20. oktoober 2018, 15:43
Ei usu, et see noormees üldse mõrvaga seotud oli.
Leiti heasüdamlik lihtsameelne, kelle kaela ajada.
tõde on 14.57 see küll20. oktoober 2018, 15:52
seda oli ka kuulda salajastelt allikatelt ... nüüd vast julgevad ka need asjaosalised rääkida ... on veel mõningad elus kes teavad ja olid tegevad ...
20. oktoober 2018, 17:13
neid elus hulga Viljandis ja veel praegugi kõrgetel positsioonidel
moded ei avalda kindlaid ajaloolisi fakte, miks?20. oktoober 2018, 14:21
16. aprillil 1959 esitas ENSV Glavliti ülem Arnold Adams NSV Liidu Glavliti ülemale Pavel Romanovile nimekirja 63-st eesti autorist, kelle kõik teosed oleksid edaspidi keelatud.
Keelatud autorite nimekirjas oli 1956. aastal 105 eesti autorit, kellest aasta jooksul võeti nimekirjast maha 34. Selle käigus oli Glavlit kontaktis KGB ja prokuratuuriga.
1962. aastal koostas ENSV Glavlit „Raamatukogudest ja raamatukauplustest kõrvaldamisele kuuluvate Eesti NSV-s ilmunud väljaannete koondnimekirja“, kus oli 68 raamatut ja 1966. aastal „Raamatukogudest ja antikvariaatidest kõrvaldamisele kuuluvate kodanlikul ja okupatsiooni ajal Eestis ilmunud väljaannete koondnimekirja“, kus oli umbes 3000 teost. Need nimekirjad jäid kehtima kuni tsensuuri ja erifondide kadumiseni 1988. aastal.
20. oktoober 2018, 14:41
ometigi avaldati - tänud!
20. oktoober 2018, 15:55
loomulikult hiljem , küsige partei ametnikelt ka praegusi elavaid partei juhtivaid tegelasi ... kes teavad - las räägivad rahva kallal tehtud vägitegudest
20. oktoober 2018, 14:18
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
kokkusattumusele20. oktoober 2018, 16:58
Nüüd sa jälle valetad.
Helme küll keeluosakonna juhataja ei olnud, otsustajad olid ikka teised isikud.
pole mõtet enam varjata20. oktoober 2018, 17:15
otsustada püüdsid kõik , et saada edutamist Nõuka ajal ja aupaistet tulevikkus
20. oktoober 2018, 19:07
mitte kõik nüüd küll ei olnud vene võimu kaasajooksikud, ainult üksikud alatud eesti rahva reeturid olid sellised
22. oktoober 2018, 10:59
üksikud nagu ka helme mart.
kas kokkusattumus?20. oktoober 2018, 13:46
Selliseid raamatuid nagu "Rusikad" keelati ära Glavlitile ja KGB-le alluvas asutuses "Eesti Raamat", kus raamatute keeluosakonna ehk leninismi osakonna juhataja oli Mart Helme. Tema otsustas juhatajana, milline artikkel või raamatu käsikiri läks trükki, milline tuleriidale. Või ta keelustas koos Glavlitiga juba ilmunud, aga vene valitsuse jõhkrustest ja telgitagusest tegudest ja nende kaasajooksikutest isikuidpaljastavaid raamatuid, nagu „Rusikadki“.
NB!
Glavlit oli NL-s riigisaladuste kaitse ja riigisaladuste ja riigi julgeolekut ohustavate andmete avalikustamise ja tõkestamise tsensuuriorgan ja sinna võeti tööle ainult Moskvale üdini ustavaid kommuniste.
20. oktoober 2018, 13:52
16. aprillil 1959 esitas ENSV Glavliti ülem Arnold Adams NSV Liidu Glavliti ülemale Pavel Romanovile nimekirja 63-st eesti autorist, kelle kõik teosed oleksid edaspidi keelatud.
Keelatud autorite nimekirjas oli 1956. aastalõpupoole juba 105 eesti autorit, kellest aasta jooksul võeti nimekirjast maha 34. Selle käigus oli Glavlit kontaktis KGB ja prokuratuuriga.
1962. aastal koostas ENSV Glavlit „Raamatukogudest ja raamatukauplustest kõrvaldamisele kuuluvate Eesti NSV-s ilmunud väljaannete koondnimekirja“, kus oli 68 raamatut ja 1966. aastal „Raamatukogudest ja antikvariaatidest kõrvaldamisele kuuluvate kodanlikul ja okupatsiooni ajal Eestis ilmunud väljaannete koondnimekirja“, kus oli umbes 3000 teost. Need nimekirjad jäid kehtima kuni tsensuuri ja erifondide kadumiseni 1988. aastal.
A20. oktoober 2018, 14:13
No jummel ,kui Mart Helme ise see keelaja oli ,siis suured tänud Mardile , et ta sellise nõukavastase -eestimeelse raamatu ilmumise suutis läbi suruda - see ikka pani vanadel kommudel põlved tudisema !
Uskumatu!22. oktoober 2018, 20:26
Kommentaatorikesed ajavad siin asjatundmatult vahtu suust välja. Mart Helme ei saanud kuidagimoodi mõjutada "Rusikate" väljaandmist. Natukegi küsimusi tekitava raamatu väljaandmise üle otsustasid EKP Keskkomitee ja Glavlit, kes pügas ja lõikas kaäsikirja, kuidas suutis. Lugege ometi mälestusraamatuid nõukogude tsensuurist ja üldse kirjanike mälestusi ja päevikuid. Saate natuke aimu tollest ajastust.
K K20. oktoober 2018, 14:29
Ei oska ütelda, kas see on kokkusattumus, juhus või miski muu. Ühte ma aga tean- Sa oled parandamatuOinas oma Helmega!
20. oktoober 2018, 14:42
EkreOinas, tänan tähelepanu eest!
murueit20. oktoober 2018, 15:02
Hea, et Oinas ikka suure tähega kirjutasud, sest too oli tõsine eesti mees koos oma paljukannatava suguvõsaga, kust on pärit ka F. Tuglase naine Elo-Elisabet Oinas...
tahtsid öelda20. oktoober 2018, 19:52
to kas kokkusattumus20. oktoober 2018, 15:49
Palgaline, kas peale Helme millestki muust ka võimeline mõtlema oled ?
20. oktoober 2018, 20:52
Ta on ammu oma sodiga kopa nii ette visanud, et seda ei loeta. Siin areneb teatav valikuline lugemine, loed ainult seda, mida vaja.
kui Helme oli osakonna juhataja20. oktoober 2018, 15:58
siis oli temal väga suur KGB võim ja toetus üüratu
A20. oktoober 2018, 18:28
See raamat pani vanadel kommudel põlved tudisema ja käed rusikasse -ja kui selle ilmumine oli Mart Helme otsustada ... no siis suured tänud Mardile , et selline raamat ilmus !!!
jajaa21. oktoober 2018, 12:11
tolleaja noorkomust kaabumehel tudisevad aga praegu käed ja jalad, sest nõukaaja kaasajooksiku vanad patud tulevad tasapisi, aga kindlalt päevavalgele.
Rahune maha20. oktoober 2018, 18:34
Mart Helme lõpetas ülikooli alles 1973, need keelatud nimekirjad koostati palju varem.
rahune ise maha 20. oktoober 2018, 19:11
aga need keelatud nimekirjade käsutäitmised viidi läbi kuni 1988.aastani.
kas sa tõesti arvad20. oktoober 2018, 19:53
et neid jooksvalt ei täiendatud??
20. oktoober 2018, 19:45
sellest võimuahnest mustakaabumehest võib kõike uskuda.
Taat20. oktoober 2018, 13:37
Superraamat "Rusikad" ,soovitan lugeda!
Töötasin20. oktoober 2018, 17:37
tollal raamatupoes ,seda teost ei jätkunudki järgmise päevani,üks loetavamaid teoseid romaane.
20. oktoober 2018, 13:15
Jah, see 50 aastat vene ve-rist okupatsiooniaastat ole Eesti ajaloos eesti ja ka teistele väikerahvastele üks kõige õudsam aeg.
Keep Smile20. oktoober 2018, 13:50
Praegu on nõuka julmus muutunud saamahimuks ja kadeduseks. Teistesse suhtutakse veelgi hoolimatumalt ja pealiskaudsusemalt.
sry20. oktoober 2018, 14:18
20. oktoober 2018, 17:13
praeguseks20. oktoober 2018, 19:54
on nõuka julmus ja üdini rumalus muutunud kiip smailinguks.
vaevalt küll20. oktoober 2018, 13:14
"Kirja- ja raadiomees Silver Anniko võinuks aasta algul tähistada 90. sünnipäeva."
"kulus „Rusikaid“ kirjutades meeletult kohvi ja tuba oli sinist vingu täis, sest ta suitsetas vahetpidamata"
EV20. oktoober 2018, 15:03
Ka keegi Lennart Meri pidi kirjade järgi olema ahelsuitsetaja!
20. oktoober 2018, 15:59
see oli meie Suur Sõber Nikolajev ...
täitsa vabalt20. oktoober 2018, 20:00
minu sugulane suitsetas noorukieast surmani kogu ärkveloleku aja - loomulikult koos pausidega muudeks eluks vajalikeks toiminguteks - süüdates järgmise sigareti eelmise konist. ta suri 93 aastaselt. arvestades vene aja odavate sigarettide tõrva ja muu saasta sisaldust, poleks see iga sellise, või veidi tagasihoidlikuma suitsetamise puhul tänasel päeval mingi ime.
aga minu21. oktoober 2018, 19:27
onu ja mitmed töökaaslased, kes olid kirglikud suitsetajad, surid kõik kopsuvähki.
Karin20. oktoober 2018, 12:09
Lugesin netist ja ei usu, et mõrvariks oli lihtsameelne, kõhetu noormees Vambola, kes pealegi olevat olnud kirjaniku hea sõber.
Kahtlane on seegi, et surmanuhtlus nii kiiresti ellu viidi.
Poliitiline mõrv raudselt, aga kellegi kaela oli vaja ajada.
Nõukogude aeg oli hirmus aeg ikka.
20. oktoober 2018, 20:56
to aeg oli hirmus20. oktoober 2018, 13:14
See on teine teema.
Antud juhul oli probleem just vene ajas, poliitiline mõrv ning lihtsameelne, uje noormees hea saak, kelle kaela ajada.
Nõukogude võim tappis ju 3 inimest korraga, Anniko, ta naise ja selle ujeda noormehe.
muri20. oktoober 2018, 13:21
Anniko teadis liiga palju
20. oktoober 2018, 14:20
TÄNAPÄEVAL AETAKSE ASJAD PEENEMALT ÄRA LENDAD TREPIST ALLA VÖI MYRGITATAKSE NAGU PALJUD.
20. oktoober 2018, 16:00
see ongi sõbralik kapitalism
putini kremloonias20. oktoober 2018, 20:01
küll jah. nüüd tuleb välja, et saudi araabias kah.
Vaene eest keel20. oktoober 2018, 11:28
"Jõhker" mõrv - või on keegi kuulnud ka õrnast või leebest mõrvast? Kui loen, kui halba eesti keelt kirjutatakse, eriti ajakirjanduses, siis eelistaks, et need isikud kirjutagu juba parem halvas inglise keeles. Jõhker mõrv, imearmas pisibeebi, jne jne. Kas teil ei ole vastik lugeda sellist rumalat keelt?
mina20. oktoober 2018, 13:56
õppisin küll koolis, et nimisõna juurde käib ka seda iseloomustav omadussõna! Kas tänapäeval pole see enam nii?
20. oktoober 2018, 14:28
Kui ekre vabrikutööline kedagi muud sõimata ei saa või ei ole, siis peab ta hakkama kohe artikli autorit mahategema ja halvustama.
Peaasi, et saaks anonüümselt jälle kellegi või millegi pihta soppa pritsida.
Milla20. oktoober 2018, 15:52
Eesti keele kasutus on praegu tõesti jube, samas see omadussõna on küll kõige väiksem mure. Ei teata sõnade tähendust, probleemid on g-b-d-k-p-t-ga, m-tõbi (enne v. ennem), terve rida sõnu, mille käänamine on kirjutajale kaelamurdev (kontsert, kompvek jne.), vahel-vahest.... Loetelu võiks veel pikalt jätkata.
Kui20. oktoober 2018, 17:59
ees puudub koma,tarkpea .
Seesam Une20. oktoober 2018, 18:32
Koma järel on tühik. Punkti ees see puudub.
Vaene eesti keel20. oktoober 2018, 18:34
Minu arust on trafaretsete omadussõnade lisamine tõsine probleem. Minu arust näitab see mõttelaiskust, stampide abil mõtlemist. Sealt siis need "jõhkrad" mõrvad ja tuntud isikute "imearmsad pisibeedid". Natuke teise kategooriasse kuulub "pika puuga ära tegemine/panemine" ja "kinga saamine/andmine". Väljendid, mille abil juba ammu kirjeldatakse millestki/kellestki parem olemist ja töökoha vahetamist ükskõik mis põhjusel. Olles seda 10 000 korda lugenud, ei mõtle me enam sellele, mida need väljendid tegelikult tähendavad. Ei mõtle, et need on jõhkrad sõnad, et sama asja saab öelda ka viisakamalt. Kas te väidate, et see ei muuda meis endis midagi? Ma tean, vastus on nüüd, et see on uus aeg ja just nii nüüd räägitaksegi. Kas keegi sunnib meid selleks? Euroopa Liit või Putin?
küll irisemiseks põhjuse leiab20. oktoober 2018, 20:03
aga mina oleks ka "jõhkra mõrva" asemel kirjutanud näiteks "elukardetav eluvõtmine" või midagi veel peenemat.
hmmm20. oktoober 2018, 10:53
Kunagi lugesin aga ei mäleta,millest seal juttu, kuid paks raamat oli...
mäletan20. oktoober 2018, 10:56
paljud komud ja äraandjad kartsid seda raamatud sest paljud lugejad tundsid osa neist ära
ka mina mäletan20. oktoober 2018, 12:13
ja veelgi rohkem tundsid ennast ära kodanlikud vereimejad, kellest raamatu enamik ka koosneb.mida pidid kartma nn komud sinu meelest aastal 1979 ????
to ka mina mäletan20. oktoober 2018, 15:48
Miks nõukogude võim 3 inimest tappis, kui midagi polnud karta ?
Õhtuleht20. oktoober 2018, 10:49
Teab, mida laupäeva hommikusest uudiseks suurelt kirjutada, et õudusjudinaid jälle tekitada. Väga, väga hea kirjanik, kui mingit muud jõhkrust momendil pole, aitab ka see. Ei julge tõesti Õ veebis avada.
20. oktoober 2018, 10:53
mina ka mitte sest mäletan seda aega Viljandimaal päris selgelt
sõdur20. oktoober 2018, 10:37
1981 kevadel olin Arhangelski ajateenistuses.Olin autojuht KAMAZ i-peal ühel päeval leidsin metsast eestikeelse ilma kaanteta suht paksu raamatu. Tuli välja et see oli romaan Rusikad.
20. oktoober 2018, 10:55
ja siis hakkasid okupantide vastu võitlema nii nagu nüüd kõik ennast kiidavad ... kui olid sell ajal puutaga peidus püksid märjad
kribu20. oktoober 2018, 13:41
Ja sinusuguse haritud tai na pea ainuke oskus on igal võimatul ja võimalikul juhul EKREt kiruda.Ilmselt oled soolikapuurija ja kardad nende võimule tulekut.
soolikapuurijale ekrekribule20. oktoober 2018, 14:15
///kardad nende (ekre) võimuletulekut?
See kõlab küll nagu üks väga hale anekdoot, mille üle ei saa üldse naerdagi.
Umbes sama nali nagu - Mart pandi oma vabrikutö-l.lide poolt oma 16 häälega isegi "presidendiks".
Siis sai selle üle küll laginal naerda, nüüd need jorud - kõik kardavad ekret! - ei aja tõesti enam mitte muigamagi.
20. oktoober 2018, 16:03
20. oktoober 2018, 16:04
kardan küll sest töötasin selle Sinu osakonnajuhataja alluvana Nõuka ajal ...
mina sinu soolikate ligi küll ei tuleks20. oktoober 2018, 20:08
aga ekre võimuletulek (kui see poleks suhteliselt võimatu) oleks väga must perspektiiv eestile ja lõpetaks taasiseseisvunud eesti vabaduse vaid veidi pikema ajaga kui oli antud vastasutatud eesti riigile. esimene vabadusekaotus ei olnud väga palju meie kätes. kui aga teise omaenda kätega kremli heameeleks ka ära teeme, siis ilmselt me tõesti ei väärigi vabadust.
A20. oktoober 2018, 14:08
Ise Ukrainas teenides oli vene seersant ( käsklusi andis vahest pulli pärast ka eesti keeles) lugenud raamatut eesti mesavendadest ' Halli hundi päevik ' , millest minul polnud aimugi .. muuseas ,eestlasi oli omajagu ja esimese asjana leppisime kokku ,et ka omavahel hoiame kokku ja hakkame vastu nagu üks mees ... venelastelt saime tunnustavaid sõnu ' nuu fašistõ ,malatšõõ ' ja nendega konflikte polnud
Olen lugenud.20. oktoober 2018, 20:45
Halli Hundi autor oli Ahtu Levi ja metsavennana teda esitleda küll ei maksa, Levi oli klassikaline varas, oma nooruses küllalt kirju elusaatusega millest suure osa veetis vangilaagrites. Temast vist tehti ka film? Minule teadaolevad viimased teated olid temast Odessast kus mees kelneriametit olla pidanud. Kui elus on, peaks olema juba vägagi vana mees. Saksaaja lõpus teenis lühemat aega Saksa armees.
rrr20. oktoober 2018, 23:19
Vikipeedia andmetel suri Levi 2006 a. Moskvas
soovitan lugeda21. oktoober 2018, 09:26
Ahto (mitte Ahtu!) elas kõrge vanaduseni Moskvas, mitte Odessas. Tema raamat oli aga nõuka ajal üks mu lemmikuid! Ime, et seda ilmuda lubati. Eks pidi natuke riigitruudust sisse pistma. Ent ridade vahel oli nii mõndagi. Ülihea raamat.
Ants Lagi 20. oktoober 2018, 10:28
Seda raamatut lugedes jätsin vana - aasta õhtul kuuse alla minematta . Niivõrd hea raamat Türist ja lähiümbruse küladest .
K K20. oktoober 2018, 11:04
Ka kirjaniku enda viimne puhkepaik on Türi Saunametsa kalmistul
Rusikad20. oktoober 2018, 10:18
Olen kunagi ammu lugenud ega mäleta raamatust palju. Mäletan, et seda polnud saada ja räägiti, et keelatud olevat. Tore kui uus ja tsenseerimata trükk välja antakse. Kindlasti on sellel menu. Ostan isegi ja loen uuesti.
tahan ka lugeda uuesti20. oktoober 2018, 10:59
sest paljud tundsid ära tolleaegseid tegelasi seal raamatus , muide minu komm selle kohta kustutati , kardetakse ikka veel tõde
Ants Lagi20. oktoober 2018, 10:16
20. oktoober 2018, 10:14
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
seda teatakse20. oktoober 2018, 11:00
kuuldavalt olevat selle kohta käsikiri valmis kuskil Tallinnas ja lubati avaldada ... trükitakse mujal riigis
21. oktoober 2018, 01:00
teadagi.....20. oktoober 2018, 09:56
kellele ei meeldinud see raamat tõesest okupeerimisest.KGB.
Kuusik Kaasik20. oktoober 2018, 09:43
Kui vaadata pilte Annikost, siis märkame ka fotosid Türi praost Harald Merest. Mõlemamõrv oli KELLEGI poolt organiseeritud.... Uuemal ajal võib ka trepilt alla kukkuda
mõtlik20. oktoober 2018, 09:56
kas tõesti kardeti "Rusikate" teise osa ilmumist.
Kuusik Kaasik20. oktoober 2018, 10:42
No isegi jõulud nääriti ära
A20. oktoober 2018, 14:09
Miks nad kartma pidid ,kui tsensuur toimis ?
B20. oktoober 2018, 14:26
Lumehelbeke A. Küsi veel seda, et miks kommud siis politseisse ei pöördunud
u20. oktoober 2018, 15:13
kartma,kartma,karistus ei jää tulemata
20. oktoober 2018, 21:09
Karistus tuleb nagunii, mõrtsukas jääb mõrtsukaks igaveseks.
võib küll trepist kukkuda20. oktoober 2018, 20:09
kui elad Narva nire taga ja ei jaga EKR... vabandust, Kremli vaateid.
Kuusik Kaasik20. oktoober 2018, 09:38
Kui guugeldada Anniko pilte, siis märkame ka fotosid Türi praost Harald Merest. Mõlemamõrv oli kellegi poolt organiseeritud...
20. oktoober 2018, 10:01
eks sa loe lepassalu raamatut nende mõlema kohta. seal on isegi ühe varblas elava jahimehe nimi välja öeldud.
kaido20. oktoober 2018, 10:07
juhuslikult olin samal ajal mõrvariga samas asutuses!
ma tean seda20. oktoober 2018, 11:02
ole ettevaatlik veel mõned aastad
kaido20. oktoober 2018, 09:37
lihtlabane röövmõrv oli. mõrvar sai hiljem surmanuhtluse, kuna tappis vanglatöötaja
Kuusik Kaasik20. oktoober 2018, 09:46
Kus, kes sedasi rääkis?
miks sa kaido vassid20. oktoober 2018, 11:03
tahad tegelikkust eksitada , hilja juba sulle ...
vana mälestus26. oktoober 2018, 14:57
Olen kuulnud ühe varasema tuntud Viljandimaa miilitsa (kes käis kuriteopaigal asja uurimas) eravestluses räägitud arvamust, et ametlik ja kiire lahendus ei olnud õige.
Asitõendid ja kohapealne pilt olid liiga kummalised ja vastuolulised selleks.
Samuti ei vasta tõele, et seal justkui ei olevat mingeid pabereid otsitud.
ahah20. oktoober 2018, 09:12
Või siis nii: mode korjas ära mu kommi, kus mainisin, et lasteraamatuid on keeruline välja anda, samas skandaalsed menukid müüvad. Ja et kirjandus on huvitav maastik: seal on keelatud, kohustuslik jne.
20. oktoober 2018, 21:12
Sa ei oska poliitiliselt korrektseid teemasid valida. Uuri välismaiseid kirjastusi.
Ei mäleta ,aga oli vist Viljandimaal suvilas , 20. oktoober 2018, 09:10
oli siin või seal ,aga kole oli küll , miks küll ja kes küll ,
tookord ei olnud selline asi igapäevane ,nagu praegu ta paraku on , kurb ... :-(
imelik tõesti20. oktoober 2018, 09:54
inimene harjub kõigega. Iga päev kaob keegi vägivaldselt ja kõik kehitavad vaid õlgu.
see tõsi20. oktoober 2018, 11:06
aeti ühe abitu kuid leebe käitumisega puuduliku arusaamisega isiku kaela ... keegi teab veel väga täpselt ...
üks kirjanik20. oktoober 2018, 09:10
Kirjandus on kummaline nähtus. On olnud keelatud kirjandus ja kohususlik kirjandus, praegu on kirjandus see, mis müüb. Lasteraamatuid ja luuletusi on peaaegu võimatu avaldada, kuna neid ei osteta, kui sa pole skandaalne või kuulus, samas Kersna võib oma Oti-teemat vist lõpmatuseni lüpsta, kirjastused on sillas ja ostjaid leidub. Loodan, et postuumselt ehk annavad pärijad mu teosed välja. Neid, avaldamata, on üksjagu,
20. oktoober 2018, 10:40
Anna välja mida tahad, keegi ei keela.
oo-pii-oo20. oktoober 2018, 12:36
69 ühele kirjanikule20. oktoober 2018, 15:58
Tippjutt, tippkomm Sul, tubli mees
laip20. oktoober 2018, 08:02
visati järve ja sellele oli raudäke peale vajutatud.
sain ka infi tol ajal20. oktoober 2018, 11:08
aga seda ei teinud see abitu mitteselge arusaamisega heasüdamlik ... kelle kaela aeti
20. oktoober 2018, 16:08
saad varsti kuulsaks ...