Erki PärnojaFoto: Britt Randma
Inimesed
19. oktoober 2018, 11:52

Erki Pärnoja kirjutatud „Saja lugu“ jõudis plaadile

Erki Pärnoja loodud muusika suurteosele "Saja lugu" on tänasest saadaval CD-l ja vinüülil.

Juubeliaasta aprillis toimunud festivali Jazzkaar avamisel tuli ettekandele Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud kontsertlavastus "Saja lugu", kus portreteeriti Eestit läbi siinsete inimeste, jättes peaossa Eesti oma erinäolisuses ja ilus.
 
"Selle projektiga töötamine oli minu jaoks suur ja põnev väljakutse ning erines paljuski sellest, kuidas oma loomingule varasemalt lähenenud olen. Umbes aasta aega tegelesin teosega toomata mängu helisid — tegelesin lihtsalt mõtlemise ja mõtestamisega ning leidsin end küsimas: mis seob mind inimestega enda ümber? Mida tähendab kuuluda? Ja mida see kuulumine minu jaoks tähendab?" räägib Erki Pärnoja Eesti Vabariik 100 projektiks "Saja lugu" valmistumisest.
 
Pärnoja mõtteks oli muusikaga kirjeldada avastamise tunnet tempos, mida võib kogeda, kui võõraga vesteldes üks inimene end teisele avab. Samuti soovis autor, et kuulaja tajuks teel olemise tunnet — liikumist mingis suunas. “Saja Lugu” muusika olulisimaks võtmesõnaks sai rännak. "Minu jaoks oli oluline luua midagi, mis oleks minule kõlaliselt uudne, samas põhjamaine, karge, õhuline, ürgne ja ajatu," lisas Pärnoja.

Plaat sisaldab 11 osast koosnevat teost, mis salvestati 20. aprillil Noblessneri sadamalinnaku tehase angaarisfestivali Jazzkaar 2018 avasündmusena ning tuli ettekandele koos Jaak Printsi ja Kaupo Kikkase lavastusega. Lavastuses osalesid 100 eestlast, kes on ka Kaupo Kikkase samanimelise portreeraamatu peategelasteks. Koos heliloojaga oli laval vaid selle teose ettekandmiseks kokku kutsutud ansambel, kuhu kuulusid Anna Pärnoja, Sänni Noormets, Keio Vutt, Johannes Kiik, Meelis Vind, Joel-Rasmus Remmel, Sander Mölder, Peedu Kass ja Kristjan Kallas.