Foto: Jekaterina Abramova
Tele
18. oktoober 2018, 23:20

Arvustus | „Pank“ tabab hästi 90ndate hõngu (7)

Esimene mulje ETV uuest seriaalist „Pank“ – filmistseenid vahelduvad kiire tempoga, saateks kiire tümps. Sekka ka parasjagu huumorit. Vaatajal igav juba ei hakka. Kõik 90ndate institutsioonid on seriaalis pisut üle võlli keeratud, aga nii vist peabki olema. Muidu ju keegi ei vaataks.

Eesti Panka, keskpanka, püütakse näidata maru konservatiivsena, kuid ometi me mäletame, et just Eesti Pangas olid koos nupumehed, kes laenasid Viru Abrami vahendusel Lõuna-Euroopa ärimeestele kümme miljonit dollarit, millest enamik iialgi tagasi ei tulnud.

Panga trading room nägigi välja mingil ajal selline, nagu seriaalis kujutatakse, kuigi Hansapanga esimestel aastatel Kawe keldri katusealuses Pärnu maanteel oli see palju pisem.

Avaseerias on kaader juttu ajavate pankuritega, mis on filmitud kunagise Hüvitusfondi maja katusel, taustaks udune WTC kvartal Eesti Ekspressi majaga. Päriselt oli Hansapanga Liivalaia tänava peakontori viimasel korrusel asuva Soome sauna aknast paistmas hoopis Printalli trükikoja räämas hoone ja õu, taamal seismas laguneva fassaadiga ajakirjandusmaja.

Palju juttu on filmis Panga ülikiirest „murettekitavast“ kasvust. Mäletan, et pangajuhtidelt küsiti toona, kas teil tagasilööke üldse ei esine? Nad vastasid, et eilse kahjumi katab mitmekordselt tänase päeva kasum, homse kahjumi katab ülehomne veelgi pirakam kasum.

Pangas olid tööl avatud peaga töötajad, kes otsisid eelist teiste turuosaliste ees ja enamasti leidsidki. Näiteks Scandia SICAVi Jaapani allfondi osakute hind arvutati Rootsis nii palju hiljem, ja seda osaku hinda oli võimalik Jaapani aktsiaindeksi Nikkei liikumist teades ette ennustada – lühidalt, oli võimalik osta odavalt ja müüa kallilt.

Mina soovitan seriaali kindlasti vaadata.

PS! Ka karakterid on justkui originaalloost võetud. Andreas Kaju viskas Twitteris nalja, et Raasuke mängib seriaalis iseennast. Tegelikult ta pidas silmas Sergo Varest, kes filmis esitab Toomas Pisukese rolli.