Suur osa sellel pildil olevatest konverentsil osalenud sõjaväelastest hukkus turvameest teesklenud terroristi kuulide läbiFoto: AP/Scanpix
Maailm
18. oktoober 2018, 21:55

USA kindral pääses napilt Talibani rünnakust, Afganistani kõrged sõjaväelased hukkusid (5)

USA kindral Scott Milleril õnnestus Afganistanis napilt pääseda Talibani korraldatud rünnakust, vahendab BBC. Teised rünnaku sihtmärgid said paraku surma.

Turvameheks maskeeritud relvastatud mees avas neljapäeval Afganistani Kandahari provintsis toimunud sõjaväelaste ja luureametnike konverentsil osalenud inimeste pihta tule. Surma said kohalik politseiülem ja luureboss. Kandahari provintsi kuberner sai raskelt vigastada. Mõned väljaanded väidavad, et hukkus ka tema. Tõsiselt viga said ka kolm USA kodanikku, kuid Afganistanis NATO vägesid juhatav kindral Miller pääses imekombel vigastusteta.

Kinnitamata andmetel võis Milleri päästa tema keha katnud kuulivest. Rünnaku läbi viinud terrorist on surnud.

Kindral Scott Miller Foto: AP/Scanpix

Rünnaku võttis omaks terrorirühmitus Taliban, kelle sõnul olid Miller ja politseiülem Abdul Raziq rünnaku peamised sihtmärgid. 40aastane Raziq on üks Afganistani mõjuvõimsamaid korrakaitsjaid ning on tuntud oma Talibani-vastase meelsuse ja tegevuse poolest. Seni on Raziqil õnnestunud pääseda ei rohkem ega vähem kui kahekümnest atendaadikatsest. Tema surm võib avada Talibanile uue võimaluse kanda kinnitada ja võimu koguda.

Kindral Abdul Raziq, kohalik politseiülem ja suur Talibani vaenlane, 21. atendaadikatsest enam eluga ei pääsenud Foto: Reuters/Scanpix

Sel laupäeval toimuvad Afganistanis valimised ning Talibani terroritegevus riigis on valimiste eel eskaleerunud. Augustis hoidis rühmitus üht Afganistani linna tervelt viis päeva pantvangis, olles eelnevalt linna sisenenud tavasõduriteks maskeerituna. (Sellest saab lähemalt lugeda SIIT.)