Paul AguraiujaFoto: Tiina Kõrtsini
Tele
18. oktoober 2018, 14:03

Seriaali „Pank” produtsent Paul Aguraiuja: 90ndatel tehtud otsused mõjutavad meid siiani

Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks loodud teleseriaal "Pank" jõuab Eesti Televisiooni eetrisse täna, 18. oktoobril. Kuigi sarja produtsendi Paul Aguraiuja sõnul tulevad käsitletud teemad tuttavad ette üle 30 aastastele vaatajatele, tuleks ikkagi silmas pidada, et sarja sisu on loonud stsenaristid.

"Kõik toonasel ajal tegutsenud inimesed ise ütlevad, et tekib nostalgia. Et tuleb meelde see atmosfäär ja see tunnetus," rääkis sarja produtsent ERRile antud intervjuus. Kuigi tegemist on fiktsiooniga, on Aguraiuja sõnul proovitud näidata seda, kuidas 1990ndatel tehtud otsused siiani meid mõjutavad. "Ehk siis, kuidas Eesti ühiskond praegu, 25 aastaga on jõudnud selleni, et mõnel läheb ülimalt hästi."

Produtsent tõi ka välja fakti, et keegi "Panga" meeskonnast ei ole varem ühtegi seriaali teinud. "Meil on koos kamp amatööre. Tänu sellele suutsime mõelda täiesti raamivabalt," lausub ta.

Amatöörluse all peab Aguraiuja silmas seda, et kõik asjad pidi ise välja mõtlema. Eestis ei ole seni tehtud nii suuremahulist seriaali. "Panga" tegemisse õnnestus kaasata ka välismaised konsultandid. Seriaali idee algusest kuni esilinastuseni kulus 4 aastat. "See ongi see, koht, läbi mille oleme saavutanud sellise kvaliteedi, mida inimene on muidu harjunud nägema välismaistel seriaalidel. Eelarve on üks vahend, tänu millele saime oma inimestel lubada pühendada selle seriaali loomisele kõvasti rohkem aega kui seni kahjuks Eestil on olnud võimalik olnud."

Sari võistleb ka Euroopa ühel vanimal ja tugevamal teleprogrammide võistlusel Genfi filmifestivalil. "Kui vaadata seda nimekirja, kellega seriaal on pandud võistlema, siis kõigil teistel on 10 aastat rohkem kogemusi ja 10 korda rohkem eelarvet," sõnas Aguraiuja muigega. "Ehk siis, meie jaoks on väga suur ja uskumatu tunnustus see, et meid sinna võistlema kutsuti."

Produtsent leiab, et seriaal on universaalse keelega. "Me räägime väga spetsiifiliselt Eestis toimunud sündmustest, aga seal samas ikka dramaatiline, põnev, mõtlemisele väljakutseid esitav universaalne lugu, millest inimene peaks aru saama igast maailma punktist," rääkis Aguraiuja.

Produtsendi sõnul on huvitav see, mis juhtub inimesega, kui riik muutub. "Kuidas inimene peab hakkama tegutsema täiesti uues riigikorras ja looma uusi süsteeme."

Seriaalis tuleb palju ette sündmusi, mis on kui reaalselt juhtunud - nii majandus-kui poliitilisi sündmusi. "Aga vaadates tasub meeles pidada, et tegelikult on see kõik fiktsioon," räägib sarja produtsent.

Vaata seriaali treilerit siin:

 

Refereeritud teksti täispikka intervjuud kuula SIIN.