Ewan McGregor kohtub karupoeg Puhhiga minevikust.Foto: Forum Cinemas
Film
17. oktoober 2018, 13:34

ARVUSTUS | Kahe karumõmmi nummiheitlus - Paddington vs. Puhh (2)

Aasta jooksul on filmisõpru külastanud kaks legendaarset karu – karupoeg Paddington endanimelise saaga teises osas ja karupoeg Puhh kohe kinodesse jõudvas filmis „Christopher Robin ja Karupoeg Puhh”. Õhtuleht pani karumõmmid vastamisi, et vaadata, mis neid ühendab ja mis eristab.

Elukoht: mõlemal karupojal London.

Liik: Paddington on päris ehtne rääkiv karu Süva-Peruust, Puhh on täitsa rääkiv mängukaru Christopher Robini (Ewan McGregor) lapsepõlvest.

London kummaski filmis: Paddington seikleb tänapäeval ja tema Londonis pole rääkiv karu eriline haruldus. Puhh tuleb Londonisse pärast II maailmasõda ja seal peavad kõik rääkivat karu hulluseks. Välja arvatud muidugi Christopher Robin.

Põhiprobleem: Paddington peab heitlema teda ohustavate tegelastega – esimeses osas üritab Nicole Kidman temast topist teha ja teises osas satub ta Hugh Granti kuritöö eest vanglasse. Puhh tuleb päästma tööstressis olevat Christopher Robinit perekonna lagunemise eest.

Kõige naljakam moment: Paddington unustab teises osas vangla pesumajas töötades pesumasinasse punase soki. Tagajärg on traagiliselt koomiline. Iiah sõidab jalad ülespoole kose suunas. Tagajärg on koomiliselt traagiline.

Perekond: Paddingtonis on tegu korraliku tuumikperekonnaga, kus isa küll toriseb ja on ülihoolitsev, kuid keda tasakaalustab hipist pereema. Lapsed on varateismelised. Puhhi filmis on perekonnapea ületöötanud mees, abikaasa tunneb end üksinda ja laps on 6-7-aastane õnnetu tähelepanupuuduses tütar.

Pahalane: Kidman ja Grant teevad väga kõhedad rollid, eriti Kidman. Puhhis on pahaks tegelaseks egotsentrikust ülemus, kes laseb Christopher Robini peal liugu.

Paddington - Õhtulehe nummimõmmi võistluse võitja.

Kõrvaltegelased: Paddingtonis teevad paljud Inglismaa tuntumad näitlejad väga häid kõrvalosasid – eelkõige peaks mainima teise osa Brendan Gleesoni vanglakokana. Puhh rõhub pigem McGregori sarmile ja kõrvaltegelased oluliselt pilti ei jõua. Ühe ühise näitlejana jookseb läbi briti humorist Simon Farnaby, kes Paddingtoni filmides ei suutnud kuidagi teha vahet naiseriietes meestel ja pärisnaistel, Puhhis on tal lühike, aga meeldejääv taksojuhi roll.

Nutujärjestus: Kõige kindlam nutufilm on Paddington 2, seejärel Puhh ja kolmandal Paddingtoni esimene seiklus.

Kellele kumbki film mõeldud on: Paddington on otsast otsani koguperefilm. Võivad vaadata kolme-aastased, võivad vaadata pensionieelikud. Inglise kinokunsti üks vaieldamatuid tippteoseid antud vallas. Puhh sobib pigem juba vanemale vaatajale, sest põhirõhk on keskealise Christopher Robini peal, kelle jõudmine lapsepõlve rõõmude-murede juurde peaks põhiliselt sobima natuke elukogenumale vaatajale. Lapsele meeldivad kindlasti ka vägaarmsad animeeritud loomad, aga nende saabumise ja põhitegelaseks saamiseni läheb aega.

Rottentomatoesi hinnang: Paddingtoni filmid vastavalt 98% ja 100% heakskiitu, Puhhil 71%.

Õhtulehe filmihinnang: Paddintoni esimene film 9, Paddingtoni teine film 10, Robini ja Puhhi ponnistus tubli 8.

Õhtulehe nummihinnang: Õnneks on Puhh nii armas tegelane, et ta ilmselt ei solvu, kui Paddington selle vooru võidab.