Tomi RahulaFoto: Erlend Štaub
Tele
16. oktoober 2018, 20:52

Tomi Rahula kunstlikust viljastamisest: Eesti mees ei saa alati kõigega ise hakkama (27)

"Naised on avatud. Julgevad rääkida ja seda toetust otsida, aga mehed on nagu – eesti mehed," rääkis muusik ja "Eesti laulu" värske peaprodutsent Tomi Rahula saates "Suud puhtaks", kus teemaks oli kunstlik viljastamine.

Tomi rääkis saates, et kuigi tema ja abikaasa Anni Rahula on avameelselt rääkinud lapse saamise loost ja kirjutanud ka kunstliku viljastamise teemal raamatu "Tule meie juurde", ei ole suhtumine mehesse muutunud ja keegi otseselt ei ole sellest ka rääkinud. 

Tomi selgitas, et eesti mehe all peab ta silmas meest, kes ise kõigega hakkama saab. Samas tunnistas ta, et ega ikka kõigega saa küll. "Selleks on vaja teisi ka."

Saates sai sõna ka pereterapeut Küllike Lillestik, kes nõustus Tomi mõttega, et mehed omavahel sellistel teemadel tõesti ei räägi ning see on põlvkondade ülene. "Pole kombeks rääkida intiimsetel ja emotsionaalsetel teemadel." 

Lillestik läks oma jutuga ajas tagasi ning rääkis, et ühsikonnas oli arvamus, et kui naine ei saa lapsi, siis on see naise, mitte mehe probleem. "Aga nüüd, kui mehed julgevad selle kohta rohkem rääkida ja isegi teraapiasse tulla, siis kuulen ma järjest rohkem ka meeste hingemuresid ja seda, et nad tegelikult vajavad teineteist ja vajavad ka jagamist. Mitte siis ainult oma naisega või tutvusringkonnas, vaid ka mees-mehega."

Saatejuht Urmas Vaino sõnas, et see on suures vastuolus üleüldise suhtumisega seksuaalsusesse, mida on väga palju. Samas, ei räägita või siis räägitakse natuke teistes kategooriates. Pereterapeut võttis mõtte kokku lausega, et seks ja viljakus ei oleks nagu omavahel seotud või käivad paralleelset rada. 

Saatekülaliste seas oli ka meestearst Margus Punab, kes rääkis, et tegelikult on meeste teadlikkus antud teemas oluliselt paremaks läinud. Kui 90ndatel viis mehi naiste juurde nende kaaslane, siis tänasel päeval on mees see, kes visiidile tuleb või terapeuti külastab. 

Tomi Rahula sõnas, et üks põhjuseid, miks nemad ei soovinud sellest teemast varem rääkida, oli just see, et inimesed hakkavad liigselt küsima. Tomi ja Anni Rahula lapse saamise protsess kestis kokku viis aastat. Anni rääkis, et olukorrast olid teadlikud vaid Tomi vanemad. Anni otsustas enda vanemaid selles osas säästa. "Kui me ütlesime Tomi vanematele, et läheme Hispaaniasse, siis ei tulnud üleliigseid küsimusi." Ka rasedusest andsid Rahulad enda perekondadele teada suhteliselt hilja. "See on väga tähtis, et kohe alguses öelda, mida ma vajan sellel momendil. Alguses saab teema lahti rääkida ja siis saab selle kõrvale panna." Kommunikatsioon on oluline nagu igas suhtes, lausus Anni. 

Pereterapeut Lillestik rääkis, et selles teemas on väga oluline lähedaste toetus ja just jagamine.

Vaata täispikka saadet SIIN.