AlkoturismFoto: Aldo Luud
Tele
16. oktoober 2018, 19:59

Läti majandusteadlane alkoholiturismist: piiriäärsetest kauplustest teenib head raha ka Eesti tootja (4)

Teisipäeval, 16. oktoobril, pidas Tallinnas Sisekaitseakadeemias loengu Riia tehnikaülikooli professor Maris Juruss, kes rääkis, et olukord seoses alkoholi ostmisega Lätis muutub peagi, sest lõunanaabrid kavatsevad alkoholiaktsiisi tõsta.

Läti majandusteadlane Maris Juruss rääkis "Ringvaatele" antud intervjuus, et lätlastele pakub loomulikult heameelt see, et eestlane käib alkoholi piiri tagant ostmas. "Muidugi tervitame me kõiki naabreid, kes tulevad Lätisse meie majandust toetama."

"Varem vaatasime, kuidas soomlased käisid Tallinnas mingisuguseid tooteid ostmas, ja olime kadedad eestlaste üle," tunnistas Juruss. "Nüüd oleme muidugi rõõmsad, et meie majandus kasvab ning meie eelarve saab kosutust turistidelt ja teistelt väliskülalistelt, kes tulevad Lätisse eelkõige sisseoste tegema, sest seni polnud see populaarne."

Majandusteadlane sõnas, et enne käisid paljud lätlased Leedus, aga nüüd on leitud oma nišš. 

Teada on, et alkoholiturism toob tänasel päeval lätlastele sisse kümneid miljoneid eurosid, mis lisandub Läti eelarvele. Majandusteadlane rääkis, et Läti kogutulu alkoholiaktsiisist on 200 miljonit. "Aga ma usun, et lätlased joovad ka ise alkoholi ja 200 miljonist ei saa rääkida."

Maris rääkis saates antud intervjuus, et huvitaval kombel ei osteta piiriäärsetest kauplustest vaid kohalikku, Läti toodangut.

"Seal müüakse Sakut ja teiste Eesti tootjate tooteid. See tähendab, et Eesti tootjad teenivad sellega palju raha. Nad lihtsalt müüvad oma kaupa teisel pool piiri."

Maris toonitas, et loomulikult on Eesti ja Läti omavahel sõbrad, aga mõnikord on ka hea olla konkurent. "Konkurents on edasiviiv jõud." Veel lausus majandusteadlane, et kuna tegemist on iseseisvate riikidega, siis peaks riikidel olema ka õigus kehtestada riiklikul tasandil oma maksupoliitika. "Parem õpime teineteiselt ja omandame rohkem teadmisi. Loomulikult oleks parem, kui meie vahel oleks rohkem koostööd illegaalse tegevusega võitlemisel."

Täispikka saadet saad järelvaadata siit.