Foto: Katrin Helend-Aaviku
Inimesed
16. oktoober 2018, 15:19

ÕL FOTOD LONDONIST | Energiline Cliff Richard fännidele: „Loodan, et olete minuga ka minu järgmisel kuuekümnel lava-aastal!“ (3)

"Ma loodan, et olete minuga ka minu järgmisel kuuekümnel lava-aastal!" ütles Cliff Richard oma fännidele. Üleeile 78aastaseks saanud laulja tähistab oma esimese kuuekümne artistiaasta täitumist kontserttuuriga, mil annab kuu aja jooksul, septembri lõpust kuni oktoobri lõpuni kaheksateist kontserti – neist neliteist Ühendkuningriikides ja neli Saksamaal.

Eile ja üleeile esines Cliff Richard Londonis Royal Albert Hallis. Nagu juba ette aimata võis, oli saal pilgeni rahvast täis. Pileteid kontserditele oli peaaegu võimatu saada. Need müüdi suures osas ära juba aasta tagasi. Fännid teavad, millal internetimüük avaneb ja istuvad sel hommikul, näpp arvutiklahvil valmis, et mitte piletist oma armastatud iidoli kontserdile ilma jääda. Aga isegi siis, kui sekundi pealt õigel hetkel sisse logida, võib vabalt juhtuda, et oled ootejärjekorras alles number 1100 ja head kohta lavale lähedal ei maksa enam lootagi.

Hea, kui saab 50 Inglise naela maksva pileti Royal Abert Halli kolmandale rõdule. Aga ka see on tuhat korda parem, kui üldse mitte kontserdist osa saada. Tõsi, ka kontserdi eel on siiski võimalik endale pilet osta, aga eks igaüks teab ise, kas tal on välja käia 1000-3000 Inglise naela, sest vaid sellise hinnaga n-ö vip-pileteid on saadaval. Võimalus on ka heas usus siiski kohale tulla lootusega, et keegi ukse ees oma piletid maha parseldab, aga ka siis tuleb arvestada sellega, et hinnale on vähemalt topelt otsa pandud.

Kontserdile tulnud fännid ja olen üsna kindel, et isegi mitte nii suured Cliff Richardi muusika austajad (muidugi kui neid seal üldse oli) said kontserdilt võimsa energialaengu. See, kuidas 78aastane vanameister peaaegu iga laulu järel esinemiskostüümi või pintsakut vahetas, vahepeal vaimukaid nalju viskas ja leebe-magusate laulude vahel ka mõnuga rokkis, oli muljetavaldav. Igat tema nalja, puusanõksu, kehakeerutust ja jõulisemat poosi saatsid fännide ennastunustavad huilged ja aplaus. Viimaste laulude tormas summ fänne niisuguse kõike-enda-teelt-hävitava-kiirusega lava ette, et sealsamas istunud ja ilmselt muusikast kantuna valvsuse kaotanud turvamees ei suutnud nende teed tõkestada. 

"Cliff! Cliff! Cliff!" hüüavad naisfännid nii lava eest kui ka kaarja Royal Albert Halli kõrgematest soppidest.

Oma tuhandete ja tuhandete fännide üle ei saa Cliff Richard tõesti kurta. Paljud neist on kasvanud ja vananenud koos tema lauludega. Tal on ka n-ö kuldfänne, kes saadavad teda igal kontserttuuril. Üks neist on Kanadas elav Jan. Tema on ka üks õnnelikest, kes saanud oma iidoliga koos pildile, mis paneb teised fännid kadedusest käsi murdma. Nii nagu Janil, on ka Londonis elaval Nickil olemas Cliff Richardi täielik plaadikogu, mis on kuuekümne aasta jooksul ilmunud. Neid on kokku sadakond. CD-plaate on tal ühe maast laeni ulatuva CD-hoidja jagu, rääkimata erinevatest kalendritest, märkidest, T-särkidest, eluloo- ja muudest raamatutest, mis on Cliff Richardist on aegade jooksul ilmunud.

"Minust sai Cliff Richardi suur fänn, kui olin kuueteistaastane ja nägin teda muusikalis "Time", kus ta oli koos Freddy Merkuryga. Nägin selle reklaami ja tundsin, et ma pean seda nägema! Mäletan, et ema ja isa ei tahtnud seda vaatama minna ja olin juba meeleheitel - kas ma tõesti jäängi sellest ilma! Õnneks lubasid nad mul üksinda minna ja ma lihtsalt vahtisin kogu etenduse aja suu lahti - see oli nii võimas!" räägib Nick, et käis muusikali ka teist korda vaatamas ja elamus oli sama tugev.

Cliff Richard tänas ka südamest oma fänne, kes on teda viimase nelja raske aasta jooksul toetanud ja talle truuks jäänud.  

Nimelt alustas Briti politse 2013. aastal uurimist seoses tema vastu tehtud süüdistusega, et Cliff Richard on lapsepilastaja. 2016. aastal aga teatas kohus, et pärast nelja mehe väidete kuulamist ja kontrollimist ei ole leitud ühtki süütõendit ja Cliff Richard tunnistati süütuks. Tema kodus korraldatud läbiotsimist aga edastas otseülekandena ka BBC. Laulja väitis, et otseülekanne alandas teda ning tekitas talle moraalselt pikaajalist kahju. Ta andis BBC kohtusse, kus BBC-le määrati kopsakas 23 5540 euro suuruse trahv, mis maksti Cliff Richardile kahjuhüvituseks.

"Ma ei suuda teid kunagi piisavalt tänada teie tingimusteta toetuse ja usalduse eest neil rasketel päevadel. Aga püüan seda siiski teha ja teen seda jätkuvalt... Ma tänan teid!" ütles Cliff Richard oma fännidele.

"Koos tähistame minu 60. lava-aasta täitumist. See on teie tähtpäev ka, sest paljud on tulnud koos minuga läbi nende kuuekümne aasta! Ja ma loodan, et olete minuga ka minu järgmised kuuskümmend aastat!"

Cliff Richard esitas ka paar laulu oma uuelt, 23. novembril ilmuvalt plaadilt "Rise up".

Väljaandele NME on ta öelnud uue albumi kohta: "Ma valisin "Rise up" albumi pealkirjaks oma viimaste aastate raskete läbielamiste tõttu. Mul õnnestus välja tulla soomülkana tunduvast olukorrast."