Stephen Hawkingi raamatu "Brief Answers to the Big Questions" esitlus Londoni teadusmuuseumis 15. oktoobrilFoto: AFP/Scanpix
Maailm
16. oktoober 2018, 11:16

Hawking värskes raamatus: keegi ei loonud universumit ja keegi ei juhi meie saatust (138)

Jumalat ei olegi olemas ning keegi ei juhigi maailma, saab lugeda Stephen Hawkingi 15. oktoobril ilmunus raamatust „Brief Answers to the Big Questions“ ehk „Lühikesed vastused tähtsatele küsimustele“.  Lisaks esseedele ja artiklitele leiduvad teoses vastused kümnele küsimusele, mida füüsikateoreetikult ning kosmoloogilt alatasa küsida armastati.

Tänu Lucy Hawkingi eestvedamisel valminud raamatust saab lugeda näiteks sellestki, et kõrgemal pool eksisteerib intelligentse elu vorme. Väitele järgneb aga hoiatus, et peaksime sellega seoses ettevaatlikud olema.

Ka avaldab teoreetik, et välistada ei saa ajarännakut ning et pole olemas elu pärast surma. 

„Me oleme kõik vabad uskuma seda, mida soovime ning minu nägemuse järgi on lihtsaim seletus, et jumalat pole olemas,“ ütleb Hawking. „Mitte keegi ei loonud universumit ja keegi ei juhi meie saatusi. See juhatas mind sügava mõistmiseni: ilmselt pole olemas ka taevast ja surmajärgset elu. Arvan, et usk teispoolsusesse on lihtsalt soovunelm,“ sõnas ta.

Stephen Hawkingi raamatu "Brief Answers to the Big Questions" esitlus Londoni teadusmuuseumis 15. oktoobril Foto: AFP/Scanpix

Stephen Hawking lahkus meie hulgast käesoleva aasta 14. märtsil, olles 76aastane.