Foto: Kuuuurija/ TV3
Tele
15. oktoober 2018, 20:39

VIDEO | KAS TÕESTI VÕIMALIK? Äriettevõte kaaperdas korteriühistu (100)

Sellel suvel võtsid „Kuuuurijaga” ühendust Liivalaia tänaval asuva kortermaja korteriühistu liikmed, kelle sõnul tahetakse nende maja kaaperdada. Nimelt jagelevad korteriomanikud samas majas tegutseva ettevõttega.

Kortermaja elanikud on ettevõttega ka varem maid jaganud. Kahel korral on kohtus sõlmitud majaelanike ja äriomanike vaheline kompromiss, mille kohaselt pidi kortermaja esimesel korrusel tegutsev spordi- ja matkatarvete kauplus Dünamo tasuma ligi 80 000 euro eest kommunaalvõlgu. Elanikud on poeomanikega aga püstihädas. Ka kohtukulud lähevad aasta aastalt ainult kallimaks. Juba ainuüksi viimasel aastal on kohtuskäimisele kulunud 10 000 eurot.

Kauplus kuulub ettevõttele MV Kaubad AS, mida juhivad Marko Masso ja Rait Viitkar. Lisaks Dünamo poele kuulub firmale veel jahitarbeid müüv kett Jahipaun. Ka poeketi endistele omanikele ei tasunud MV Kaubad kokkulepitud ostuhinda. Nelja kauplusega Jahipauna aastakäive on ligi neli miljonit. Ettevõte on edukalt võitnud riigihankeid.

Nüüd on firma Tallinna linnavalitsuse loal loonud 69 korteriomandit, mis annab neile häälteenamuse. „Iga koosolekut alustavad nad 3-5 juristiga, kes neil kaasas on. Katsuge aru saada, tavalise inimese jaoks on see keeruline,” ütleb Liivalaia 5 korteriühistu juhatuse liige Galina Tšernavskaja. Kevadel said korteriomanikud teada, et lisaks 66 korterile ja senisele äripinnale on juurde tekkinud 69 korteriomandit.

„Ma sain sellest teada kirjaga, mille saatis mulle üks MV Kaubad omanikest.Ta teatas, et nüüd on olukord muutunud printsipiaalselt. Et nemad ei ole mitte üks hääl vaid 69. Minu jaoks oli see šokeeriv. ” sõnab Tšernavskaja.

Korteriühistu juhatuse liikme Riho Rõõmuse sõnul oli tegemist notariaalselt kinnitatud seadusliku tegevusega. Nüüd on tekkinud olukord, kus kauplusel on varasema 1 hääle asemel korteriühistu liikmete 66 hääle vastu 69 häält ehk häälteenamus.

Korterühistu liikmele Fredile jääb segaseks, kuidas on järsku Tallinna linnavalitsus sellise otsuse tehinud. „Hetkel käis see väga lihtsalt. Minu arvamus ongi see, et kas linnaametnik oli mingite ainete mõju all või teeniti seal kellegi huve. Kuidas moodustati ühest äripinnast 69 korteriomandit,” sõnas Fred. Kuigi 69 korteromandit on loodud, pole midagi välja ehitatud. MV Kaubad pole enda sõnul saanud kortereid välja ehitada, sest ühistu kaebas neid kohtusse.

MV Kaupade pinnale on tehtud ka süstlavahetusautomaat, mille jaoks korteriomanike luba ei küsitud. Lisaks veel hügieenitarvete automaat, kus tegelikkuses müüdi odekolonni. Kõigele sellele andis järjekordselt loa Tallinna linnavalitsus. Maja taha on tekkinud narkomaanide nõustamispunkt. Ka see on tekkinud MV Kaupade pinnale. Kõik see on toimunud majaelanike selja taga. Ettevõte tegutsemine on aga seaduslik.

Aktsiaselts kasutas JOKK-skeemi

Tallinna abilinnapea Aivar Riisalu sõnul on „Kuuurija” avastanud JOKK-skeemi, mis kasutab seaduselünka. Riisalu sõnul on Liivalaia kaasus absurdne ja selliseid asju ei tohiks juhtuda. Abilinnapea sõnul tuldi linnavalitsusse jutuga, et pind tuleb kaheks jagada. Sellele nõusolek ka anti. 69 korteromandi loomine oli tema sõnul aga omavoliline. Nimelt olla ettevõtjad ise need dokumendile joonistanud ja sellega notarisse läinud. „Tunnistan ausalt ja otse, et ongi seaduselünk. Notaril ei olnud ka õigust keelduda. Seadus peaks olema, et kellelgi ei ole õigus moodustada korteriomandeid, kui pole 2/3 korteriühistu hääli.”

Uute korteriomandite pind plaanitakse jagada laobokside moodi ruumideks ja need maha müüa. Pärast seda pole aktsiaseltsi MV Kaubad juhatuse liikme Viitkari sõnul nemad enam omanikud ja kõik uued omanikud saavad korteriühistu liikmeteks. „AS MV Kaubad ei kuulu ka juba tänasel päeval, kuivõrd oleme paljud boksid ära müünud, Liivalaia 5 korteriomanike üldkoosolekul häälteenamusse,” selgitab Viitkar oma kirjas. Toimunud koosolekul teatas Viitkar aga, et neil on 69 häält ja nende enamus loeb.

„Kuuuurija” sai volituse osaleda kolme korteriomaniku asemel koosolekul, mis toimus MV Kaupade pinnal, mis plaani järgi oleks pidanud juba boksideks muudetud olema. Ka nii-öelda boksidesse minev koridor on maha müüdud. Küll aga peaksid sellised koridorid olema ühisomandis ja ühiskasutavad. Äripindasid pakutakse aga kinnisvaraportaalis üürile. Boksidest pole nendes kuulutustes aga juttugi.

Saatemeeskond visati koosolekult välja, sest MV Kaupade juhatusele kuuluva 69 häälteenamusega nii justkui otsustati. Hilisemas koosolekuprotokollis oli aga lisaks kõigele võltsitud ühe riigiametniku allkirja, kes tegelikkuses ise kohal polnudki. Samuti otsustati 69 häälega ära uus juhatus. Mis edasi saab, pole teada. Igal juhul võitlevad majaelanikud oma õiguste eest edasi.