Melania Trump ja ajakirjanik Tom Llamas on Keenia looduskaitsealal jalutades vestlusse süvenenudFoto: @TomLlamasABC / Twitter
Maailm
15. oktoober 2018, 19:00

„Kui tahad Washingtonis sõpra, võta koer.“ Melania Trump räägib täispikas intervjuus reeturitest, abielust ja ahistamisest (5)

25. septembril intervjueeris ABC Newsi reporter Tom Llamas USA esileedit Melania Trumpi, kui too külastas looduskaitseparki Keenias. Muidu pigem privaatsust ja omaette hoidmist eelistav Melania on nüüd abikaasa ameti tõttu pidevalt tähelepanu keskmes ja üritab sellega kuidagi toime tulla. Üritab toime tulla ka vastuoludega. Sloveenlannast naise arusaam abikaasa immigratsioonipoliitikast näib olevat hoopis teine, kui mehel endal. Samuti võitleb ta küberkiusamise vastu - ehkki kriitikud peavad Donald Trumpi üheks riigi suurimaks küberkiusajaks. Samas on just esileedi see, kel on silma sellele, keda saab usaldada ja keda mitte. 12. oktoobril täismahus linastunud intervjuu teksti saab ka Õhtulehe lugeja alljärgnevalt lugeda.

Tom Llamas (T.L.): Lõpetage see lause: „Melania Trump on...“ 

Melania Trump (M.T.): Oohh, nii palju asju. Ema. Abikaasa. Tütar. Õde. Sõber. Ühendriikide esileedi. Hooliv. Kaastundlik. Tugev. Iseseisev. Väga pisidetailidele keskenduv. Ja... endale kindlaks jääv.

T.L.: Proua Trump, alustuseks, kui te vaatate seda imekaunist vaadet siin Keenias, on see üks esileediks olemise parimaid külgi?

M.T.: On tõesti, jah. Aga ka see, kui ma reisin mööda maailma ja mööda meie maad ja kohtun inimestega ja aitan neid, kuidas oskan.

Elevantide looduskaitsealal lubati Melania Trumpil väikest londistet joota Foto: AFP/Scanpix

T.L.: Mis teid selle tiitli juures kõige enam üllatab?

M.T.: Kahju on näha, et... ettevõtted ja algatused, kellega ma sooviks koostööd teha, ise seda meie valitsuse tõttu ei soovi. Ja mul tekib tunne, et neid huvitab poliitika rohkem kui teiste aitamine.

T.L.: Näiteid saaksite anda?

M.T.: Ma ei räägiks sellest. Ise teavad, kes nad on.

T.L.: Mis on esileediks olemise juures kõige raskem?

M.T.: Vahel on, teate, privaatsuse kaotamine, see äkki tõesti, et oled nagu mikroskoobi all kogu aeg. Ja ma ei saa enam ju vabalt liikuda.

T.L.: Mis võiks olla näide, miski, mida enne saite teha, aga nüüd esileedina ei saa, miski teie igapäevaelust.

M.T.: Noh, vanasti sain ma rahumeeli ringi käia, nagu: üks minut ja juba ma olengi kuhugi teel. Nüüd on suur organiseerimine sellega. See on vajalik, kuhu iganes sa ka ei läheks, see on üks suur-suur orgunnimine.

T.L.: Kas teate, et meie riigi esimene esileedi, Martha Washington, ütles kuulsad sõnad: esileedi on vahel kui riigi vang. Tunnete ka ehk samamoodi?

M.T.: Vangina küll mitte. Ei. Ma naudin seda ja ega see igaveseks pole. Ja see on väga eriline aeg.

T.L.: Mis on kõige koledam asi, mida olete enda kohta pärast Valgesse Majja kolimist pidanud lugema?

M.T.: Noh, kõik need asjad, mida inimesed räägivad, et ma pole Valges Majas õnnelik, et isegi ei ela seal.

T.L.: See oli ühes ajalehes kirjas-

M.T.: Jah, jah. Ja et ma olen oma abielus õnnetu, et... ma ei adu päris elu. Nii palju asju, ei oskagi alustada.

Naerusuine Melania Trump Kairos Foto: Reuters/Scanpix

T.L.: Need on siis fotod -

M.T.: Jah.

T.L.: - teie Twitterist. Siis elasite veel New Yorgis ja polnud esileediks saanud. Kui neid fotosid vaatate, ma tahaks, et vaataksite need läbi. Kui te näete seda inimest, seda naist, mis on selles naises neil fotodel teisiti kui selles, kes praegu minu vastas istub?

M.T.: Midagi.

T.L.: Olete sama inimene?

M.T.: Sama. Ma jään endale truuks. Ma tahan elada tähenduslikku elu. Ja see on mulle kõige tähtsam. Ma tean, mis mu prioriteedid on. Ja ma keskendun neile.

T.L.: Te siiski uurite neid pilte. Millest mõtlete?

M.T.: Et huvitav...

Üksinda: Melania Trump käis Aafrikas ilma abikaasata Foto: AFP/Scanpix

T.L.: Jep. Nõndaks, te jumaldasite oma elu New Yorgis ja Trump Toweris. Washington on tähendanud tõsiseid muutusi. Olete Washingtonis ka häid sõpru leidnud?

M.T.: Mul on sama sõprade ring, mis varemgi. Ja ma olen alati kvaliteeti kvantiteedile eelistanud. Mul on väike sõprade ring, kellega ma telefoni ja tekstisõnumite teel suhtlen.

T.L.: Kas Washington on koht, kus on raske sõpru leida, sest on raske neid usaldada?

M.T.: Vahel peab ettevaatlik olema.

T.L.: On üks tuntud tsitaat Washingtoni ja sõprade kohe, kas pole? Et kui tuled Washingtoni ja nii edasi?

M.T. Jah. Kui tahad Washingtonis sõpra, võta koer.

T.L.: Ma olen näinud teie kõnesid Be Best-kampaaniast [Be Best - Ole Parim ingl. k., Melania Trumpi isiklik projekt küberkiusamise vastu - toim.]. Te rõhutate, et täiskasvanud peavad „parimad olles“ näitama eeskuju, ka sotsiaalmeedias. On siis raske, kui teie oma abikaasa läheb Twitterisse, kus on teada, et ta sõimab inimesi ja võib olla väga agressiivne ja kiusata?

M.T.: Ma ei nõustu alati sellega, mida ta postitab. Aga tema teod on tema teod. Nii ma talle ütlen ka. Küll mind küberkiusamisest rääkimise eest kritiseeritakse. Aga see ei takista mul tegemast seda, mis on õige.

T.L.: On ta teile kunagi öelnud, et ära tegele küberkiusamise teemaga?

M.T.: Ta pole öelnud, et ära tegele. Ta saab ise ka aru, et ta on Twitteris väga karm. Aga ta saab aru, et ma tahan järgmist põlvkonda aidata, ja aidata lapsi.

T.L.: Mis teiega isiklikult juhtus, et mõtlesite, et vaat selle probleemiga tahan tegeleda?

M.T.: Ma võiks öelda, et olen kõige kiusatum inimene maailmas.

T.L.: Arvate, et olete kõige kiusatum inimene maailmas?

M.T.: Üks neist, kui nüüd tõesti vaataksite, mida inimesed minu kohta ütlevad. Ja vahel, teate, inimene ei ütle sulle näkku midagi, aga siis läheb klaviatuuri taha peitu. Ja see on oht. Sellepärast ma tegelen ja keskenud sotsiaalmeediale, järgmise põlvkonna pärast. Sest kõigil pole paksu nahka ja ei tule sellega toime. Ja sellega on suur probleem USA-s ja kogu maailmas.

USA esileedi eelistab reisides eriti just lastega aega veeta Foto: White House via ZUMA Wire/Scanpix

T.L.: Teie vanematest said USA kodanikud läbi perepõhise immigratsiooni. Teie oma abikaasa nimetab seda ahelmigratsiooniks, tahab, et see lõppeks. Mida teie arvate?

M.T.: Ma usun sellesse poliitikasse, mida mu mees ajab. Sest ma usun, et me peame olema selles osas, kes meie riiki tulevad, väga tähelepanelikud.

T.L.: Ise te usute, et immigrandid tohivad oma ema ja isa kaasa tuua?

M.T.: Jah, muidugi. Aga nad - me peame, me peame neid enne uurima. Peame teadma, kes nad on.

T.L.: Oma mehele olete seda öelnud?

M.T.: Jah, muidugi.

T.L.: Ja tema ütleb?

M.T.: Tema on nõus.

T.L.: Kõlab sedamoodi, et see, mida teie mees räägib immigratsioonist rahvahulkade ees või Twitteris, on teine jutt, kui see, mis te omavahel räägite. Kuidas te sellega lepite?

M.T.: Ma ei... ma ei usu nii. Ma arvan, et ta usub sama, mis mina. See ahelmigratsioon, ega ta siis seda täiesti ära ei taha lõpetada. Me peame need inimesed lihtsalt üle vaatama ja olema kindlad, et nad meie riigi süsteemi usuvad.

[Valge Maja ei vastanud ABC Newsi päringule, kas vastab tõele, et presidendi plaan keelata nn ahelmigratsioon ehk immigrantide pereliikmete sisseränne emasid-isasid ei puuduta.]

T.L.: Nii et sel ajal, kui [USA-Mehhiko piiril] lapsi vanematest eraldati, kas oli mingi foto või mingi hetk, kus teil sai küllalt ja mõtlesite: „Ma pean sekkuma!“?

M.T.: Nägin uudist ja kohe reageerisingi.

T.L.: Kas siis, kui nägite uudiseid lastest, kes olid puurides? Me ise intervjueerisime emasid, kes nutsid, ütlesid, et pole kaheksa kuud oma lapsi näinud.

M.T.: Eraldamine, jah. Minu jaoks oli vastuvõetamatu näha lapsi, keda oma vanematest eraldati. Murdis mu südame. Ja ma reageerisin oma häälega. Läksin piirile ja kohtusin piirivalvega.

T.L.: Ja mida te piiril teada saite?

M.T.: Ma kohtusin piirivalveametnikega ja nad teevad suurepärast tööd. Pärast mu külastust küsisin neilt, kuidas ma saaksin aidata vanemaid ja lapsi jälle kokku viia.

T.L.: Mis on teie sõnum peredele, kes pole endiselt taaskohtunud? Riigis on sadu lapsi, kes ei ole, keda ei ole ikka vanematele tagastatud. Mida neile ütleksite?

M.T.: Ma ütleksin, et olge tugevad ja et... see aeg tuleb. See... See kõik peab läbi kohtusüsteemi käima.

T.L.: Teate ikka, et see oli tänu teie enda abikaasa nulltolerantsi poliitikale, et need perekonnad üldse lõhki kisti. Sedasi seda poliitikat täide viidi. Kas selles pole te siis temaga ühte meelt?

M.T.: Tean ja andsin talle ka teada. Mina ei teadnud, et see poliitika tuleb nii välja. Ma olin eksitatud. Ütlesin talle kodus. Ja ütlesin, et minu meelest on see vastuvõetamatu. Ta tundis samamoodi.

T.L.: Räägime nüüd jakist.

M.T.: Jakist.

T.L.: Miks te selle selga panite?

[Kui Melania Trump käis külastamas kinnipidamisruumides lapsi, kes immigrantidest vanematelt ära võeti, kandis ta lennukisse astudes seljas jakki, mille seljal oli kirjas: „Mind tegelikult ei huvita, aga sind?“ Paljud tõlgendasid seda sõnumina, et esileedit vangistatud lapsed päriselt ei huvita või et ta oli lihtsalt rumal, et midagi sellist selga pani. - toim.]

M.T.: Teate, ma sageli mõtlen, kui ma ei [oleks] kandnud seda jakki, kas mul oleks nii palju meedia tähelepanu. Ja no ilmselgelt ei kandnud ma seda jakki laste ees. Mul oli see seljas, et minna lennukisse ja pärast maha tulles. Ja see oli neile inimestele ja vasakpoolsele meediale, kes mind kritiseerivad. Ja ma tahan neile näidata, et mind ei huvita. Võite kritiseerida, mida iganes öelda, aga mind see ei peata, kui ma teen, mis minu meelest on õige.

T.L.: Mis ajendas teid just sel hetkel seda kandma? Te olite [piiril], olite just lastega kohtunud ja siis ajasite selle selga.

M.T.: No mul ei olnud seda jakki, kui olin lastega. Pärast külastust panin selle uuesti selga, sest ma ju näen, kui kinni meedia selles oli.

T.L.: Teie kontor pidi välja saatma pressiteate, et jakk oli niisama jakk. Nii et ikkagi saatsite seda kandes sõnumi?

M.T.: See... Mingis mõttes, jah, sõnumi. Mulle meeldiks, kui nad keskenduksid sellele, mida teen, ja minu projektidele, mitte mu riietele.

Saatuslik jakk: „Mind tegelikult ei huvita, aga sind?“ Foto: AFP/Scanpix

T.L.: Kas #MeToo [seksuaalse ahistamise ja seksuaalvägivallavastase] liikumise naised saavad teid oma toetajaks pidada?

M.T.: Naistel on alati minu toetus. Ma tunnen, et naised - ja mehed - neid peab ära kuulama. Ja meid kõiki tuleb võrdselt kohelda.

T.L.: Aga mida te ikkagi #MeToo liikumisest arvate? Usute neid? Toetate liikumist?

M.T.: Ma toetan neid naisi ja neid peab ära kuulama. Ja teate, mehi ka, mitte ainult naisi.

T.L.: Kui te nii ütlete, siis mõned inimesed võivad, võivad tõlgendada, et te seda ikkagi täielikult ei toeta või et arvate, et see on liiga kaugele läinud. On siis #MeToo liikumine liiga kaugele läinud?

M.T.: Teatud kordadel küll, jah.

T.L.: Öelge, palun, mõni näide.

M.T.: Noh, kui kedagi süüdistatakse... asjus... asjus, mis ei ole... Ei ole ju õige, et keegi süüdistab kedagi ja ütleb samas: „Oled süüdi, enne kui oled süütu!“, eks ole? Ja... Mina sellisesse asja ei usu.

T.L.: Teie väimeespoeg [jutt on Donald Trump Jr-st, kes on õigemini Melania Trumpi kasupoeg - toim.] ütles eelmisel nädalal, et muretseb praegusel ajal rohkem oma poegade kui tütarde pärast. Teie abikaasa nõustus temaga. Mis teie arvate?

M.T.: Mina usun, et me peame muretsema... nende kõigi pärast. Mitte lihtsalt poiste või tüdrukute pärast. Mina mõtlen nende kõigi peale.

T.L.: Kas see on üks selline keeruline jutuajamine, mille peate ükspäev omaenda pojaga [Barron Trump - toim.] maha pidama?

M.T.: Mina õpetan oma poega olema viisakas ja vastutustundlik. Ja ma olen temaga rääkinud. Ta on ju kaksteist ja pool aastat vana. Ja minu meelest on see väga tähtis, eriti kuna maailm on nii palju muutunud.

[Vestlusteema läheb ahistamissüüdistustele presidendi enda vastu.]

M.T.: Need olid... Need olid valed. Ja nagu ma varem ütlesin, kõik süüdistused, neid tuleks, neid tuleks kohtus läbi rääkida.

T.L.: Kas usute, et mehi, keda on uudistes seksuaalrünnakutes, seksuaalses ahistamises süüdistatud, et neid on ebaõiglaselt koheldud?

M.T.: No tõendeid on vaja. Peab olema väga konkreetseid tõendeid, et noh, kui süüdistad milleski, näita tõendeid.

T.L.: Mõni naine võib seda kuulates öelda: „Proua Trump, kuidas te küll võite? Te peate naistega solidaarne olema!“ Mis te ütlete?

M.T.: Ma olengi solidaarne. Aga me peame tõendeid näitama.

Rõõmus Melania Trump saabub Egiptusse, kus teda tervitavad kohalikud lapsed, lillesülemid ja Egiptuse esileedi Entissar Amer Foto: AFP/Scanpix

T.L.: Teie auks peab ütlema, et nõustusite selle intervjuuga ilma mingeid lisatingimusi esitamata.

M.T.: Õige.

T.L.: Ise teadlik olles, et küsime ka keerulisi küsimusi. Te ei ole ju esimene esileedi, kes peab oma abikaasa väidetava truudusetusega toime tulema. On see teie abielule halvasti mõjunud?

M.T.: See ei ole minu jaoks mure ega fookus. Ma olen ema ja esileedi ja mul on palju tähtsamaid asju, millele mõelda ja mida teha. Ma tean, et inimestele meeldib spekuleerida ja meediale meeldib spekuleerida meie abielust. Ja kuulujutte levitada. Aga no ma saan aru, kuulujutud müüvad ajalehti, ajakirju, tõstavad reklaamimüüki. Ja no kahjuks elame siis täna sellises maailmas.

T.L.: Kuid kas teile on haiget tehtud?

M.T.: Meedia, mis spekuleerib... Nojaa, ei ole ju alati tore, eks ju. Aga... Mina tean, mis on õige ja mis vale ja mis on tõsi ja mis mitte.

T.L.: Paljud inimesed meie riigis vaatavad ja mõtlevad, kuidas te selle kõigega toime tulete. Siin on ju ka inimlik element. Mis on teie südames? Kuidas toime tulete?

M.T.: Mina olen väga tugev ja tean, mis mu prioriteedid on.

T.L.: Ainus kord, kui olete avalikult, õieti teie kontor, [Donald Trumpi armukeste kohta] kommentaari andnud, oli siis, kui Rudy Giuliani välja tuli ja ütles, et teie mõtted [pornonäitleja] Stormy Danielsi kohta on: „Ta usub oma meest. Ta teab, et need jutud pole tõde.“ On see tõene väide?

M.T.: Mina pole hr Giulianiga elus rääkinud.

T.L.: Miks ta siis teie arust nii ütles?

M.T.: Ei tea. Peate talt endalt küsima.

T.K.: „Access Hollywoodi“ intsidendi ajal [Trump ütles selle telesaate klippide vahel, et haarab naisi nende privaatkehaosadest - toim.] vabandas teie mees teie ees. On ta teie ees veel vabandanud, kui olete juba Valges Majas elanud?

M.T.: Jaa, palus küll.

T.L.: Saate rääkida, mille eest?

M.T.: Teate, ma saan aru, et ma olen esimene leedi, aga ma olen ka ema ja abikaasa. Nii et mõned isiklikud mõtted jätaksin enda teada. Nii et selle teema jätame nii.

USA esileedi eelistab reisides eriti just lastega aega veeta Foto: White House via ZUMA Wire/Scanpix

[Jutt läheb Melania Trumpi reisile Aafrikas - Keenias näiteks tantsis ta ühe orbudekodu lastega, Ghanas kohtus noorte emadega.]

M.T.: Minu meelest on väga oluline, et näitaksime maailmale, et Ameerika hoolib. Et see valitsus hoolib ja et mina hoolin. Kui teistel inimestel on rohkem võimalusi, on ka maailm vabam.

T.L.: Teie abikaasa on ju see, kes tahtis USAID-i [USA Rahvusvahelise Arengu Agentuur] rahastust kõvasti vähendada, olete ise sellega nõus?

M.T.: No nad uurivad asja. USAID, see aitab riikidel ennast ise toetada ja selline asi võtab kaua aega. Me peame neid ju ikka aitama, aga eks me näeme. See on kõik alles avatud staadiumis.

T.L.: Mida te president Trumpile USAID-ist ja nende tööst Aafrikas räägite?

M.T.: Eks ma anna tagasisidet. Mida nägin ja mida teada sain.

T.L.: Üks presidendi lähedasemaid sõpru, Tom Barrack Jr, ütles Vanity Fairile: „See, kellel on Donald Trumpi üle kõige rohkem võimu, on 100 protsenti Melania.“ Tõsi?

M.T.: Oh, oleks vaid! Ma annan talle oma ausat nõu ja ausaid arvamusi. Ja siis ta teeb, mis ta tahab.

T.L.: Allikad on meile öelnud, allikad Valgest Majast, et teie olete kui väravavaht. Teie ütlete, keda ta võiks usaldada ja keda mitte. Tõsi?

M.T.: Jah, ma annan talle oma ausat nõu.

T.L.: Ta on pea kaks aastat ametis olnud. On tema heaks töötanud siis inimesi, keda teie ei usalda?

M.T.: Jah.

T.L.: Ja ütlesite seda talle?

M.T.: Ja ütlesin seda talle.

T.L.: Ja mis tema tegi?

M.T.: Noh, mõned inimesed, need enam seal ei tööta.

T.L.: Usute, et seal on endiselt inimesi, keda ta ei saa usaldada?

M.T.: Jah.

T.L.: Et ikka veel tööl ka?

M.T.: Jah.

T.L.: Kui raske teie meelest tal siis president olla, kui on mingi kontingent selliseid tegelasi, kes seisavad talle lähedal?

M.T.: Noh, on raskem juht... juhtida. See on... saate aru, kogu aeg peab oma selja taha vaatama.

USA esileedi eelistab reisides eriti just lastega aega veeta Foto: Reuters/Scanpix

T.L.: Teie abikaasa kandideerib väga tõenäoliselt uuesti. Ootate ka veel kuut võimalikku aastat Valges Majas?

M.T.: Usun, et mu abikaasa teeb selle rahva heaks imelist tööd. Ja ma tahan, et Ameerika inimestel oleks edu. Nii et mida iganes ta ka ei otsustaks, mina toetan teda.

T.L.: Aga kas teie seda ootate?

M.T.: Ma naudin seda. Ma tõesti armastan Washingtonis ja Valges Majas elamist.

T.L.: Olete maininud, et teie abielu on endiselt ilus. Kas armastate oma abikaasat?

M.T.: Jah, meil on kõik korras. Jah. Seda spekuleerib meedia ja see on klatš. See ei ole alati õige värk.

T.L.: Teades kõike, mida nüüd teate, mis nõu oleksite endale 2017. aasta 20. jaanuaril [Trumpi ametiaja esimene päev] andnud?

M.T.: Kuula ennast nii nagu oled alati ennast kuulanud. Ma küsin endalt alati, mis on minu prioriteet? Mis on see, mida mina tahan teha? Mis on parim meie lapsele ja mulle endale ja mu abikaasale? Ja neid samme olengi ette võtnud.

T.L.: Aitäh teile, proua Trump.

M.T.: Tänan teid.