"Hommikusöök staariga", restoran Härg, grillmeister Enn Tobreluts; külalised Katrin Karisma ja Tõnu Kilgas; intervjueeris Anu SaagimVideo: Tatjana Iljina
Inimesed
18. oktoober 2018, 13:28

Pikka intervjuud lavastaaridega loe juba reedesest Õhtulehest

HOMMIKUSÖÖK STAARIGA | Ekskallimad Kilgas ja Karisma taas ninapidi koos (20)

Palusin luksuslikule hommikusöögile ajaloolise Maakri kvartali restorani Härg meie teatrikorüfeed Tõnu Kilgase (64) ja Katrin Karisma (71). 
"Hommikusöök staariga", restoran Härg, grillmeister Enn Tobreluts; külalised Katrin Karisma ja Tõnu Kilgas; intervjueeris Anu Saagim Foto: Tiina Kõrtsini

Restoranide Härg ja Pull loojateks ning omanikeks on tuntud grillmeistrid Enn Tobreluts, Hanno Kuul ja Andres Tuule, kes asutasid restorani Pull 2016. aastal ja restorani Härg 2018. aasta suve lõpul.

Enn on rahvusvaheliselt tunnustatud BBQ- ja grillikoolitaja ning catering-teenuse pakkuja, kelle juures oleme varemgi hommikusöögil käinud. Seda Rotermanni kvartalis asuvas liharestoranis Pull, kus kostitasime hõrkude roogadega superstaarisaate kasvandikku Karl-Erik Taukarit.  

"Hommikusöök staariga" restoranis Pull; Anu Saagim ja Enn Tobreluts Foto: Stanislav Moshkov

Hanno ja Andres on olnud mitmeid aastaid tegevad catering'i ja restoraniäris, mõlemal on suured kogemused nii toitude valmistamisel, kui serveerimisel. Kolm meest koos moodustavad professionaalse tiimi, kes panustavad restoranidesse oma parimad teadmised, oskused ja talendi.

"Restoranide Pull ja Härg eesmärgiks on pakkuda parima kvaliteediga steike, madalal kuumusel küpsetatud liha, hõrgutavaid grillroogasid ja sinna juurde tervislikke salateid, värskelt pressitud mahlasid ja smuutisid," pajatab Enn. "Loomulikult on tähtsal kohal parimad veinid ja ka muud joogid, restorani Härg veinikaart on sealjuures eriti lai. Enamus veine on saadaval nii pudeli, kui klaasi kaupa, paljud neist Coravin-meetodil."

Ka Maakri kvartali ajalugu, kus restoran HÄRG asub, on äärmiselt põnev

Tootmishoonete kogum Maakri tänaval paikneb Tallinna endises Tartu mnt eeslinnas. Läbi selle ala jooksis Härjapea jõgi oma mitme väiksema haruga. Härjapea jõgi oli algselt veerikas ning selle veejõul töötasid mitmed veskid. 1870. aastatel läks kinnistu W. Grünwaldile, kes rajas moodsa nahaparkimise töökoja, mis alustas tegevust 1877. aastal. Juba 1878. aastal rajati Maakri tn 21 uus tehasehoone arhitekt Erwin Bernhardi projekti alusel ning töökoda nimetati Theodor Grünwaldi nahavabrikuks.

Suured muutused Grünwaldi nahavabrikus toimusid 19. saj lõpus ja 20. saj alguses. 20. saj alguses tegutses Maakri tn ka Jaani koguduse kool, mis oli esimene eesti õppekeelega algkool Põhja-Eestis. Algne madal puithoonestus asendati 20. saj esimesel kümnendil Maakri tn ääres uhkete kolmekorruseliste kivimajadega ning see tänavalõik omandas historitsistliku ilme.

Hooned projekteeris Jacques Rosenbaum. 1921. a moodustati Nahatööstuse Aktsiaselt “Union”, kelle omandusse läks ka endine Grünwaldi nahavabrik, mille juurde rajati jalanõudevabrik. Pärast II maailmasõda jätkas vaadeldava kinnistu hoonetes tegevust Naha- ja Jalatsitööstuse Kombinaat “Kommunaar”, 1977. a anti hooned üle nahakombinaadile “Linda”. 2016. a ehitati endisele Grünwaldi naha- ja jalatsivabriku hoonele peale kardinaalselt suurem hoonemaht.

Maakri Kvartali Tornimäe poolses tiivas asub täna ka restoran Härg, mille sisehoovi terrass on mõnusaks oaasiks keset südalinna.

"Hommikusöök staariga"; restoran Härg, külalised Katrin Karisma ja Tõnu Kilgas Foto: Tiina Kõrtsini

Ekskallimad Tõnu Kilgas ja Katrin Karisma taas koos laval Komöödiateatri lavastuses "Hotell California"

Ameeriklane Neil Simon on üks populaarsemaid komöödiakirjanikke kogu maailmas. Eestis tuntakse teda eelkõige „Päikesepoiste“ autorina, kus särasid Jüri Järvet ja Aarne Üksküla.

Simoni teoseid on mänginud kõik meie kutselised teatrid ja lavale on jõudnud lausa mitukümmend tema näidendit. Paremiku hulka kuulub ka „Hotell California“, mis koosneb kahest lühikomöödiast.

Mõlema tegevus leiab aset samas hotellitoas, kuhu saabuvad erinevad abielupaarid ja nii saavad näitlejad mitut erinevat rolli mängida. Vaimukas dialoog ja naljakad situatsioonid on alati Simoni firmamärgiks olnud, nii ka seekord.

Omal ajal Vanalinnastuudios mängisid „Hotell Californiat“ eksabikaasad Ita Ever ja Eino Baskin. Ja nii üllatav kui see ka poleks, saab nüüdki laval jälle kokku endine paar Katrin Karisma ja Tõnu Kilgas, kes kindlasti on jäänud sama glamuurseks nagu varemgi. 

Kutsusin särava paari hõrgule hommikusöögile, mida saate vaadata ja lugeda juba reedel ÕL veebist ja paberist. 

Hommikusöök staariga, restoran Härg, külalised Katrin Karisma ja Tõnu Kilgas Foto: Tiina Kõrtsini