Venno Laul.Foto: Teet Malsroos
Inimesed
15. oktoober 2018, 12:32

Lydia Rahula Venno Laulust: sa olid nõudlik enda ja teiste suhtes

Pühapäeval suri koorijuht ja Estonia klaverivabriku juhataja Venno Laul. Lyda Rahula kirjutas manalateele läinud dirigendile viimase kirja. 

Hea Venno,

Olid minu elutee üheks otsustavaks määrajaks. Suur tänu Sulle!

Oli aasta 1979/80, kui toimus järjekordne poistekooride ülevaatus enne laulupidu. Töötasin tollal Viljandi 5. Keskkoolis, kus mul oli nii laste- kui poistekoor.

Pärast ettelaulmist hakkasid kutsuma mind Tallinna, oma poistekoori juurde. See oli ahvatlev pakkumine, mille ma vastu võtsin ja töötasin Sinuga koos 1980- 1988 RAM-i poistekoori juures. Aja möödudes tundsin, et tahan ja suudan, olles Sinult nipid selgeks õppinud, ka ise midagi teha, korda saata. Nii asutasingi tänase Tallinna Poistekoori, kes peagi hakkab 30 aastapäeva tähistama Estonia Kontserdisaalis. Pühendame Sulle sellel kontserdil Arvo Pärdi laulu “Vater unser”. See kindlasti meeldib Sulle. Imeilus laul.

Mäletan Sind kui äärmiselt korrektset inimest, kellel olid kõik asjad alati korras. Sa olid nõudlik enda ja teiste suhtes. Alati korda armastav ja punktuaalne. Olid hea pedagoog ning head repertuaari otsiv ja leidev koorijuht. Kooripoistele olid Sa elav mehelikkuse etalon.

Olen Sulle tuhandest tänulik! Olid mulle suureks eeskujuks!

Me ei mõtle enam muredest ja kannatustest, vaid ilust, mis ju ikkagi alles jääb.

Siiralt Lydia Rahula