Foto: Erakogu
Inimesed
14. oktoober 2018, 20:48

Indrek Vijard: kõige emotsionaalsem, mida Venno puhul mäletada, on minu kutsevalik

„Kõige emotsionaalsem ja olulisem, mida Venno puhul mäletada, on minu kutsevalik,” ütleb koorijuht ja Nõmme muusikakooli direktor Indrek Vijard. „See sai alguse just Venno Laulu enda sõnadest 80ndate keskpaiku, kui konservatooriumisse astudes tuli eriala valida: just Venno oli see, kelle autoriteet ja veenev soovitus hakata koorijuhtimist õppima sai tollel hetkel saatuslikuks – valik sai tehtud ning selle eest tuleb ainult õnnelik olla,” on Vijard Vennole tänulik.

Head mälestused meenuvad Indrekule ka seoses kontsertreisidega. „80ndate lõpus, kui Eesti rahva ootused olid seoses emotsionaalse vabanemise lainega suured, avanes tollasel Eesti poistekooril võimalus rännata mööda maailma ning kohe ka kõige kaugematesse paikadesse – nii Ameerikasse kui ka Austraaliasse.

Need olid Venno Laulu dirigeerimisel ja eestvedamisel korraldatud kontsertreisid, mis ühe noore mehe silmaringi kahtlemata väga põhjalikult kujundasid. Elamused, mida tollased suured kontserdisaalid, kirikud ja Eesti kooriklassika viimine maailmalavadele pakkusid, avaldas kordumatut mõju. Isegi aastaid hiljem on see jalajälg ja kultuurikiht, mis on temaga kaasas käinud, nii võimas! Jääme mäletama teda kui suurt õpetajat kõigi jaoks, kes poiste- ja meeskooridega dirigentidena kaasas käivad.”