Tarmo JüristoFoto: KÜLLIKE ROOVÄLI
Tele
14. oktoober 2018, 16:19

„Panga” stsenarist Tarmo Jüristo: meilt uuriti, kas oleksime nõus stsenaariumi ka romaanina välja andma

"Kui vaja, suudaksin "Panga" algusidee ka täpselt dateerida, aga arvan, et see oli umbes kaheksa aastat tagasi, kui algne idee tuli üldse Tiit Ojasool," räägib Kuku saates "Filmikägu" sarja stsenarist Tarmo Jüristo.

"Tal tuli idee teha 90ndate Eestist ja Hansapanga loomisest NO99 teatris üks lugu. Jõudsime aga üsna pea arusaamiseni, et lool polnud ei saba ega sarvi. Me ei saanud lugu kuidagi käima, sest see kiskus igatpidi sentimentaalseks," meenutab Jüristo.

Neli aastat tagasi kerkis idee aga jälle pinnale. "Eero Epneril oli silma jäänud, et välja kuulutati EV100 telesarjade konkurss ning ütles, et äkki prooviks mõtet, mis meil Hansapangaga oli. Mõtlesime, mida muutma peaksime, et sellest midagi tuleks. Autosõidu käigus tuli meil mõte, mis muutis lähenemissuunda. Sealt edasi panime sünopsise kirja ja saatsime materjalid konkursile ära."

Paljud inimesed hakkavad sarja vaadates kindlasti ka tõsieluga paralleele tõmbama. "Tean, et see kiusatus on ja ma ei taha öelda, et seda ei peaks tegema, aga loodan, et kui lugu edasi läheb, hakkavad tegelased tasapisi oma autonoomiat saavutama. Ükski tegelastest ega kogu lugu ei ole mingilgi määral dokumentaalse sarja taotlusega," selgitab stsenarist.

"Igasuguseid mõtteid on põrgatatud. Muu hulgas oli täiesti tõsine huvi, kas oleksime nõus stsenaariumi raamatuks kirjutama ja romaanina välja andma. Vaatasime Eeroga üksteisele otsa, lugesime üksteise mõtteid ja arvasime, et võib-olla ei peaks sellest teepakist teist tõmmet tegema," räägib Tarmo.

Täispikka saadet kuula SIIT.