Peeter OjaFoto: Alar Truu
Tele
14. oktoober 2018, 12:05

VIDEO | Peeter Oja: nendelt, kes riigikogus akna all ei istu, tuleb palju rumalamaid mõtteid (16)

"Eesti 371 on Facebookis minu loodud erakond. See tekkis äkki - mul oli mõttelend ja panin selle kirja. Ma sain 500 like'i ja iga like tähendab erakonnaliiget," räägib Eesti 371 looja Peeter Oja saates "Hommik Anuga".

"Eesti 371 käekäik on olnud väga intensiivne. 10 päevaga pärast loomist elati üle juba esimene kriis, aga tulime paari päeva pärast sellest välja tugevamana kui kunagi varem," jutustab Oja.

Peeter selgitab ka kriisi tagamaid. "Partei on loodud seetõttu, et mitte olla minakeskne, vaid aidata ka teisi. Kui näed kedagi, kes võib olla ka teise partei liige, siis tuleb aidata. Juba tükk aega tundub, et Heimar Lengile ei meeldi Keskerakond nii palju kui varem ja ta tahaks minna EKRE-sse. Kirjutasin Facebooki, et teeme kampaania ja aitame Heimar Lengi sinna. Inimesed olid nõus. Järgmine päev tuli Eesti lehtedes ametlik uudis, et parteist astus välja hoopis Peeter Ernits, kes läks EKRE-sse. Eesti 371 parteis oli lühis. Loomulikult olid parteiliikmed polariseerunud: kes oli vastu, nõuti isegi juhi tagasiastumist. Oli ka resoluutseid vastuseid, et juht peab jääma ning sõnati, et kui lahkub juht, lahkun ka mina."

Parteijuht on loomulikult Peeter ise. "Ma määrasin ennast juhiks. Ma ei ole võimuahne inimene, aga antud hetkel ma ei näe paremat kandidaati," lõõpis ta.

Riigikokku tahab Oja saada 50 kohta, mis kõik peavad olema akna all. "Kui teed tööd, mis nõuab keskendumist, siis jookseb mõte tihti kinni. Kuid kui heidad pilgu korra välja, siis aju puhastub ja saad rahulikult edasi töötada. Riigikogus on nii, et nendelt, kes akna all ei istu, tuleb palju rumalamaid ettepanekuid."