Foto: Teet Malsroos
Maailm
12. oktoober 2018, 18:55

Briti ajaleht: „Kas sinul on kodus rohkem raamatuid kui Eesti teismelisel?“ (8)

Briti ajaleht The Guardian kirjutab, et inimesed, keda üles kasvades ümbritsevad paksult täis raamaturiiulid - isegi, kui nad neid nii palju ei ole - on haridusteel üldiselt edukamad, kui need, kelle elus raamatuid vähe.

Õieti leidsid teadlased, et ülikooliharidusega täiskasvanutel, keda teismeeas ümbritses väga vähe raamatuid, on loetu mõistmisel ja teksti analüüsimisel samal tasemel, mis põhikooliharidusega inimesed, kellel on kodus kasvades alati palju raamatuid ümber olnud.

Ajaleht keskendub sellele, et inglisekeelsed riigid ei väärtusta millegipärast raamaturiiuleid nii, nagu seda teevad paljud Põhjamaa rahvad, eriti aga eestlased.

Mitte ühelgi teisel maailma rahval pole kodus nii palju raamatuid kui eestlastel, kelle majapidamises on keskmiselt 218 raamatut. Kusjuures umbes kolmandikul (35 protsenti) on kodus enam kui 350 raamatut.

Võrdluseks: keskmise austraallase kodus on keskmiselt 148 raamatut.

Head tulemused on ka näiteks Norras (keskmiselt 212 raamatut majapidamises), Rootsis (210) ja Tšehhis (204). Suurbritannia kodu riiulitel on keskmiselt 143, USA omadel 114 raamatut.

Kõige vähem raamatuid ühes majapidamises on Türgis - keskmiselt 27, kusjuures üle poolte inimestest tunnistas, et nende kodus on vaid umbes viis raamatut.