Paul AguraiujaFoto: Tiina Kõrtsini
Tele
11. oktoober 2018, 17:41

Paul Aguraiuja „Panga“ pääsemisest Genfi filmifestivalile: uskumatu, millisesse seltskonda sattunud oleme!

""Pank" on väga teistmoodi seninähtud Eesti seriaalidest. Loomulikult me loodame, et see leiab sooja vastuvõtu," räägib produtsent Paul Aguraiuja järgmisel nädalal ETV's linastuvast seriaalist.

"Pank" valiti ka novembris toimuva Genfi rahvusvahelise filmifestivali telesarjade ametlikku võistlusprogrammi. "Tunnustuse tähendust on veel vara hinnata. Me loodame, et see aitab kaasa meie unistusele ja eesmärgile müüa see seriaal võimalikult mitme riigi telekanalitesse. See on suhteliselt uskumatu, millisesse seltskonda me oleme sattunud," rõõmustab Aguraiuja, et kodumaine seriaal võistleb kõrvuti maailmakuulsate sarjadega nagu "Patrick Melrose","A Very English Scandal", "Castle Rock" jne.

Seriaalil on juba leping Soome telekanali YLE'ga ning Läti Riikliku Televisiooniga, kes on sarja näitamisõigused soetanud. "Hetkel rohkem kokkuleppeid ei ole, aga töö käib pidevalt," annab produtsent lootust, et need kokkulepped ei jää viimaseks.

"Esitlesime kevadel "Panka" Prantsusmaal toimuva festivali Series Mania kataloogis, kus see jäi silma Genfi programmiskaudile. Minult paluti töökoopiad žüriile eelhindamiseks. Umbes kuu aega hiljem sain kirja, et olete palutud võistlusprogrammi. Ise ei saanud valiku mõjutamiseks midagi teha," räägib produtsent, kuidas kodumaine seriaal üldse avastati.

EV100 filmiprogrammi kuuluv teleseriaal „Pank“ kõneleb kümne tunni jooksul Eesti inimeste ees olnud valikutest 1990ndatest peaaegu tänapäevani. Seriaali keskmes on sündmused ühes pangas, mille tegevus mõjutab olulisel määral kõigi riigi elanike käekäiku. 1990ndate alguses saabub panka Toomas, kes teeb peadpööritavat karjääri. Koos pangajuhtide Ülle ning Kaljuga rühitakse läbi majanduskriiside edasi suurema eesmärgi poole. Ent paratamatult tekivad konfliktid konkurentidega, tööpinge murendab inimsuhteid ning kõik tegelased on silmitsi oluliste valikutega.

Seriaali režissöörid on Jan-Erik Nõgisto, Rainer Sarnet, Juhan Ulfsak ning Marianne Kõrver. Peaosades astuvad üles Sergo Vares, Evelin Võigemast, Gert Raudsep, Priit Võigemast ja Andres Dvinjaninov.

Seriaali stsenaariumi autorid on Eero Epner ja Tarmo Jüristo, produtsent Paul Aguraiuja. Operaatorid on Meelis Veeremets ja Ants Martin Vahur, kunstnik Kairi Mändla, monteerijad Hendrik Mägar ja Jaak Ollino jr, helilooja Sten Šeripov.

Seriaal „Pank“ valmis Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul ning jõuab ETV eetrisse alates 18. oktoobrist igal neljapäeval kell 22.05. Lisaks ETV-le on sarja näitamisõigused soetanud juba ka Soome YLE ning Läti Riiklik Televisioon.