Paul AguraiujaFoto: Tiina Kõrtsini
Tele
10. oktoober 2018, 15:45

Sarja „Pank“ produtsent: tahtsime teha seriaali, mis olekski nagu välismaine

"Seriaal "Pank" räägib loo ühest tavalisest poisist, kelle nimi on Toomas ja kes jõuab 10 episoodi jooksul tanklateenindajast väga suure korporatsiooni etteotsa. Näeme 600 minuti jooksul, kuidas see võimalik on, mis tagasilöögid selle jooksul ette tulevad ja mis nendest inimestest saab," tutvustab Raadio 2 saates "Bert Järvet" Eesti oodatuima sarja sisu produtsent Paul Aguraiuja.

"Vaatasime enne seriaaliga pihta hakkamist ka ise palju välismaa seriaale. Hakkasime kolm ja pool aastat tagasi teele minema ainult selle mõttega, et teha üks seriaal, mis olekski nagu välismaa oma," sõnab ta.

Sellest annavad märku ka kokkulepped, mis praeguseks juba sõlmitud. "Praegu on juba kindlal kokkulepped soomlaste Ylega ja Läti Riikliku Televisiooniga. Päris mitme teise väliskanaliga on läbirääkimised käimas ning just kuulutati välja Genfi filmifestivali teleprogrammide võistlusprogramm ehk kuu aja pärast on meie esimene rahvusvaheline festivalilinastus väga tugevas võistlusprogrammis," rõõmustab Aguraiuja.

"Meie oleme võtnud algusest peale suuna, et kõik peab olema omavahel läbi räägitud. Nii suure seriaali tootmine on võimalik ainult väga ühtselt koos töötava meeskonnaga," usub produtsent, et meelelahutusäri ei tohi kunagi kedagi ära kasutada.

Režissöörid on saanud endale eraldi episoodid. "Kõige esimese episoodi on teinud Jan-Erik Nõgisto, järgmised kaks Rainer Sarnet. Siis on kolm osa teinud Juhan Ulfsak, kolm tükki Marianne Kõrver ja siis jälle Jan-Erik Nõgisto. Kogu eeltöö tegid nad omavahel kambakesi koos, see on valminud nii-öelda grupitööna ja kõik näitlejate esimesed proovid enne võtete algust tegid režissöörid koos."

"Eesti senine seriaalitootmine ei ole kahjuks kuidagi võrreldav sellega, mida meie seekord teha saime."

Aguraiuja sõnab, et on tegijatega omavahel arutanud, kui palju sarjas tõde on. "Pakun, et see kõigub 15,3% ja 27,7% vahel, keegi täpselt mõõta ei saa, sest stsenaariumi kirjutamiseks sai tehtud väga palju intervjuusid 90ndatel päriselt tegutsenud pankurite, ettevõtjate ja ka poliitikutega. Suurem osa seriaalist on siiski stsenaristide väljamõeldis," selgitab ta.

"Eesti senine seriaalitootmine ei ole kahjuks kuidagi võrreldav sellega, mida meie seekord teha saime. Meil on ääretult vedanud, et võitsime EV100 konkursi. Usun, et tegijaid, kes Eestis oskaksid ja tahaksid samas mastaabis teha, on kindlasti veel. Meil lihtsalt vedas, võitsime konkursi ja saime üks kord elus päriselt teha nii, nagu oskame," lausub Aguraiuja.

Seriaali režissöörid on Jan-Erik Nõgisto, Rainer Sarnet, Juhan Ulfsak ning Marianne Kõrver. Peaosades astuvad üles Sergo Vares, Evelin Võigemast, Gert Raudsep, Priit Võigemast ja Andres Dvinjaninov.

Seriaali stsenaariumi autorid on Eero Epner ja Tarmo Jüristo, produtsent Paul Aguraiuja. Operaatorid on Meelis Veeremets ja Ants Martin Vahur, kunstnik Kairi Mändla, monteerijad Hendrik Mägar ja Jaak Ollino jr, helilooja Sten Šeripov.

Seriaal „PANK“ valmis Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul ning jõuab ETV eetrisse alates 18. oktoobrist igal neljapäeval kell 22.05. Lisaks ETV-le on sarja näitamisõigused soetanud juba ka Soome YLE ning Läti Riiklik Televisioon.