Jüri RatasFoto: kuvatõmmis: riigikogu.ee
Poliitika
10. oktoober 2018, 13:42

Ekrelased ristküsitlesid Ratast: kas peate inimkaubandust ja lastega äritsemist tõesti eetiliseks?! (344)

Riigikogu infotunnis oli ühe teemana arutlusel surrogaatemadus ja lapsendamine. EKRE liikmed Henn Põlluaas ja Peeter Ernits esitasid peaminister Jüri Ratasele selle kohta intrigeerivaid küsimusi. 

"Hiljuti sai kuulda, et mõned rikkad eestlased on asunud välismaiste naiste emakaid üürides endale lapsi ostma. Minu küsimus on, et kas ka teised eestlased peaksid võtma sellest õppust ja asuma kasutama surrogaatemadust," päris Ernits enda sõnavõtus.

Ratas vastas, et Eesti rahvaarv ei saa väheneda ning see on tulevikku vaadates kõige olulisem. Lisaks vihjas Ratas Peeter Ernitsa Facebooki lehel toimunud arutelule surrogaatemaduse teemal ning ütles, et tema meelest on täiesti kohatu, kui ühel hetkel räägitakse peade lendamisest ja teisel hetkel kellegi üles poomisest.

"See on väga tundlik küsimus. Me peame suutma ühiskonnas pidada tasakaalukat, argumenteeritud debatti. Ma arvan, et see ei tohi ega saa olla poliitkampaania küsimus," lisas Ratas.

Ernits tänas Ratast, et see tema tütart toetab ja kaitseb (Ernitsa tütar võttis hiljuti Facebookis isa vastu sõna ning teised kommenteerijad ähvardasid ta üles puua S. R.). Seejärel küsis Ernits veelkord, kas Ratase meelest võiks Eestis surrogaatemaduse seadustada. 

Ratas laveeris enda arvamuse avaldamisest kõrvale ning ütles vaid, et ligi 20 protsendil Eesti peredel on ühel või teisel põhjusel probleeme laste saamisega. 

"Öelda siin riigikogu toolilt välja, et teeme nii või naa, on lahmimine ega ole õige," lisas Ratas.

"See on ju inimkaubandus!"

Seejärel sai sõna Henn Põlluaas.

"Kas te peate tõepoolest eetiliseks seda, et ema müüb oma lapse maha võhivõõrastele inimestele raha eest? Tegemist on ju inimkaubandusega. Sellelt lapselt ei ole keegi küsinud seda, kas ta tahaks tulevikus võõras perekonnas üles kasvada, eriti homoperekonnas," rõhutas Põlluaas. "Kas inimkaubandus ja lastega äritsemine on teie meelest eetiline?"

Ratas viitas taas sellele, et teema vajab ühiskondlikku debatti ning lisas, et lapse ära andmine on küllaltki altruistlik tegu.