Kõik eneseabi- või esoteerilise sisuga raamatud ei ole ohtlikud. Mõned neist soovitavad aga otseselt riigi tervishoiusüsteemi mitte usaldada ning katsetada enda peal alternatiivseid ravimeetodeid, mis tegelikult on ebausaldusväärsed.Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
10. oktoober 2018, 11:57

Terviseamet: me ei saa ebaravikirjandust otseselt ära keelata (27)

"Terevisioonis" käis rääkimas Anu Aonurm-Helm terviseametist, kes nentis, et amet ei saa ega jaksagi kõigile esoteerilistele raamatutele järelvalvet teha ning selliste eksitava sisuga teoste müügilettidelt eemaldamine on keerukas ülesanne.

Aonurm-Helm rõhutas, et esoteeriliste ja alternatiivravi propageerivate raamatute puhul on vajalik on kriitiline mõtlemine ja igasugust soovitust, mis raamatus või kuskil antakse, päris tõe pähe ei saa võtta. Terviseamet teeb naise sõnul küll taoliste teemade üle järelvalvet, kuid seda eelkõige inimeste kaebuste või teiste asutuste tähelepanekute põhjal. Iga müügile jõudvat raamatut Terviseameti inimesed läbi ei loe.

"Päris ära keelata me neid ei saa. Meil on ikkagi sõnavabadus," nentis Aonurm-Helm. "Me saame inimesi teavitada ja kutsuda neid üles loogiliselt mõtlema ja infot kriitiliselt hindama. Kui on kahtlus, et asi ei pruugi olla õige, siis sellisel juhul kindlasti konsulteerida arsti või mõne muu tervishoiutöötajaga."

Naine nentis, et terviseameti süsteemis on inimesi vajaka ning osalt kannatab järelvalve ka seetõttu.

"Ilmselt peaks nii terviseamet, ravimiamet ja tarbijakaitseinspektsioon koostööd tegema, et need raamatud müügile ei jõuaks. Ma arvan, et alustada tuleb ikkagi inimeste teavitamisest. Kirjastustega suhtlemine on ka üks võimalus," pakkus Aonurm-Helm võimalikke lahendusi välja.

Viimasel ajal on esile kerkinud juhtumeid, kus inimesed endale nii nimetatud alternatiivsete ravimeetoditega viga teevad. Hiljuti suri konnamürgiseansil mees. Mõnda aega tagasi levis Facebooki MMS-i grupis pilt väikelapse moondunud sõrmest, mida ema oli MMS-i ja DMSO sees leotanud.