Foto: Reuters/Scanpix
Müstika
10. oktoober 2018, 12:16

Kas Banksy teos oli juba eelnevalt rikutud ning kas oksjonipidaja teadis kunstniku vingerpussist? (2)

Artnome ehk tuntuimate kunstiteoste analüütiline andmebaas on avaldanud Jason Bailey teemapüstituse hiljuti maailma vapustanud Banksy kuulsaima töö „Tüdruk õhupalliga“ hävinemise kohta. 

Paar päeva tagasi avaldas anonüümne tänavakunstnik video, kuidas ta raami sisse paberit purustava seadme asetab. Bailey tõstatab aga õige mitu küsimust. Näiteks mõtiskleb ta, kas 10 aastat raamis olnud seadeldise patareid võisid nii kaua vastu pidada ning kas oksjoni korraldanud Sotheby oli asjast teadlik? Veel küsib Bailey, kas raamis oli tõepoolest ehtne purustaja või nägime sellest välja tulemas juba eelnevalt rikutud paberit? 

Kõneldes oma inseneridest venna ja isaga, jõudis Bailey järeldusele, et raamis oli tõepoolest toimiv paberilõikur, kuid töö võis suure tõenäosega olla juba siiski osaliselt purustatud. Võimalik on seegi, et patareid, mis pole kasutust leidnud, on töövõimelised ka pärast kümmet aastat seismist.

Kuid kas oli Sotheby Bansky vingerpussist teadlik? Bailey sõnul viitab sellele müügi järjekord. Tol päeval seisis oksjonil õige mitu tööd, kuid „Tüdruk õhupalliga“ oli neist viimane. Kui see olnuks teisiti, mõjutanuks juhtunu tugevalt ja negatiivselt ülejäänud piltide müüki... Võttes aluseks ruletiteooria, tõdeb Bailey: on äärmiselt ebatõenäoline, et tänavakunstniku töö tänu heale õnnele müügijärjekorras viimaseks sattus. Seega - Sotheby jättis Bansky töö teadlikult viimaseks müügiartikliks.

Ning veel üks küsimus - kuidas sai juhtuda nii, et Sotheby ei avastanud purustussüsteemi? Marion Maneker Art Market Monitorist sõnas, et raami märgati ja see paluti ära võtta, kuid kuna tegemist oli ühe osaga pildist, polnud sellele eemaldamine võimalik. Maneker märkis, et oksjonifirma saab sageli kunstlikelt töid koos raamiga, mis moodustab koos pildi endaga terviku ehk raam peab jääma puutumata. Artikli kirjutanu märgib aga, et kõnesoleva teose puhul pidi olema võimatu, et märkamatuks jäi selle ebatavaline kaal, mis tulenes patareidest ja lõikursüsteemist.

Kokkuvõttes märgib Bailey, et usutavalt polnud Sotheby teadlik kõigest, kuid sai aru, et midagi on toimumas ning mängis kaasa.

Oksjonisaalis viibinud rahvas kangestus, kui minut pärast teose müüki hakkas see raamis alla poole libisema ning osaliselt ribadeks muutus. Eelnevalt oli pilt müüdud 1,17 miljoni euro eest. Kui algul arvati, et skandaalse taiese hind võiks meeletust tähelepanust mitmekordistuda, on kunstieksperdid arvamusel, et kuna tegemist on vandalismiga, ei ole see enam väärt ainsatki Briti naela.