TREPIL: Soome president Sauli Niinistö (70) Turu raamatumessil auditooriumi trepil istudes abikaasa Jenni Haukio esinemist kuulamas.Foto: Twitter
Maailm
9. oktoober 2018, 17:45

RAHVAMEES: Vene meedia kiidab trepil istunud Soome presidenti (33)

Vene meedias äratas suurt tähelepanu Turu raamatumessil tehtud foto, millel näeb Soome presidenti Sauli Niinistöt istumas auditooriumi trepil, vahendab Ilta-Sanomat.

President tuli kuulama raamatumessil projektijuhina tegutsenud abikaasa Jenni Haukio esinemist. Kuna kõik istekohad olid juba hõivatud, siis istus ta rahulikult trepile. Vene meediaväljaanded rõhutavad, et presidendi niisugune käitumine on võimalik vaid Soomes, kus ühiskonnas on kõik võrdsed ning president on osa rahvast. Soomes on president rahva valitud ametimees, mitte aga tsaar või võimupealik. Venemaal on välistatud, et presidendile, piirkonnajuhile või linnapeale ei leita saalis kohta.

Vene meediaväljaanded meenutavad, et aprillis Horvaatias ametlikul visiidil käinud Sauli Niinistö lendas tagasi kodumaale liinilennu turistiklassis. Sarnaselt on ta käitunud korduvalt. Samuti käis president tänavu veebruaris ise sünnitushaiglas naisel ja lapsel järel. 

Kolm nädalat pärast lapse sündi nähti Niinistöt Espoos Iso Omena kaubamajas turvameeste saatel sisseoste tegemas. Riigipea ladus ostukorvi mähkmeid, piima, juustu, mune, rukkileiba, vorsti ja mingi ajakirja abikaasale ning astus kassajärjekorra lõppu. Mõni seal seisnud inimene pakkus presidendile võimalust mööda minna, kuid Niinistö keeldus. Ta seisis rahulikult järjekorras ja tasus ostude eest pangakaardiga.