Jalmar VabarnaFoto: Stanislav Moshkov
Inimesed
9. oktoober 2018, 10:14

Aasta muusik Jalmar Vabarna: Trad.Attack!´il on valmimas uus plaat

"Ajal, mil viibin palju välismaal ja tuuritan, on kodune toetus just kõige olulisem," ütleb muusik, ansamblite Zetod ja Trad.Attack! liige Jalmar Vabarna, kes pärjati möödunud nädalavahetusel Viljandis toimunud Etnokulbi galal aasta muusiku tiitliga ning Zetod pälvisid aasta artisti ning aasta loo tiitli.

Auhinda vastu võtma Vabarna kahjuks ei jõudnudki, kuna viibib hetkel ansambliga Trad.Attack! Jaapanis kontserttuuril. Õhtulehele vastuseid andes tunnistas mees, et hetkel on maru kiired ajad. 

Kuigi Vabarna viibib viimasel ajal rohkem võõrsil kui kodumaal, siis tunnistab ta, et kodus on muru siiski kõige rohelisem. "Kõik me teame, et mujal on hea, aga kodus on kõige parem," sõnab ta. Ja kuigi Trad.Attack! teeb nime laias maailmas, siis peab Jalmar kohalikku tunnustust väga oluliseks. "Kõik me vajame tunnustamist, mõni rohkem, mõni veel rohkem. Ja olgugi, et tunnustus pole kunagi olnud eesmärk omaette, on mul väga hea meel, et neid erinevatel sündmustel jagatakse," lausub ta. "Need väga olulised indikaatorid, mis mõjuvad karjäärile vägagi."

Rääkides sellest, et viimase kümnekonna aasta jooksul on pärimusmuusika Viljandi folgiringkonna piiridest välja läinud ja peavoolu muusikasse sulandunud, arvab Vabarna, et paljuski on teed rajanud ansamblid Trad.Attack! ja Curly Strings. "Tegelikult oli ka kümme aastat tagasi olukord hea," leiab muusik. "Viljandi folgil käis ka siis pea 20 000 kuulajat. Minu teada on ainult Õllesummer olnud suurem festival,kui Viljandi folk. Ainuke vahe toonase ja praegusega on see, et siis polnud veel Trad.Attack!i ja Curly Stringsi, kes nii kõvasti Eesti muusikamaastikku raputasid, et folgist sai uus popmuusika," räägib ta. 

Trad.Attack! Foto: Erlend Štaub

"Kuigi näiteks Zetode lugu "Kergotamine" oli aastal 2008 just välja tulnud ning Koit Raudsepp mängis seda söögi alla ja söögi peale ning Erik Morna rääkis meist kui staadionifolgi fenomenist," meenutab Vabarna.

Iga elukutse puhul võib olla pingelisemaid ja intensiivsemaid perioode, kui müra võib matta ning rutiin ja väsimus on kerged tekkima. Jalmar lähtub siinkohal elementaarsest eluterve elustiili ABCst ehk siis vajalik on füüsiline trenn, jooksmine ja võimlemine.

Kui lähiaja eesmärkidest rääkida, siis praegu töötab Trad.Attack! uue plaadi materjali kallal. Plaat peaks ilmavalgust nägema 2019. aasta sügisel. "Valmistame seda ette nii loomingulise kui muu poole pealt," lausub ta. Jalmar räägib, et loomulikult on tööd palju. "Aga protsess on nauditav, kuna eesmärgid on suured."

Jalmar ei soovi uue plaadiga seotud kavatsusi veel täpsemalt avaldada, kuid mainib siiski, et teise singli väljaandmise ajal on plaanis fännidele mõeldud kampaania. Ja juba veebruaris annab Trad.Attack!  vägeva kontserdi, millega tõmmatakse kriips alla 2017. aastal ilmunud albumi "Kullakarva" tutvustamisele.