Andrei KorobeinikFoto: ARNO SAAR
Tele
9. oktoober 2018, 09:42

Korobeinik: ühelgi erakonnal ei ole pikaajalist visiooni, kõik mõtlevad vaid valimisvõidule (42)

Endine reformierakondlane Andrei Korobeinik kurtis telesaates "Hommik", et ühelgi erakonnal ei ole pikaajalist visiooni. Selle asemel mõeldakse sellele, kuidas valimistel võimalikult palju hääli kokku kahmata.

Korobeinik usub, et kui me sedasi, pikemalt tulevikku vaatamata jätkame, on meil kümne aasta pärast suured mured. Mees selgitas, et need väikesed muudatused, mida võiks täna teha, tuleb siis kümne aasta pärast suurte ja valusate reformidena läbi viia. 

"Peamine on see, et meil ei ole pikaajalist visiooni. Me ei tea, milline on Eesti kümne aasta pärast ja kes siin elab. Me ei taha selle peale ka mõelda. Kui me vaatame neid valimisprogramme täna, siis pakutakse raha, pakutakse sada eurot pensionitõusu. Sellist visiooni, mis hõlmaks kasvõi järgmist viit aastat, ei ole," nendib Korobeinik. "Eesti 200 räägib sellest, et nad tahavad mõelda suurelt, aga kui ma loen nende programmi, siis ühtegi ettepanekut seal tegelikult ei ole."

Reformierakond ei vaata enam tulevikku

Mees lisas, et välja reklaamitud pensioni- või palgatõus võib valimistel mõna lisaprotsendi hääli tuua, kuid üldiselt ei vii see meid edasi. Korobeiniku sõnul käis ta veel Reformierakonda kuuludes mitu ettepanekut välja, millega partei tegeleda võiks, kuid need ei sobinud. Näiteks on mehel hingel see, et ikka veel saavad paljud Eestis sündivad lapsed halli passi.

"Miks me seda teeme, kes sellest võidab," küsib Korobeinik. "Keegi ei taha sellest rääkida. Arvatakse, et kodakondsuspoliitika alused ei kuulu üldse arutelu alla. Ma ei saa sellest aru."

Veel tõi ta välja probleemi maksudega. 

"Kui me vaatame tänast olukorda, siis me näeme, et ümbrikupalkade protsent tõuseb ja meil pole kümne aasta pärast enam millegi eest pensione maksta. Samas me ei taha midagi teha, et seda parandada," kurtis Korobeinik.

Siiski avaldas Korobeinik avaldas lootust, et kuna valimisteni on veel viis kuud aega, tuleb ehk keegi lagedale ka korraliku valimisprogrammiga. Küll aga ei näe Korobeinik, et see erakond võiks olla Reformierakond.

"See, et Reformierakond oli võimul 15 aastat, ei ole juhus. Nad olid ainsad visionäärid. Aga praegu see visionääri koht on vaba," rääkis mees.

Korobeinik pole veel kindel, kas või millise erakonnaga ta enne valimisi liitub või kas ta üldse kandideerib.