Urmas ReinsaluFoto: Teet Malsroos
Eesti uudised
9. oktoober 2018, 07:17

Reinsalu Danske rahapesust: me vastutame oma riigis kõige eest, mis toimub riigi piirides (22)

Kui riigikogu õiguskomisjoni esimees Jaanus Karilaid nentis, et endine rahandusminister ja Finantsinspektsiooni nõukogu esimees Jürgen Ligi on öelnud Delfi portaalile, et tema ajal tehtud juhtimisvead polnud tehtud tema süül, eemaldades ennast Danske panga rahapesuga seotud vastutusest, siis justiitsminister Urmas Reinsalu kinnitas, et seadus kinnitab poliitilise vastutuse olemasolu. "Eesti Vabariik on suveräänne riik ja suveräänses riigis kehtib totaalse vastutuse põhimõte. Meie vastutame oma riigis kõige eest, mis toimub siin meie riigi piirides. Ei ole niisugust asja, et on mingid ekstraterritoriaalsed tegevused, mis meie riigi õigusruumis toimivad ja mille eest meie riik distantseerib vastutusest," sõnas Reinsalu.

Pealinn kirjutab, et 22. augustil esitasid 20 riigikogulast Danske panga rahapesujuhtumi kohta arupärimise. "Ja peab tunnistama, et arupärijad on olnud päris enesekriitilised. Kui vaadata selle arupärimise sissejuhatust, siis on seal räägitud, et 2007–2015 võidi Danske panga Eesti filiaali kaudu pesta ligi 13 miljardit eurot, ja see 13 on tõmmatud maha ja on asemele pandud 8,5 miljardit," rääkis Karilaid.

Kas Finantsinspektsioon teadis rahapesust juba 10 aastat tagasi?

"See näitab, kui informeeritud tegelikult ka parlament oli 22. augustil 2018 ja juba see näitab üht-teist meie riigiinstitutsioonide toimimise kohta, kui palju ka parlamenti informeeritakse kriitilisest informatsioonist, ja see näitab ka parlamendi nõrkust kahjuks. Et mingisugused institutsioonid teavad, tuleb välja, et Finantsinspektsioon on kohaliku filiaali uksele koputanud, on küsinud küsimusi, on teinud märkusi, ja tuleb välja, et lausa kümme aastat on Finantsinspektsioon olnud teadlik."

"Kas siis Finantsinspektsiooni nõukogu ja selle esimees rahandusminister oli teadlik probleemi ulatusest niivõrd kaua ja leppis olukorraga ja väitis, et see on Taani jurisdiktsioon, meil siin oma vabariigi territooriumil mitte midagi teha ei ole, et las tegutsevad, et süüdi on taanlased?" tahtis Karilaid teada.

Loe pikemalt Pealinnast.