Foto: TV3
Tele
8. oktoober 2018, 21:03

Konnamürgi tõttu surnud mehe poeg: ma ei usu, et keegi enne kiirabi kutsus, kui rahvas laiali aeti (85)

"Kuuuurijas" rääkis oma loo 23aastane Artur, kelle isa, 54aastase Dagi surmajuhtum ületas mõned nädalad tagasi uudistekünnise. Kuigi Dag oli terve ja elurõõmus mees, muutus kõik kuus aastat tagasi, kui mees läks Jõelähtme valda talu ehitama. Just seal talus muudeti poja sõnul tema isa paranoiliseks ja närviliseks. Ta lahutas mõne aja pärast oma abielu ning põhjustas perele suurt südamevalu. 

Talu omanik on Ragna Oro-Vister, kes on Peterburi kõrgema osteopaatilise meditsiinikooli lõpetanud osteopaat. Koos abikaasa Erkiga korraldab ta Jõelähtme talus suure summa eest esoteerilisi rännakuid ja rituaale. Väidetavalt tõmbavad inimesed end seal erinevate ainete mõjul pilve ning hakkavad maailma teise pilguga nägema.

Arturi sõnul oli isa talle rääkinud, et Visteri talus tarvitatakse peamiselt psühhedeelikume, mille peamine toime on tunnetuse ja taju muutumine. Poja sõnul tarbiti ka MDMA-d, konnalima ja vihmametsadest pärit ayahuasca't. "Pole nii, et Lõuna-Ameerikast tuleb šamaan kohale ja hakkab trummi põristama, pigem on see mingi näitleja. Kogu üritus on raha tegemine, 200 eurot üks trip ja kümme inimest, see teeb kokku 2000 eurot," räägib mees ja lisab, et isa kutsus ka pereliikmeid kaasa. Nad keeldusid.

25. mail Dag suri. Visterid eitasid, et see psühhotroopsete ainete tarbimise tõttu juhtus. "Nende jutu järgi oli isa hommikul ainult tööle tulnud. Erki oli märganud, et isa istub veranda ääre peal ja on külili vajunud. Erki arvas, et ta on päiksepiste saanud. Isa lohistati vannituppa ja talle taheti külma vett näkku lasta, et ta üles ärkaks. Selle aja peale oli ta juba näost sinine. Siis oli kiirabisse helistatud ja seni elustatud, kuni kiirabi tuli," räägib Artur ametliku versiooni loost.

Küll aga on ta kuulnud, et tegelikult oli Jõelähtmel parasjagu 40 inimest, kes trip'isid. "Isa oli üks esimesi, kes aine sisse võttis. Ma ei ole kindel, aga minu meelest oli see konnalima. Ma ei usu, et keegi enne kiirabi kutsus, kui rahvas laiali aeti."

Oro-Vister eitab, et tema kodus psühhotroopseid aineid tarvitati

"See oli hommikul pool kümme, kui ta trepi peal istet tegi. Siis me hakkasime teda elustama. See oli tohutu palav hommik, me viisime ta duši alla. Ta käis mööda õue, tassis kive ja laudu. Politsei käis, tegi ju pildid. Kõik oli lahti ja tööd olid pooleli," rääib saatuslikust hommikust Ragna Oro-Vister.

Ragna sõnul võttis ka Artur temaga ühendust, kuid kuna ta naist sõimas, ei tundnud ta vajadust vastulauseks. "Ma lasin tal tunda oma tundeid ja süüdistada seda, keda ta iganes soovib. Kui sa teed kellelegi liiga, siis see tabab teda ennast."

Oro-Vister sõnab, et tema Dagile narkootikume ei andnud. "Ma tean, mis need on, ma olen loengutel käinud. Mul on nendest terve hulk raamatuid. Raamatuid andsin talle," sõnab ta, et tema talus ei ole kunagi narkootilisi aineid kasutatud.