"Tuulte tahutud maa"Foto: Kaader filmist
Film
8. oktoober 2018, 15:38

Loodusfilm „Tuulte tahutud maa“ tegi kümnendi dokumentaalfilmide vaatajarekordi (1)

Eesti Vabariik 100 filmiprogrammi raames valminud Joosep Matjuse loodusdokumentaal „Tuulte tahutud maa“ on kinodes kogunud juba ligi 10 000 vaatajat. Nii suure vaatajate arvuga on see viimase kümne aasta vaadatuim dokumentaalfilm.

„9985 vaatajat on Eesti dokumentaalfilmi kohta kinos väga hea tulemus, tegu on lausa kümnendi rekordiga dokumentaalfilmide hulgas. Meil on väga hea meel, et vaataja on filmi üles leidnud ja omaks võtnud. „Tuulte tahutud maa” on suurepärane kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks,” sõnas EFI juht Edith Sepp.

„Tuulte tahutud maa” on läbilõige Eesti loodusest. Film näitab meie kodumaa loodust läbi erinevate aastaaegade. Linateoses näeb paljusid looma- ja linnuliike, aga ka suurejoonelisi maastikke. Võtted toimusid üle Eesti, suuresti Matsalu, Lahemaa, Soomaa ja Karula rahvusparkides, aga ka Alam-Pedja looduskaitsealal.

„Tuulte tahutud maa” esilinastus 21. septembril Matsalu loodusfilmide festivalil. Linateos pälvis 22. septembril võistluskategoorias „Loodus” parima operaatoritöö tiitli.  

Filmi produtsendid on Riho Västrik, Katri Rannastu, Atte Henriksson. Loodushelid lindistas Veljo Runnel, originaalmuusika kirjutas ansambel Eeter. 

 

Joosep Matjuse loodusfilm "Tuulte tahutud maa" teeb kummarduse Eesti loodusele, loodusele mis on meie visiitkaardiks. See on film Eestimaa metsikust ja ürgsest loodusest, kus vaataja ees avanevad meie kodumaa eriilmelised maastikud koos metsloomade ja tuhandete läbirändavate lindudega.

Aegadest, mida keegi ei mäleta, kõnelevad meile aastatuhandete jooksul kootud maastikud. Ükski element ei ole siia potsatanud juhuslikult, vaid on tahutud siinsete asukate ja stiihiate omavahelise võitluse kiuste. Igat puud ja rohukõrt on hoolikalt lõigatud või lõikamata jäetud, loomi on hoitud ja eemale peletatud, hääled on toodud lähemale ja sätitud kooris kõlama. Kõik vastavalt võimalustele-tarvidusele. Maastike mustrites on kestma jäänud meie esivanemate püüdlused ja ilumeel.