Turistid vanalinnasFoto: Erki Pärnaku
Eesti uudised
8. oktoober 2018, 16:39

ALKOTURISM TALLINNAS HÄÄBUB: Aasia turistid ei täida soomlastest jäetud tühimikku (35)

Tallinna restoranide ja lokaalide pidajad kurdavad Soome väljaande Iltalehti artiklis, et alkoholi hinnatõus on meie põhjanaabrid ajanud hoopiski lõuna pole Lätti. Paraku on Tallinn nende sõnul soomlaste silmis ennekõike siiski odava viina kants, kruiisilaevadest aga vaatamata Tallinna populaarsusele eriti kasu ei ole.

Olukord on Tallinna restoranide jaoks nii mage, et 17. oktoobril plaanitakse riigikogu ees selleteemalist meeleavaldust. Soome turistide seas populaarse Steakhouse Liivi restorani omanik Raul Renteri sõnul on neil soome turistide arv viimasel ajal vähenenud kuni 45 protsenti ehk pea poole võrra. Arvestades seda, et umbes pooled külastajad ongi traditsiooniliselt just soomlased olnud, on tegemist märkimisväärse kaotusega.

Kokteili- ja tantsukoha Cubanita omanik Charlie Ron lisab, et Tallinn on aastakümneid soomlaste jaoks olnud odava alkoholi ostmise paradiis - ehkki turistid ei ole ju iseenesest mingid joodikud, on Tallinna maine niivõrd kinnistunud. Selle imidži muutmisse polevat aga eriti investeeritud.

Nüüd on seda mainet üles korjamas lõunanaaber Läti, kes kasutab restoranipidajate sõnul agaralt ära võimalust kutsuda soomlasi enda juurde soodsamat märjukest ostma. Tallinna restoranid on sageli sunnitud sellega võistlemisel hoopis alkoholi hinda lantetama, et kuidagi konkurentsis püsida. Mõistagi pole restoraniomanikud rahul aktsiisitõusuga, ent ka Tallinna äripindade kõrge üüri ning palgaralliga, mis on väidetavalt viinud lojaalsete töökäte puuduseni. Vanalinna kohvikuketi Kehrwieder projektijuht Karl-Erik Pedemann väidab, et Raekoja platsil asuv Kehrwieder maksab üüri vaat et rohkemgi kui mõni kohvik Manhattanil.

Ehkki Tallinna populaarsus Aasia turistide seas võib olla tõusnud, ei näe restoranipidajad, et sealt tuleks samasugust raha, mis soomlaste käest. Ning ehkki Tallinnast on saanud arvestatava tähtsusega sadam kruiisilaevade jaoks, on ju selge, et kruiisiturist, kes saab söönuks-joonuks laeva pardal ning viibib linnas vaid mõned tunnid, ei hakka läbi vanalinna kapates veel kuhugi õlut jooma minema.