Foto: The Nobel Prize/Twitter
Maailm
8. oktoober 2018, 12:54

Tänavuse Nobeli majanduspreemia pälvisid majanduse ja globaalse kliima vastasmõjusid uurinud teadlased (4)

Rootsi Panga auhind majandusteaduses Alfred Nobeli mälestuseks määrati tänavu William D. Nordhausile ja Paul M. Romerile. See oli 50. kord, mil preemia välja anti.

Nordhaus oli esimene inimene, kes lõi kvantitatiivse mudeli, mis kirjeldab majanduse ja kliima globaalset vastasmõju.

Nii Nordhaus kui Romer on välja töötanud meetodeid, mis käsitlevad praeguse aja kõige olulisemaid ja aktuaalsemaid teemasid ehk küsimusi, mis puudutavad pikaajalist jätkusuutlikku globaalset majanduskasvu ning kogu elanikkonna heaolu.

Nordhausi uurimus näitab, et kasvuhoonegaaside heitkoguste põhjustatud probleemide kõige tõhusamaks lahenduseks oleks ülemaailmne süsinikdioksiidimaks.

2017. aastal määrati majanduspreemia Richard H. Thalerile, kes on tegev käitumisökonoomia ja majanduspsühholoogia vallas. 2016. aasta nobelistid olid Oliver Hart Harvardi ülikoolist ning Bengt Holmström Massachusettsi tehnoloogiainstituudist, kes said auhinna lepinguteooria arendamise eest.

Esimene naine, kes Nobeli majandusauhinna pälvis, oli ameeriklannast majandusteadlane Elinor Ostrom, kes 2009. aastal jagas preemiat koos Oliver E. Williamsoniga.

Kuigi sageli nimetatakse kõnesoelevat preemiat ka Nobeli majandusauhinnaks, pole see loodud Alfred Nobeli tahte avaldusena, vaid hoopiski Rootsi Riigipanga kolmesajandaks sünnipäevaks ning ühtlasi maailmakuulsa teadlase mälestuseks aastal 1969.