Kalle MuuliFoto: Arno Saar
Tele
7. oktoober 2018, 11:40

Kalle Muuli: nii palju reetmist ja noa selgalöömist kui poliitikas, ei ole kuskil mujal ma näinud (74)

Saates "Hommik Anuga" käis külas endine ajakirjanik ja keskkonnaministri nõunik Kalle Muuli. 

Saates tuli juttu tuntud inimeste kaasamisest parteidesse ja poliitikasse. Saatejuht Anu Välba meenutas tänavu Iseseisvumise taastamise aastapäeva presidendi kõne, milles jäi kõlama mõte, et Eesti poliitikasse on vaja arste, ajakirjanikke, õpetajaid, teadlasi ja insenere. Kalle Muuli oli selle mõttega päri, selgitades, et hetkel on poliitikuid niigi palju. 

"Kui kuulata tööandjat, siis meil on vaja ka Ukraina hooaja töölisi," lausus Muuli naljatades. "Aga arste ja õpetajaid on meil kindlasti rohkem vaja kui poliitikuid."

Muuli selgitas mõtet sellega, et poliitikasse tuleks inimesi, kellel on kogemusi teistelt elualadelt. Samas tõi saatejuht välja selle, kuidas parteisse kuulumine võib kärpida loomevabadust. Selleks ehedaks näiteks on muusiku Siiri Sisaski kandideerimine EKRE ridadesse, mis jäi paraku katki eriarvamuste tõttu samasooliste teemas.

Muuli selgitas, et diktaatorlik hoiak on EKREle omane, mida teistes erakondades ei ole tunda."Kui mõnes parteis on 13 000 inimest, siis neil on üksikutes küsimustes erinevaid vaateid." 

Siiri Sisaski juhtumi puhul tõi Muuli välja mõtte loomevabaduse olulisusest. 

"Loomeinimese jaoks peaks kõige tähtsam olema loomevabadus - õigus väljendada seda, mida tahan ja nii edasi." Homoteema jätaks Muuli siinkohal kõrvale, tuues ette laiema pildi. "Kui üks erakond on öeldnud, et ta paneb kinni NO99 teatri ja Eesti televisiooni ja hakkab oma poliitilise suva järgi ütlema, mida näitlejad peaksid mängima või mida lavastajad lavastama, siis kuidas üks loomeinimene saab astuda erakonda?"

Muulit pani Sisaski loo puhul hämmastama see, kui erinevalt inimesed tajuvad erakonda. "Ta astub erakonda, mis on ähvardanud loomevabadust piirata."

30aastase staažiga endine ajakirjanik, kes on viimased paar aastat olnud lähedalt seotud poliitikaga tunnistas saates, et sellist eluvaldkonda, kus on nii palju kokkulepetest mitte kinnipidamist, alt vedamist, reetmist, noa selga löömist, igasugust ebaeetiliste asjade tegemist, ei ole ta kohanud ajakirjanduses ega ühelgi teisel elualal. Muuli tõi välja, et on töötanud juristina, transporditöölisena ja ehitustöödes, kuid üheski valdkonnas sellist asja ei ole näinud. "Samas ei taha ma öelda, et poliitika sellest ainult koosnebki. Poliitikas on palju ka häid asju, palju tõsiseid tegijaid ja palju südamega inimesi, aga minule oli see seestpoolt vaadates üllatus," tõdes Muuli.

Nõunik selgitas, et motiive, miks mingeid reegeleid või lubadusi rikutakse, on erievaid. "Aga põhiliselt on seal ikkagi mitte isiklik vaid erakondlik huvi ja võimalus silma paista. Inetute tegude taga on tavaliselt väiksed egoistlikud huvid" lausus ta.

"Ma ei tahaks, et poliitikast jääks mulje, et seal ongi vaid reetmine. Aga kui sa vaatad kasvõi abielupaare. Siis isegi sellises koosluses võidakse minna mustama ja laimama," lausus Muuli.

Täispikka intervjuud saad vaadata SIIT.