Lavastuse "Keisri hull" esietendusFoto: ANDRES KEIL
Galeriid
6. oktoober 2018, 17:21

GALERII | ERMis esietendus Jaan Krossi „Keisri hull“ (1)

Eile, 5. oktoobril esietendus Eesti Rahva Muuseumi teatrisaalis Rein Paku lavastus „Keisri hull“, mis põhineb Jaan Krossi samanimelisel ajaloolisel romaanil. Lavastus on ERM Teatri teine produktsioon.

Võisiku mõisnik Timotheus von Bock oli nii oma aja kui ka kogu meie ajaloo särav täht. Unistada 19. sajandi alguse Liivimaal vabadusest, võrdsusest ja vendlusest võis vaid täiesti pöörane mees, kuid uskuda, et Venemaa keiser need unistused ellu viib, võis vaid hull. Von Bocki kehastab lavastuses Tanel Jonas.

Lavastaja Rein Paku sõnutsi mõistis ta psühholoogiliselt põnevaimat ja enimtõlgitud Eesti ajaloolist romaani uuesti lugedes, kui hämmastavalt suur kuristik laiutab ka tänapäeval humanistlike ideaalide ja tegelikkuse vahel. "Seetõttu usun, et "Keisri hullu" aeg on jälle käes," lisas ta.

Krossi dramatiseeringut on tänast teatrikeelt ja -külastajat silmas pidades Pakk ka täiendanud. Vaataja leiab end küsimuste eest, mille jätavad õhku nii autor kui ka lavastaja. Kas Bock oli hull või ta mängis hullu? Kust võttis Bock oma julguse? Miks keiser teda surmast säästis? Kust jookseb aususe ja hullumeelsuse piir?

Laval on Tanel Jonas (Teater Vanemuine), Elina Purde, Helgur Rosenthal, Jekaterina Novosjolova, Andres Mähar (Teater Vanemuine), Kaia Skoblov, Mart Toome (Tallinna Linnateater) ja Raivo E. Tamm.