Ansambel PuuluupFoto: Kenno Soo
Inimesed
6. oktoober 2018, 15:52

Etnokulpide jagamisel võidutsenud ansambel Puuluup: nüüd võib vist kõrgemaid honorare küsida (7)

5. oktoobril toimus Viljandis Pärimusmuusika aidas "Etnokulp 2018", kus tunnustati Eesti parimaid pärimusmuusikuid. Seekord võidutses auhinnatseremoonial ansambel Puuluup, kes haaras kaasa lausa kolm etnokulpi, pälvides auhinnad kategooriates aasta uusfolgiartist, aasta debüütalbum ja Raadio 2 eriauhind. 

Ansambel Puuluup on 2014. aastal loodud bänd, milles toimetavad antropoloog ja Tartu ülikooli Viljandi kultuurikolledži õppejõud Marko Veisson ja multiinstrumentalist Ramo Teder, kes on sooloartistina tuntud ka Pastaca nime alt. Puuluup viljeleb neozombie-postfolk stiili ning instrumentideks on ansamblil hiiu kannel ja luuperid. 

Õhtulehele rääkisid värsked etnokulbi laureaadid, et selline tunnustus on kinnitus sellele, et nelja aasta jooksul, mil bänd on muusikat loonud, on neil tekkinud palju fänne ja mehed on oma kuulajaskonnale selle eest vaid tänulikud. "Meie plaat on samuti vist siis hästi vastu võetud, et kellelegi on see ilmselt meeldinud," sõnab Veisson.

Ramo Teder naerab, et nüüd võib ka kõrgemaid honorare küsida.

Ramo Teder Foto: Kenno Soo

Lisaks põnevatele instrumentidele paistab Puuluup silma oma originaalsetele tekstidele, mis on Veissoni sõnul võetud elust enesest. "Jälgime päevakajalisi sündmusi ja püüame oma kanalit kaudu sekka öelda." Teder lisab, et osa tekstidest peaksid olema kogu maailma inimestele sama palju aru saadavad nii, et nende sündimine on mingis mõttes spontaansem.

Folkmuusika on viimastel aastatel tugevalt peavoolu muusikasse sisse hakanud. Veisson leiab, et selle ukse on avanud Viljandi pärimusmuusika koolkond, kes on teinud folkmuusika popiks. "Teiseks on sellest koolkonnast kerkinud mitu väga eredat artisti." Siinkohal mainib Veisson ansamblit Trad.Attack!, Curly Stringsi ja Mari Kalkunit. "Ning rõõmustav on seegi, et peavoolu kõrval on pärimusmuusikaga seotud artistid läbi murdmas ka alternatiivse muusika skeenes, eeskätt muidugi Maarja Nuut, aga ka näiteks reivigrupp Oopus," räägib Veisson.

Marko Veisson Foto: Kenno Soo

Kui uurida Puuluubi käest, mida lähitulevik toob ja kas küpsemas on uut muusikat, siis vastavad mehed naljatades, et plaan on jätkata sõubisnesiga. "Ja sihime endiselt sinnapoole, et Eestis saaks kokku panna tuhandepealise hiiukandleorkestri."

Kuula ansambli Puuluup debüütalbumi "Süüta mu lumi" nimilugu siin: