Edward von Lõnguse näituse avamineFoto: Robin Roots
Inimesed
5. oktoober 2018, 18:03

Edward von Lõnguse näitusel on nina telefonis käimine OK! (2)

Edward von Lõngus pidas Eesti 100. sünnipäevakingituseks maha vinge Euroopa-tuuri. Grande finale oli nüüd äsja Riia kesklinna üle-elusuuruse Kivikuninga Lembitu maalimine. Seejuures ka selline vinge värk, et Lembitu maalisid hoopis robotid ja nõnda hästi, et kui seda läbi telefonisilma vaadata, hakkab Lembit seinal jalga kõlgutama ja suitsu pahvima.

Just nõnda talitavad Von Lõnguse teosed tema Euroopa-tuuri kokkuvõtval näitusel reedel kuni 21.00 Telliskivi loomelinnakus. Seal on nina telefonis käimine teretulnud, sest just nii näeb liitreaalsusesse loodud teoseid oma täies ilus.

Edward von Lõnguse liitreaalsuses liigutavad pildid trükiti pidulikult tordile. Kui tõmmata telefoni spetsiaalne äpp ja suunata telefoni kaamera pildi suunas, ärkavad pildid ellu. Proovi ise: www.RestartReality.org/app Foto: Robin Roots

Edward von Lõnguse (R)estart Reality tuuri raames jõudsid nutiseadmetes liitreaalsuse tehnoloogia abil ellu ärkavad vanad eestlased 11 Euroopa pealinna tänavatele. Berliini, Brüsselisse, Rooma, Helsingisse, Kopenhaagenisse, Pariisi, Budapesti, Vilniusse, Londonisse, Viini ja Riiga. Kui mujale ilmusid teosed ligikaudu elusuuruses, siis Riia linnal hoiab nüüd silma peal 7,5 meetri kõrgune Kivikuningas.

Edward von Lõnguse riietus ja mask, mida kandes ta Euroopa-tuuril tänavakunsti lõi. Foto: Robin Roots

Tegu on kogu maailmas ainulaadse liitreaalsuse-seinamaalinguga, mis teostati Eesti ühe lennukaima startupi, SprayPrinteri just tootmisest tulnud uue roboti abiga. “Riias ei ole just väga palju kaasaegset tänavakunsti ja meile meeldib see teos eriti sellepärast, et ta näitab, kuidas tänavakunst ja uued tehnoloogiad aitavad jutustada põnevaid lugusid inimestest ja kultuurist laiemalt“, märkis Riia seinamaalingu valmimisele kaasa aidanud Ieva Niedre kultuurifondist INITIUM.

Täna tehti Telliskivi Loomelinnakus pop-up näitusega tuuri kokkuvõte. Näha sai kunstniku originaal-šabloone ja muud anonüümse tänavakunstniku professioonis tarvilikku. Tuuril kogetud seiklused on jäädvustanud fotograaf Ruudu Rahumaru ning videooperaator Gytis Dovydatis – ainsad inimesed, keda Edward von Lõngus on usaldanud oma tegevust dokumenteerima.

Tänavakunstituuri (R)estart Reality näol on tegu innovaatilise Eestit tutvustava kunstiprojektiga, mis on osa EV100 rahvusvahelisest programmist. Projekti viib ellu kaasaegse kunsti keskkond NOAR.eu. Von Lõnguse digitänavakunstiteosed räägivad oma loo Android ja iOsS rakenduse abil. Proovi ise: www.RestartReality.org/app