Bikiinifitnessi tõusev täht Arida MuruFoto: Erakogu
Inimesed
5. oktoober 2018, 17:49

Bikiinifitnessi tõusev täht Arida Muru: mina endale piiranguid seadma ei pea (28)

EM juunioride absoluutne Euroopa meister, Eesti karikavõistluste absoluutarvestuse võitja,maailma paremuselt kolmas omas kategoorias (160  cm), Arnold Classic Europe juunioride hõbe – aukartustäratav kogus tiitleid 21-aastase võistleja kohta, kes juba oma esimesel treeningaastal võitis juunioride EM kulla ja täiskasvanute MM-l pronksi.

„Kõik tiitlid on mulle väga kallid ja olulised,“ ütleb Arida Muru, kes läheb võistlustulle 13. oktoobril Alexela Kontserdimajas toimuvatel 50. Eesti meistrivõistlused kulturismis ja fitnessis.

Sa tulid õrna ala – iluvõimlemise pealt fitnessi juurde, mis on üsna maskuliinne ala. Kuidas see mõte üldse tekkis?

Olen eluaeg spordiga tegelenud ja trennis käinud  ning mulle see meeldib. Ei ütleks küll, et fitness ja bikiini-fitness oleks maskuliine ala. Seal hinnatakse naisele omaseid vorme ja keha proportsioone - ühesõnaga naiselikkust. Kuna mulle see kõik meeldib siis valisingi peale iluvõimlemist edasiseks just selle spordiala. Loomulikult toetasid ka vanemad mind valikute tegemisel.

Kohe hakkas ka hästi minema. Tänaseks oled fitnessis võistelnud ligi kaks aastat. Millist oma tiitlitest pead kõige olulisemaks?

Võistelnud olen umbes kaks aastat aga treeningutega alustasin alates neljandast eluaastast. Ega iluvõimlemise perioodi saa alahinnata, laps areneb ju pidevalt ja tema lihased samuti. Iluvõimlemise treeningud olid vägagi rasked, mis juba siis lihaste arengut soosisid.

Seda arvatakse jah, et kohe hakkas hästi minema ja iseenesest tulid ka poodiumikohad, aga ei, päris nii see ei olnud. Selleks on ikka vaja palju tööd ja vaeva näha, pikk noorsportlase teekond onselja taga.

Kui nüüd tiitlitest rääkida, siis kõik võidud ja võistlused on olulised, aga loomulikult EM juunioride absoluutne Euroopa meister oli ilus saavutus, samuti Eesti karikavõistluste absoluutarvestuse võitja on südantsoojendav ja edasi veel MM maailma paremuselt kolmas omas kategoorias tuli väga raske töö tulemusena. Arnold Classic Europe juunioride hõbemedal - sellel võistlustel osalemine andis jälle palju lavatagust kogemust - nii et kõik
tiitlid on mulle väga kallid ja olulised.

Mille nimel on tulnud teha kõige rohkem tööd?

Inimene on üks tervik, seega on vaja arendada proportsionaalselt nii keha kui vaimu, et tulemus oleks hea. Õnneks ümbritsevad mind treeningutel head inimesed ja oma ala profid, see teeb ka treeningud naudiavamaks. Kui oled omale selged sihid seadnud, siis on seda lihtsam neid koos abilistega ellu viia.

Mis on sinu alal lõige raskem?

Minu jaoks ei ole midagi, mis oleks ületamatult raske, aga muidugi nõuab pingutamist treeningute ja dieetide omavaheline ajastus.

Kui tihe on konkurents?

Erinevatel võistlustel on see muidugi varieeruv, aga eks ta sinna 10-25 võistleja vahele enamasti  minu kategoorias jääb.

Milliste ootuste ja lootustega lähed 13. oktoobril toimuvatele Eesti meistrivõistlustele?

Positiivsete emotsioonidega ja kuna see võistlus on lisaks 50. Kulturismi ja fitnessi võistlusele ka suurejooneline üritus Eesti Vabariigi sajandaks aastapäevaks, loodan meeldejäävat üritust.

Mis osas pead sa endale seadma kõige suuremad piirangud, kui üldse? On see toitumine?

Toitumine on muidugi kõige alus ja seda tuleb piirata vastavalt ettevalmistusprotsessile, aga kuna ma teen, mis mulle meeldib ja mis sportlase eluga kokku käib, siis piiranguid ma endale seadma ei pea.

Kui tihti treenid ja kui palju korraga?

Olenevalt ajajärgust, kas on võistlusväline ettevalmistus või juba hooaeg käimas, on üks või kaks puhkepäeva. Ülejäänud päevadel teen ühe trenni, vahel ka kaks - hommikul väike kardio ja õhtul jõusaal või vastupidi.

Milles treeningud seisnevad, kui mitmekülgsed need on?

Treeningud on  väga mitmekülgsed, piltlikult öeldes varba otsast pealaeni. Kogu keha peab olema proportsioonis. Oma abiliste nõuannetele tuginedes niimoodi ka treenin.

Milline näeb välja sinu tavaline päev?

Kodu-kool-trenn-kodu.

Kui tihti võistled? Mille järgi valid võistlusi?

Loomulikult püüan teha kaasa hooajal võimalikult palju võistlusi, et saada lavakogemust ja püüda maksimaalselt oma vormi võistlustules proovile panna. Kahjuks seavad piirid ette rahalised võimalused, sest ega see odav ei ole - nii nagu sportlastel ikka. 

Oled valimas profikarjääri, millised on su unistused sellel alal?

Võistlen praegu veel amatöörliigas, profiliigasse ei ole ma veel kutset saanud. Aga amatöörliigas olen hetkel maailmas 5-ndal  kohal 334 -st. Bikiini-fitnessi  kategoorias on juba see suurepärane saavutus. Iga sportlase unistus on olla tipus, samuti ka minul .

Kus sulle rohkem meeldib võistelda, kas Eestis või välismaal?

Ega vahet ei ole, kus võistlus parasjagu toimub, valmistumine käib ikka maksimaalselt ning on orienteeritud tulemustele. Aga viimased kodused võistlused on olnud ikka väga positiivsed. Kui kuuled, kuidas sinu nime saalist hõigatakse ja sulle kaasa elatakse, siis tajud oma toetajate tuge ning see teeb südame soojaks.

Millised on su lemmiktegevused ja hobid peale fitnessi, millega meeldib veel tegeleda?

Reisimine on mulle alati meeldinud.

Millised põhimõtted on sinu jaoks olulised?

Ma olen sihikindel oma tegevustes – kõik, mis ma olen ette võtnud ja eesmärgid, mille olen püstitanud, püüan sajaprotsendiliselt ellu viia. Sellised põhimõtted meeldivad mulle ka teiste juures. Sihikindlus ja töökus, ükskõik millises tegevuses on mulle meelepärane.

Mida soovitad neile, kes sinu edust innustudes tahavad ka sama kadestamisväärset vormi saavutada? On sul mingi salarelv?

Mina isiklikult soovitan igaühel püstitada oma siht ja eesmärk elus ise, tuginedes oma sisemisele tundele ja mitte võtta eeskujuks kellegi teise vormi või sisu, küll siis ka tulemused tulevad.

Salarelvadest tavaliselt ei räägita aga minu kindel salarelv spordis on minu isa, kes mind toetab ja abistab. Arvan, et lähedaste inimeste toetus on igasuguse tegevuse edu võti.

Milline on järgmine tähtsam võistlus pärast Eestit?

Pärast seda astun lavale juba Poolas, kus 26.-28. oktoobril toimuvad
Maailmameistrivõistlused fitnessis.

50. Eesti meistrivõistlused kulturismis ja fitnessis toimuvad 13. oktoobril 2018 algusega kell 16.00 Alexela Kontserdimajas.