Keira Knightley 14. septembril Los Angeleses oma uue filmi "Colette" linastusel. Foto: AP/Scanpix
Inimesed
6. oktoober 2018, 10:00

Keira Knightley: varisesin vaimselt kokku (1)

Keira Knightley (33) tunnistas, et varises pärast filme "Kariibi mere piraadid" ja "Armastus on see" vaimselt kokku.

Ootamatult kuulsaks saamine mõjus Keirale nii halvasti, et ta varises 11 aastat tagasi vaimselt kokku. Näitlejatar võttis kohutavalt südamesse negatiivset kriitikat. Maja ümber passisid paparatsod - Keira kartis kodust väljuda, sest tal võis kuni 20 kõmupiltnikku sabas käia ning teda mahlakate fotode saamiseks provotseerida. Noorel staaril diagnoositi traumajärgne stressihäire.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Keira Knightley (@keira_knightley_) on

Vahepeal ei väljunudki näitlejatar kolm kuud kodus ning pidi käima 2008. aastal hüpnoteraapias, et minna ilma paanikahoogude tekketa Bafta galale, kus ta kandideeris filmiga "Lepitus" parima naispeaosatäitja auhinnale.

Filmiga "Tribla nagu Beckham" (2002) esile tõusnud Keira mängis järgmisel aastal kahes kassatükis: "Kariibi mere piraatides" ja romantikafilmis "Armastus on see." Edukale karjäärile vaatamata kritiseeriti Knightleyt teravalt ning see tekitas temas tunde, et ta pole midagi väärt. 

"Mul oli tunne, et mind polegi olemas."

"Väljaspoolt vaadates tundub see vapustav - ohoo, üks kassatükk teise järel! Aga sisimas ei kuule sa midagi muud peale kriitika," rääkis Keira Hollywood Reporteri auhinnagala veebisaates. 

Keira põdes näitlejahariduse puudumise pärast ning keskendus seetõttu vaid negatiivsele. Enesematerdamine jätkus ka siis, kui rolli eest "Uhkuses ja eelarvamuses" esitati Knightley 2005. aastal Oscari nominendiks. 

"Mul oli enam-vähem selline tunne, nagu mind polekski olemas ja ma olen mingi imeliku näoga imelik olevus, kelle peale inimesed äärmuslikult reageerivad, ja ma ei saanud enam mitte millestki sotti."

Töövabal aastal käis Knightley teraapias. 2010. aastal naasis ta rõõmuga tööpostile ning ühtäkki ei huvitanud teda enam teiste arvamus. 

Keira on järjekordne kuulsus, kes on oma traumajärgsest strssihäirest rääkinud. Lauljatar Ariana Grande tunnistas, et tal tekkis häire pärast Manchesteri kontserti, kus korraldati pommirünnak. 

Lily Allen rääkis hiljuti, et temal vallandas traumajärgse stressihäire poja surnultsünd 2010. aastal. 

Ka poptäht Will Young on seletanud, et tal tekkis stressihäire aastatepikkusest homoseksuaalsuse varjamisest. Põhjusi oli teisigi: Willi kiusati algkoolis ning teda oli pärast sündi lahutatud oma kaksikvennast. 

Tänavu augustis läks stressihäiret ravima endine Spice Girlsi lauljatar Mel B, kelle sõnul oli talle rängalt mõjunud isa surm ja abielu purunemine.