Hanno TombergFoto: TAIRO LUTTER
Inimesed
4. oktoober 2018, 11:33

Raadiosaade „Päevakaja“ tähistab 60. sünnipäeva ja eetrisse läheb 20978. saade (1)

Vanim järjepidevalt eetris olnud raadiosaade "Päevakaja" on toonud kuulajateni uudiseid ja reportaaže juba 60 aastat. Esimene saade läks eetrisse 6. oktoobril 1958. aastal. "Päevakaja" sünd tähistas murrangut Eesti Raadio arengus, tegemist oli uudistesaadete uue formaadiga.

Kui varem loeti uudised lihtsalt ette, siis nüüd lisandusid reporterite tehtud helilõigud ja intervjuud.

1960. aastatel oli saade tunniajane ning sisaldas ka kirjavastuseid, liiklusinfot, arsti nõuannet ja muud. Paljudest rubriikidest kasvasid hiljem välja omaette saatesarjad. "Päevakaja" toimetuses on töötanud palju tuntud ajakirjanikke ja hilisemaid tuntud ühiskonnategelasi, näiteks Valdo Pant, Lembit Lauri, Tiit Karuks, Agu Uudelepp, Hanno Tomberg ja Urmas Paet.

"Päevakaja" sünnipäeva puhul on 5. oktoobri raadiouudised pisut teistsugused – eetris kõlavad kunagised tuntud raadiohääled ja üles astub ka üks 11-aastane tulevikulootus.

Kell 9 loevad uudiseid Anne Osvet ja Ain Saarna. Keskpäevast saadet teeb koos oma lapselapsega Mall Mälberg. 11-aastane Marta Kitter õpib Tallinna Toomkoolis. Kell 15 astuvad üles Hanno Tomberg ja Meelis Kompus ning "Päevakaja" toimetavad Riina Eentalu ja Erkki Berends.

Lisaks ootavad raadiouudiste toimetajad külla kõiki sõpru ja endiseid kolleege kell 15-17 toimetuse ruumidesse. 

6. oktoobril läheb eetrisse "Päevakaja", mille järjekorranumber on 20978.