Ringo Starr laulmas Geoff Emericki Grammy auhinna sisse, mille heliinsener oli märtsis 1968 võitnud "Sgt Pepperi" plaadiga. Foto: VIDA PRESS
Saund
4. oktoober 2018, 09:55

Suri The Beatlesi kauane heliinsener Geoff Emerick

72 aasta vanuses suri infarkti briti heliinsener Geoff Emerick, kes on ennekõike tuntud tihedast koostööst The Beatlesiga. Ta keeras nuppe plaatide "Revolver", "Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band" ja "Abbey Road", aga ka Paul McCartney sooloalbumite salvestamisel. 

Emerick alustas plaadifirma EMI Records heliinseneri assistendina tööd juba 15aastaselt, kirjutab The Guardian.

The Beatlesiga puudus ta stuudios esmakordselt kokku 1963. aastal, kuid kolm aastat hiljem, vaid 20aastaselt, sai Emerick albumi "Revolver" salvestuse heliinseneriks. Mulluses intervjuus rääkis Geoff, kuidas John Lennon oli palunud, et laulus "Tomorrow Never Knows" kõlaks  tema hääl nagu mäe otsas laulval dalai-laamal.

Kutse saada The Beatlesi muusika timmijaks oli noorele heliinsenerile hirmu nahka ajanud. "See üllatas mind küll! Õigpoolest ajas lausa hirmu peale ... Vastutus oli tohutu, aga oli nõus, arvates, et küll ma töö käigus raskused ikka seljatatud saan," rääkis ta. The Guardiani teatel rikkus noor heliinsener lausa stuudio reegleid, et The Beatlesi saund parem oleks - märganud, et Ringo Starri trumm jäi nõrgaks, lükkas Emerick mikrofonid trummikomplektile märksa lähemale, kui kombeks. Nii sündis pala "The Rain" meeldejääv ja ohtralt imiteeritud jõuline trummipartii.

The Beatlesi legendaarse produtsendi George Martini poeg Giles Martin nimetas Emericki üheks peenemaks ja innovatiivsemaks heliinseneriks, keda on lindistusstuudiotes nähtud. "Meid kõiki on puudutanud helid, mida ta kõigi aegade parimatel salvestistel luua aitas."

Ultravoxi solist Midge Ure, kes töötas koos Emerickiga bändi 1982. aasta albumi "Quartet" kallal, nimetas heliinseneri imetoredaks, vaikseks, tagasihoidlikuks meheks, kes aitas muuta muusika produtseerimist.