"Puuduta mind!"; Anu Saagim, Jüri Lina, Sirje PresnalFoto: Jörgen Norkroos
Inimesed
5. oktoober 2018, 08:20

Vaata saadet "Puuduta mind!" Õhtulehe veebis ja Facebookis igal neljapäeval kell 18

VIDEO | „Puuduta mind!“ 47. saade | Jüri Lina kutsub teid tegelikku maailma, mida meie eest on varjatud (17)

Igal nädal kostitame sind põneva veebisaatega „Puuduta mind!“, kus külalisteks on nõiad, šamaanid, ravitsejad, ufoloogid, haldjad, elukunstnikud, teadlased, koolitajad, hüpnotisöörid ja paljud teised põnevad persoonid. Müstilistele teemadele spetsialiseerunud Õhtulehe ajakirjaniku Sirje Presnali ja Õhtulehe veebi loovjuhi Anu Saagimi 47. saate külaliseks on kirjanik, publitsist, muusikaprodutsent, filmirežissöör, esoteerilisi mõistatusi ja eksistentsialistlikke küsimusi lahendada armastav Jüri Lina. 

Jüri Lina on sündinud 13. oktoobril 1949 Tartus.

Teda köidavad eksistentsialistlikud küsimused, esoteerilised mõistatused ja vaimsuse kriisi põhjused, salapärased nähtused, nagu UFOd ja parapsühholoogia ning salaseltside tegevus, sealhulgas vabamüürlased ja illuminaadid. Peavoolu meediumid on teda pidevalt mustanud ja laimanud, sest ta paljastab psühhopaaatidest võimurite roimarlust. Tema sõnul õigustavad nn kasulikud idioodid meediumeis kuritegelike võimurite tegevust.

Jüri Lina hakkas avaldama artikleid, arvustusi ja tõlkeid juba anastatud Eestis aastatel. Ta pidas ka loenguid ning koostas raadiosaateid, mis väljendasid okupeeritud Eesti võimureile ebameeldivaid vaateid. Pärast läbiotsimist Jüri Lina korteris 2. aprillil 1975 hoiatati teda ideoloogilise õõnestuse jätkamise eest, sest oli ta pinnuks silmas Tartus noorte põrandaaluste vaimsete küsimustega tegelevate rühmituste asutajana. Jüri Linale kehtestati mais 1975 avaldamiskeeld.

Ta oli olnud ühe Vikerraadio populaarseima noortemuusikasaate “Pobifo revüü” autor aastail 1968-69. Pärast tõsiseid konflikte KGBga pidi Lina 1979. aasta aprillis siirduma Helsingisse ja sama aasta augustis edasi Rootsi. KGB polkovnik Valdur Timusk ähvardas teda vaimuhaiglasse paigutamisega, juhul kui ta Nõukogude Liidu territooriumilt ei lahku, sest tal oli olnud pidevaid kokkupuuteid Eesti demokraatliku liikumise esindajatega, sealhulgas Sergei Soldatovi ja Tunne Kelamiga, ning vabadusvõitlejatega, teiste hulgas Mart Nikluse ja Enn Tartoga. Enda poliitilist jälitamist kirjeldab Lina üksikasjaliselt teoses “Öised päevad” (Stockholm, 1983, 2005).

Eesti Raadio, Ameerika Hääl, Raadio Vaba Europa, Raadio Top ja Kuku on eetrisse andnud rohkem kui 500 Jüri Lina koostatud saadet ja saatelõiku. Ta avaldas rohkesti tõlkeid, artikleid ja arvustusi nõukogude ajakirjanduses kuni 1975. aasta aprillis saadud avaldamiskeeluni. Ometi esines ta kodumaises ajakirjanduses hiljemgi, kasutades varjunimesid nagu Ando Pärjel, Tuulo Illis ja variisikuid, teiste hulgas Annes Hermanni.

Samas jätkati tema Eestis tagasi lükatud kirjutiste avaldamist Soomes.
Hulk kirjutisi on hiljem ilmunud Ameerika Ühendriikides, Iisraelis, Inglismaal, Kanadas, Prantsusmaal, Rootsis, Soomes, Saksamaal, Ungaris, Taanis ja mujal. Ta on pidanud ettekandeid Eestis, Venemaal, Soomes, Rootsis, Norras, Taanis, Saksamaal, Belgias, Inglismaal, Kanadas, Lätis ja Rumeenias.

1964. aastal algatas KGB tagaselja Lina vastu raamatute “Öised päevad” ja “Sovjet hotar Sverige” põhjal kriminaalasja, süüdistades teda riigireetmises.  Aastal 1991 ta rehabiliteeriti.

Kuni nõukogude korra lagunemiseni kuulus “Öised päevad” keelatud lugemisvara nimistusse, kuhu avalikustamise perioodil olid jäänud vaid üksikud raamatud. Väliseesti ajakirjanik ja Stockholmi “Eesti Päevalehe” toimetaja Ülo Ignats kirjutas oma raamatus “Estland mot en ny vår”, et KGB kontrolli all olnud VEKSA-ühing hoiatas kõiki eestlastest Rootsi külastajaid kokku puutamast Ülo Ignatsi ja Jüri Linaga, keda peeti ideoloogiliselt ohtlikeks inimesteks.

Jüri Lina elab praegu Rootsis.

"Puuduta mind!"; Anu Saagim, Jüri Lina, Sirje Presnal Foto: Jörgen Norkroos

Jüri Lina populaarsemaid saatesarju oli "Pobifo revüü", mille esimene saade anti Vikerraadios eetrisse 22. mail 1968. Suvel 1968 tutvus ta Tallinnas ansambli Virmalisedasutaja ja helilooja Toivo Kurmetiga, kelle loomingut ta asus raadios salvestama.

Ta korraldas sügisel 1968 soome popansambli Ernose esinemise Estonia kontserdisaalis. See oli esimene läänemaise popansambli kontsert Eestis.

Lina pidas loenguid tudengeile, õpilastele ja ka ettevõtetes ühingu "Teadus" ettevõtmisel. Ta asutas 1972 põrandaaluse kirjastuse Agart ja andis käsikirjalises vormis välja kümneid omaaenda raamatuid, aga ka tõlketeoseid erinevatel teemadel, peamiselt UFO-dest ja parapsühholoogiast. Tema väljaanneteks olid muu hulgas Aleksandr Solženitsõni "Buddha naeratus" ja George Orwelli "Loomade farm". Ta oli vaimsetest ja filosoofilistest küsimustest huvitatud Tartu noorteliikumise juht. Ta tegi koostööd Linnart Mälli, Ilmar Soomere, Tunne Kelami, Sergei Soldatovi ja teiste lektoritega, kelle loenguid ta noortele korraldas.

Ta oli legendaarse Tartu filmiklubi Amfo asutajaid, olles ühtlasi selle esimene president aastal 1967. Filmiklubi näitas ainult filosoofilisi väärtfilme Tarkovskilt, Paradžanovilt, Fellinilt, Antonionilt, Kurosawalt ja teistelt meistritelt. Ta ajendas Andrei Tarkovskit Eestisse külla tulema. Hiljem väntas too Eestis oma filmi "Stalker".

Mais 1972 korraldas ta Eestis ansambli Ruja kontsertide sarja "Popsalongi" raames, kus ise popmuusikast ülevaateid esitas. Üritus keelustati KGB algatusel.

Kultuuriringkondades nii Tartus kui ka Tallinnas muutusid populaarseks tema luulelavastused, mida ta põrandaalustel kultuuriõhtutel esitas. Ta tegi koostööd lavastaja ja näitleja Jaan Toomingaga, kellega salvestas luulelavastuse "Virvatuled udus". Imekombel andis Eesti Raadio selle ka eetrisse.

2. mail 1975 korraldas KGB Jüri Lina pisitoakeses Võru tänaval läbiotsimise, lootes leida Nõukogude-vastaseid materjale, mida seal aga ei olnud. KGB tegi talle hiljem ülekuulamisel KGB-hoones Vanemuise tänaval ideoloogilise diversiooni eest karmi hoiatuse.

Raadiojaamad – Eesti Raadio, Ameerika Hääl, Raadio Vaba Euroopa, Top-raadio ja Raadio Kuku on eetrisse andnud rohkem kui pool tuhat Jüri Lina koostatud saadet ja saatelõiku.

Jüri Lina looming

Jüri Lina on muusikaprodutsendina salvestanud ja välja andnud heliplaate, peamiselt Toivo Kurmeti laulude ja figuratiivse instrumentaalmuusikaga - "The Borealis", "Tund aega Virmalistega", "Kaastunde dimensioonid", "Visioonid", "Tagasivaade). Plaat "Muusikavooluses" (Stockholm, 2008) sisaldab nii Kurmeti muusikapalu kui ka ingliskeelseid laule rootsi, saksa ja eesti lauljate esituses. Varasemast toodangust saavutas suurima menu Anne Maasiku album "Rännak lauluvainule" (Stockholm, 1980).

Viimastel aastatel on Jüri Linal olnud tihe koostöö rootsi helilooja ja interpreedi Attila Publikuga, tänu kellele on salvestatud 40-minutiline suurteos "Veevalaja katkenud sümfoonia", mille aluseks on Toivo Kurmeti kujundlikud muusikamotiivid. 

Helilavastused: 

  • "Kuuldumus liblikaväljade puhkemisest", kujundlik analüüs Eesti vabanemisest eesti luuletajate nägemuse alusel (avaldatud topeltplaadil Stockholm, 1980).
  • "Katarsis tardumuskrampides" Jüri Üdi mitmetahulisest luulest (Stockholm, 1980)

Veebruaris 1995 avaldas heliplaadifirma "Forte" Tallinnas luulelavastuse "Päevaunelm", mis sisaldab Shakespeare'i sonette ja paremikku eesti süvaluulest, sealhulgas Jaan Krossilt. Eesti Televisioonile tegi ta luulelavastuse "Äratundmine" (1992) väljapaistvate eesti poeetide loomingust, teiste seas Ernst Enno, Viivi Luik jt.

4. detsembril 1992 esietendus Eesti Raadios Lina kirjutatud ja lavastatud filosoofiline kuuldemäng "Filippo" Giordano Brunost, osades esinevad Jüri Lina ja näitleja Sulev Teppart.

Linale on omane kujundlik väljenduslaad. Tema lavastustes öeldakse helidramaturgiliselt sõnades väljendamatut. Eestis levinud bukvalism teatris ja kinolinal on talle võõras. Lina ise on nentinud “Päevaunelma” kaaskirjas: “Mood­ne helistuudio võimaldab väga paindlikku eneseväl­jendust helide kompileerimisel ja organiseerimisel kujundlikuks tervikuks. Kõlanüansside vastandamise ja kõrvutamisega saab värvikalt arendada meeleolu­sid ja heliatmosfääri. Helikujundi dünaamika võib osutuda sama ilmekaks kui visuaalsel metafooril.”

Lina on lavastanud ning esitanud lastele heliplaatidel järgmisi lavastusi:

  • "Eesti muinasjutud", millele on muusika kirjutanud Toivo Kurmet (Tallinn, 1992, Stockholm, 2006)
  • "India muinasjutte" koostöös Härmo Saarmiga (Stockholm, 2006)
  • "Jaapani muinasjutte" (Tallinn, 1992, Stockholm 2007)
  • "Rootsi muinasjutte" (Tallinn, 1994, Stockholm, 2008).

Lina käe alt on ilmunud tohutul hulgal raamatuid ja filme. 

Hiljuti nägi päevavalgust Jüri Lina uus, ülimalt novaatorlik film "Võltsitud maailm"

See on dokumentaalne lugu sellest, kuidas meie maailmas süstemaatiliselt on võltsitud olulisi andmeid, mis aidanuksid meil tegelikkuses orienteeruda. Ent nüüd on massoonid ühiskonna muutnud lausa sürrealistlikuks peitemänguks. Seepärast on režissöör oma väljendusvahendeiks valinud hulga dramaatiliselt sürrealistlikke kujundeid, rohkem kui kunagi varem. Tänu sellele avaldab teos koos köitva muusikalise kujunduse ja haruldaste kaadritega eriti jõulist muljet.

See on hädavajalik film neile, kes soovivad mõista, miks hämarust eelistavad jõud meid tüssata tahavad.

FILMI MOTO PÄRINEB TAANI FILOSOOFILT SØREN KIERKEGAARDILT: ”ON KAKS MOODUST ENNAST TÜSSATA LASTA. ESIMESEL JUHUL USUTAKSE SEDA, MIS EI OLE ÕIGUS. TEISEL JUHUL AGA KEELDUTAKSE TÕDE TUNNISTAMAST.”

See film näitab maailma ebaharilikult. Nii tõeselt kui võimalik.

Film murendab valed hispaania laste kohta Nõukogude Liidus, esitab loo valgetest lapsorjadest Ameerikas ja Austraalias, paljastab keemiapilvede päritolu, näitab loomade-lindude intelligentsi, millest ei ole tahetud rääkida. Selgub, kuidas USA president James Polk varastas Mehhikolt California ja näitab palju muud põnevat.

Tere tulemast tegelikku maailma, mida meie eest on varjatud!

Jüri Lina kaemuslik tõsielufilm seostab jahmatavaid leide kummastatud kujundite abil. Sürrealistlik kujutlus muudab võltsitud maailma vaatajale nähtavaks. Jahmatavaid saladusi avatakse assotsiatiivselt. See erakordselt novaatorlik film käsitleb meie maailma kõige pöörasemaid saladusi. Saab näha haruldasi arhiivikaadreid. Film on tehtud Andrei Tarkovski vaimus.

Filmi esilinastus toimus 1. oktoobril Tallinna kinos “Supernova”  

Kolmapäeval, 3. oktoobril toimub selle esitlus kell 18 ka Tartu kinos “Ekraan” Riia t 14.

Neljapäeval, 4. oktoobril kell 18 Rakvere Rakvere Teatrimajas Kreutzwaldi 2 A.

Reedel, 5. oktoobril kell 19 Märjamaa kinos ”Helk” Märjamaa rahvamaja hoones Sauna 2. Haapsalus kell 22.00 Beguta kohvikus Kalda 4.

ERAKORRALINE KOHTUMINE filmi autorite Jüri Lina ja Steve Ahlbergiga

Avatakse filmidega seotud saladusi ja filmide valmimise köögipoolt, reisidel avastatud andmeid, on küsimuste esitamise võimalus, näidatakse katkendeid uuest filmist koos seletustega filmistruktuuri kohta, sest tegu on erakordse dokumentaalfilmiga nii vormilt kui ka sisult.

Laupäeval, 6. oktoobril kell 15 Kuressaare Apollo kinos Auriga ostukeskuses Tallinna 88, Kudjape.

Pühapäeval, 7. oktoobril kell 14 Türi kultuurikeskuse kinos, Hariduse 1 

JÜRI LINA PEAB ERAKORRALISE LOENGU TERVISE SÄLITAMISEST JA PARANDAMISEST TALLINNAS

See toimub pühapäeval, 7. oktoobril kell 18-19.30 Alar Krautmani Terviseakadeemias, Vana-Kalamaja 9 A.

Ettekande käigus selgub, miks lausa hüsteerilisest võideldakse lihtsate looduslike vahendite vastu, käigutades koguni hirmutamiskampaania kookosõli vastu. Selgitatakse, miks varjatakse andmeid vahendeist, mis soodustavad tervise säilitamist ja koguni parandamist.

Juttu tuleb sellestki, kuidas on võimalik lahti saada artriidist ja selgroo kooldumisest vanemas eas.

Näidatakse katkendeid ameerika tõsielufilmist, mis näitab, kuidas on võimalik diabeedist kuu ajaga lahti saada.

Lektor esitatab varjatud andmeid universaalvahendist, mis avastati Venemaal 19. sajandi lõpul ja mida nüüd USA-s on hakatud kasutama jahmatavate tulemustega. Jüri Lina enda katsed näitavad, et paistetused ja tursed kaovad paarikümne minutiga, sinikad taanduvad mõne minutiga jne.
See tõrjub ka tõsisemaid tervisehäireid, sealhulgas vähki. Avalikkus ei tea sellest vahendist aga midagi. Miks?

Räägitakse l-arginiini ja l-lüsiini imelistest omadustest, kroomi ülitähtsusest ja sellest, miks C-vitamiini alahinnatakse ja muust olulisest.

Lõpus saab esitada ka küsimusi.

Müügil on ka edukas Lina raamat ”Varjatud tervisevalem” ja tema uusim raamat ”Rokiajastu resonantsid”, mis samuti on seotud terviseprobleemidega.

Vaata saadet "Puuduta mind!" Õhtulehe veebis ja Facebookis igal neljapäeval kell 18

"Puuduta mind!"; Anu Saagim, Jüri Lina, Sirje Presnal Foto: Jörgen Norkroos