"Mooses kõrbes"Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
3. oktoober 2018, 19:45

KINGISADU! Paavstile kingiti Jüri Arraku "Mooses kõrbes" (7)

Kui kunstnik Jüri Arrakule helistati presidendi kantseleist ja paluti, et too oleks täitsamees ja teeks paavstile visiidi puhul sümboolse kingituse, mõtles ta, et võib kah. Arrak otsis üles seitsmeosalise sarja vana testamendi järgi tehtud graafikast ja esitles töid uhkelt otsustajatele. Viimased valisid välja selle, mis võiks paavstile kõige rohkem meelt mööda olla.

„Vana testament on selline tore lugu, seal on – nagu tõelises muinasjutus – igasugu kummalisi stseene,“ muheleb Arrak ja tunnistab, et seitsmest pildist ei peetud sugugi kõiki paavstile kinkimiseks kõlblikuks. „Näiteks seitsmes pilt oli selline, kus on peal Eeva ja Aadam, aga Eeval on kaks madu, mitte üks. No kuidas sa sellise paavstile kingid?“ selgitab kunstnik.

Lisamao kujutamist põhjendab ta sellega, et peab naise jõudu mehe omast suuremaks. „Naisjõud on maailmas suurim. Mitte füüsiliselt – mehe jõud on selles osas suurem, aga naine on ema ja kasvataja. Sellepärast elavad naised meestest kauem. See on looduse poolt nii sätitud,“ leiab ta.

Paavstile otsustati kinkida 1990. aastal valminud teos „Mooses kõrbes“. „Võtsid selle ja kinkisid paavstile. Mul on muidugi hea meel, sest Vatikanil pidi olema hiigelkogu!“ rõõmustab Arrak. „Selle kõrval pidi meie Kumu andma vaid ühe sektsiooni mõõdu välja.“