Foto: La Biennale di Venezia
Film
3. oktoober 2018, 15:33

ARVUSTUS | „Täht on sündinud” - armastus, joovastus ja kibe kaotusvalu (1)

Kas armastus jääb püsima, kui kallimate karjäärid neid halastamatult lahku tirivad? „Täht on sündinud” jutustab loo Bradley Cooperi ja Lady Gaga kehastatud muusikutepaari Jacki ja Ally suhte tugevusest, unistuste täitumisest ja armsama nimel kõige ohverdamisest.

Filmi kohta käivad erinevad kuulujutud – ühed ütlevad, et film nopib mitmeid Oscareid, teiste arust jääb Gaga näitlejatöö tõttu film pigem nõrgaks. Ka Gaga ise on öelnud, et Ally kehastamine oli tema jaoks meeletu eneseohverdus. Gaga sõnul pidi ta kaamerate ees olema alasti mitte ainult füüsiliselt, vaid võitlema ka oma sisemiste deemonitega, et avada enda karakter, mis kohati nõnda Allyle sarnaneb. Kuid just see annabki tema rollile usutavust juurde.

Lugu ise räägib traagilisest armastusest, kus suurtel lavadel esinev muusik Jackson Mayne kohtab baaris laulvat Allyt, kellega tal kohe eriline side tekib. Kiirelt arenev armastus tirib naise mehega koos lavale ja sealt edasi avanevad Allyle jaoks uksed, millest ta unistadagi ei osanud.

Foto: La Biennale di Venezia

Milliseks muutub aga nende omavaheline suhe, kui mõlemad tahavad teha karjääri, ent sellega kaasnev tempo viib mehe äärmuslikku alkoholisõltuvusse?

Nagu eelnevalt mainitud, annab Gaga võhiklikkus tema rollile hoopis usutavust juurde, mistõttu tundub kõik ehe ja aus. Hoolimata sellest, et kohati tundub justkui oleks nende vaheline armastus nii imal ja klišeelik, ei aja see südant pahaks. Cooperi roll on filmis ränk - vananev alkohoolikust muusik, kelle kinnisideeks on tema kallim, kes karjääriredelil üha uutesse kõrgustesse ronib. Cooper suudab aga sellesse rolli nii sisse elada, et vaatajana tundub nagu olekski ta päris elus kõike seda, mida ekraanilt näeb.

Kuigi film on pikk ja see on ka üheks selle suurimaks miinuseks, ei teki hetkekski tunnet, et tahaks saalist varem lahkuda. Kogu süžee on nii hästi paika pandud, et äraarvamishetke ei saabugi. Filmi lõpp on šokeeriv, ent ainuõige valik selle loo lõpetamiseks.

Emotsioonidest tulvil linateosele annab kõvasti võimsust juurde veel Gaga võimas hääl, mis nii mitmelgi korral ihukarvad turri ajab ja külmavärinad üle keha jooksma paneb. Kõik laulud, mis esitatakse, on koos Cooperi, Lukas Nelsoni, Jason Isbelli ja Mark Ronsoni orginaallooming.