Tanel Aaviku kaasosalised ja nende kaitsjad kohtus Foto: Teet Malsroos
Krimi
3. oktoober 2018, 15:33

GALERII | Tanel Aaviku bordellimaffia osalised pagesid piltniku eest ukse taha (20)

Harju maakohus mõistis teisipäeval viis inimest ja kaks ettevõtet süüdi kupeldamisega tegelenud kuritegelikku ühendusse kuulumises ja prostitutsioonile kaasaaitamises.

Kell 10 algavale kohtuistungile oodatakse seitset süüdistatavat – neist kaks on küll ainult juriidilised kehad –, aga viis minutit enne kella kukkumist istub saalis vaid üks mees, kes varjab oma nägu fotograafi eest mütsiga. Peagi selgub, et ülejäänud kohtualused redutavad piltnikku peljates ukse taga.

Alles kutsumise peale ilmuvad ka teised süüdistatavad viimasel minutil kohtusaali. Kohale on tulnud neli keskealist eesti meest ja üks õbluke vene keelt kõnelev naisterahvas. Nende hirm avaliku tähelepanu ees on aga endiselt suur. Kui istungisekretär küsib ühelt mehelt isikukoodi, siis on ta nii ähmi täis, et ajab numbrid sassi. “Kuulge, fotograaf, palun lahkuge!” hüüatab üks süüdistatav. “See on ju kollane press!” lausub teine bordelliäri osaline etteheitvalt – justkui unustades, miks ta seal viibib. Lõpuks keerab üks kohtualune saali ukse seestpoolt sneprisse, et fotograaf jumala pärast enam sisse ei pääseks.

Tanel Aaviku kaasosalised kohtus Foto: Teet Malsroos

Süüdistusest selgub, et Aivar Martinson (51), Margus Õispuu (49), Andrus Läänsoo (53), Villu-Jannus Ainsam (49) ja Ljudmila Larina (33) ei kuulunud bordelliäri tippjuhtide hulka. Vanemprokurör Saskia Kask rääkis Õhtulehele, et kohtualused olid seotud Tallinnas Ristiku põigus ja Liivalaia tänaval aastail 2009–2016 tegutsenud bordellide tööga, mis asusid küll eri aadressidel, aga kuulusid ühise juhtimise alla. “Täna kohtu all olnud isikud olid bordellide nii-öelda lihttöölised, peamiselt baarmenid-baaridaamid ning variisikud bordelle haldavatele firmadele. Bordellide tegevust üritati varjata läbi erinevate seal tegutsenud osaühingute,” selgitas Kask.

Jookide serveerimise kõrval korraldasid süüdistatavad ka prostituutide igapäevatööd, organiseerisid kohtumisi klientidega ja andsid raha bordelli klientidega varustanud taksojuhtidele. Läänsoo kutsus aeg-ajal kokku ka personali koosolekuid bordelli tööga seotud küsimuste arutamiseks ja värbas uusi töötajaid.  

Tanel Aaviku kaasosalised ja nende kaitsjad kohtus Foto: Teet Malsroos

Kurikuulus Ristiku lõbumaja

Ristiku põiktänaval asunud lõbumaja tegutses aastaid üsna varjamatult ja selle teenused leidsid korduvalt kajastust ka meedias, aga “ettevõtte” töö oli korraldatud nii oskuslikult, et seaduse silmis paistis pealtnäha kõik korrektne. Politsei pani bordelliärile punkti alles tunamullu vahetult enne jõule – pärast seda, kui asjaosaliste vastu oli kogutud jälitusega piisavalt tõendeid. 19. detsembril 2016 toimus suuroperatsioon, kus osales poolsada politseinikku ja kinni peeti ka lõbuäri arvatavad niiditõmbajad.  

Selgus, et mõlema bordelli omanik ja juht oli meediaärimees ja jalgpallitegelane Tanel Aavik (49). Ta mõisteti oma pulmapäeval, tänavu 14. septembril süüdi kupeldamisega tegelenud kuritegeliku ühenduse ehk bordellimaffia loomises. Aavikule kuulusid intiimteenuste osutamiseks kasutatud ruumid, mida ta andis rendile läbi erinevate varifirmade. Samuti värbas ta lõbustusasutuste igapäevast tööd korraldanud inimesed, osales kõigi tähtsamate otsuste langetamisel ja sai osa bordellide tulust.

Kohus mõistis Aavikule kokkuleppemenetluses viie-aastase vangistuse. Sellest kandis ta reaalselt vahi all ära ligi viis kuud ja ülejäänud karistus jäi tingimisi viieaastase katseajaga. Peale selle konfiskeeriti Aavikult kuritegeliku tuluna umbes 250 000 euro väärtuses vara.

Autod ja tuhanded eurod võeti ära

Ka tema kaasoaliste üle peeti sel nädalal kohut kokkuleppemenetluses ning nad mõisteti süüdi prostitutsioonile kaasaitamise ja kuritegelikku ühendusse kuulumises. Enne otsustamist kontrollis kohtunik Violetta Kõvask, kas kokkulepped sõlmiti ikka vabatahtlikult. “Keegi survet ei avaldanud?” uuris kohtunik Läänsoolt. “Ei avaldanud,” vastas süüdistatav muiates. “Ausalt?” küsis kohtunik üle. “Ausalt,” kõlas vastus nüüd juba tõsisemalt.

Varem olid kõik seitse süüdistatavat kriminaalkorras karistamata. Firmadele mõisteti rahaline karistus ja inimestele kolmeaastane tingimisi vangistus sama pika katseajaga – ainult Õispuu viibis eeluurimise ajal ligi kaks kuud vahi all ja see aeg arvutatakse tema karistusest maha. Ainsamile kuuluv osaühing Anna Tööd – endise nimega Karaoke Baar OÜ – peab tasuma 6000eurose rahalise karistuse, Õispuu osaühing PM Teenindus sai sama karmi karistuse, aga tingimisi.

Konfiskeeritakse ka kuritegudega kokku aetud vara, sest mõned süüdistatavad said osa bordelliäri tulust. Ainsam peab kandma riigituludesse 6250 eurot, Õispuu jääb ilma umbes 7500 eurot maksvast sõiduautost Jeep Grand Cherokee ja 1725 eurost. Larina kaotab 4600 eurot väärt sõiduki Toyota Yaris ja pangakontol seisnud 8000 eurot. Kõigele lisaks tuleb kõigil süüdimõistetutel aasta jooksul tasuda 1250-2055 eurot sundraha ja menetluskulusid.

Tanel Aaviku kaasosaline kohtus Foto: Teet Malsroos

Kokku paarkümmend kahtlustatavat

Vanemprokurör Kase sõnul oli selles kriminaalasjas kahtlustatavaid alguses umbes 20, kellest üheksa on nüüd kohtus süüdi mõistetud. Peagi saadetakse kohtukulli ette veel neli inimest – neist kaks olid nõus kokkuleppega ja kaks soovivad oma süüküsimuse põhjalikumat vaagimist üldmenetluses.

Viimaste seas on ka Priit Unt (51), kes oli Aaviku kõrval väidetavalt üks bordellimaffia juhtfiguure. Unti on juba 2009. aastal karistatud kupeldamise eest kahe ja poole aasta pikkuse tingimisi vangistusega. Kuna talle ette heidetavad uued kuriteod langesid õnnetul kombel kokku katseajaga, siis ähvardab teda nüüd pikem vangistus.

Ülejäänud kahtlusaluste süüd ei hinnanud prokurör nii suureks, et neile kriminaalkaristust nõuda, ja lõpetas menetluse oportuniteediga – nad peavad tegema üldkasulikku tööd või tasuma riigituludesse raha.  

Tanel Aaviku kaasosaliste kohtuistung Foto: Teet Malsroos