Kersti Kaljulaid ja paavst FranciscusFoto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
3. oktoober 2018, 14:26

Mitmed naised on paavst Franciscusega kohtudes olulist etiketireeglit rikkunud (35)

Kui ees on ootamas ametlik kohtumine paavstiga, tuleb naistel jälgida etiketti, mille järgi tuleb riietuda üleni musta ning kanda loori. Erksad värvid on keelatud.

Ameerika presidendi pere riietus paavst Franciscusega kohtudes üleni musta, Melania ja Ivanka Trump kandsid ka sama värvi loori. Paljud netikommentaatorid tegid selle üle nalja, küsides, kas presidendipere läks maffia matustele või kavatsevad nad "Addamsite perekonnast" uue versiooni teha.

Paavst Franciscus Ameerika presidendi perega Foto: Reuters/Scanpix
"Addamsite perekond" Foto: Facebook.com/TheAddamsFamilyMovie

Tegelik etikett näebki naistele ette pikkade käiste ning kõrge kaelusega pikka musta kleiti ja loori. Seega peavad kaetud olema põlved, õlad, selg ja dekoltee. Ka kingad peavad olema musta värvi ning kinnised, samuti peaksid need olema kontsadeta või keskmise kontsaga.

Erksaid värve nagu punane ja lilla tuleks paavstiga kohtudes vältida. Lillat rõivastust kasutatakse katoliku kirikus advendi- ja paastuajal ning surnute mälestamisel. Paavst Franciscus on aga tuntud selle poolest, et on teatud reeglites vabam kui eelmised paavstid. See kehtib ka riietuse puhul. Nii kandis kuninganna Elizabeth 2014. aastal Franciscusega kohtudes juba signatuuriks kujunenud erksavärvilist kostüümi ning pastelse varjundiga lillat mantlit.

Kuninganna Elizabeth ja paavst Franciscus Foto: Reuters/Scanpix

Ka Kersti Kaljulaid kandis paavstiga kohtudes lillakassinist kostüümi ning punast mantlit. Lilli Jahilo disainitud kostüümi on Kaljulaid kandnud ka Ameerika presidendi ning Norra kroonprintsiga kohtudes.

Kersti Kaljulaid ja paavst Franciscus Foto: Tiina Kõrtsini
Kersti Kaljulaid Foto: Tiina Kõrtsini

Hertsoginna Camilla kandis paavst Franciscusega kohtudes hoopis beeži kostüümi.

Camilla ja paavst Franciscus Foto: SIPA

Ka Michelle Obama kandis paavstiga kohtudes mariinrohelist ja lühikeste käistega kleiti. Küll aga ei olnud see kohtumine ametlik, nii et naispere rõõmsavärvilist riietust ei saa neile pahaks panna.

Paavst Franciscus ja perekond Obama Foto: AFP/Scanpix

Musta värvi on sinise vastu vahetanud ka Leedu president Dalia Grybauskaitė ning Poola presidendi abikaasa Agata Kornhauser-Duda.

Paavst Franciscus Poola presidendipaariga Foto: Reuters/Scanpix
Paavst Franciscus ja Leedu president Dalia Grybauskaitė Foto: AFP/Scanpix

Ajalooliselt on seitsmel naisel maailmas nn privilège du blanc ehk õigus paavstiga kohtumisel kanda valget. Nendeks on Hispaania kuningannad Letizia ja Sofía, Belgia kuningannad Mathilde ja Paola, Luksemburgi suurhertsoginna Maria Teresa, Monaco printsess Charlene ning Napoli printsess Marina.