Vanaproua Liide Lust "Kuuuurija" saatesFoto: TV3
Tele
2. oktoober 2018, 15:39

Politsei „Kuuuurija“ vanaproua loost: enne avaldamist oleks võinud hinnata, kas sellega kasvab kuriteo ohvriks langemise oht (27)

Eile oli "Kuuuurija" eetris lugu Lõuna-Eestis üksinda elavast vanamemmest, kel pole ei telefoni ega pangakaarti ning kes hoiab kõiki oma sääste kodus sularahas. Televaatajad olid Lusti peale ärritunud, et too saates vanaproua vara ja elukohta näitas. Politsei sõnul oleks pidanud nii Lust kui saate tegija kui vanaproua ise hindama, kas sellega pannakse ohtu tema turvatunne.

"Infot kellegi väärisesemetest või soki sisse peidetud sularahakupüüridest võivad kurjategijad saada paljudest erinevatest allikatest, mitte ainult telesaatest. Seepärast ei soovita politsei kellelgi olenemata jõukusest, elukohast, vanusest või muust oma vara ülemäära eksponeerida. See võib püüda pahatahtlike kavatsustega inimeste tähelepanu," kommenteerib Kagu politseijaskonna vanemkomissar Katrin Satsi.

Vaadates üle ka konkreetse saatelõigu, milles vanaproua osales, nendib Satsi, et enne selle avaldamist oleks pidanud hindama ka võimalikke kahjusid, mida see tekitada võib.

"Mis puudutab konkreetset saatelõiku, siis selle tegemisel oli vähemalt kaks osapoolt – saate tegija ja saates osaleja. Nende kahe koostöös tuleb alati hinnata kajastusest saadava kasu või kurioosumi kõrval ka võimalikke kahjusid. Kui hinnatakse, et sellise saatelõiguga kannatab proua turvatunne ning kasvab oht kuriteo ohvriks langemisel, on ainumõistlik neid riske vältida," sõnab komissaar.

Satsi paneb kõigile südamele, et suuremate sularahasummade kodus hoidmine on väga riskantne, kuivõrd vargad eelistavadki ennekõike sularaha. "Seepärast soovitab politsei eakatel pöörduda näiteks oma nooremate lähedaste või usaldusväärsete tuttavate poole, kes aitaks raha panka paigutada või läbi mõelda, kuidas raha turvaliselt kodus, näiteks seifis hoiustada," ütleb ta.