Robert Plant (vasakul) ja Jimmy Page Foto: Reuters/Scanpix
Saund
2. oktoober 2018, 11:11

Led Zeppelinil tuleb plagiaadisüüdistuse tõttu taas kohtusse minna (1)

Led Zeppelin seisab uuesti silmitsi süüdistusega, et nende suurima hiti "Stairway to Heaven" (1971) algusnoodid on varastatud.

2016. aastal otsustas California kohus, et Jimmy Page ja Robert Plant pole oma hiti algust ansambli Spirit instrumentaalpalast "Taurus" maha viksinud, kuigi kahe pala kitarririfid on tõesti väga sarnased. Kuid nüüd on apellatsioonikohus asja uuesti menetlusse võtnud, viidates loometandemi õigeks mõistnud kohtuniku arvukatele vigadele.

Led Zeppelini muusikud kaebas 2015. aastal kohtusse Michael Skidmore, kes esindab Spiriti kitarristi Randy Wolfe'i. Randy California nime all tuntud Wolf uppus 1997. aastal oma 12aastast poega päästes.

Skidmore'i väitel varastasid Page ja Plant oma loo algusnoodid Spiriti palast "Taurus". Ansamblid olid aasta enne "Stairway to Heaveni" valmimist tõepoolest ühiskontserdil esinenud ning on võimalik, et Led Zeppelini tandem kuulis "Taurust". Nemad ise aga eitavad seda ning kinnitavad, et kirjutasid oma meistriteose Walesis üksildases maahütis.