Rasestumisvastased pillid võivad kaitsta ka munasarjavähi eest. Foto: Vida Press
Lapsed
2. oktoober 2018, 10:14

HEA UUDIS NAISTELE! Rasestumisvastased pillid kaitsevad munasarjavähi eest (11)

Rasestumisvastaseid pille võetakse, et ära hoida rasedust, kuid võimalik, et need kaitsevad ka vähi eest.

Kombineeritud hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid kasutavatel naisi naistel on väiksem risk haigestuda munasarjavähki, selgus Taanis tehtud uuringust.

Hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid kasutavad naised haigestusid munasarjavähki 40% harvemini kui need, kes polnud kasutanud neid kunagi. Haigestumise risk oli väiksem ka nendel, kes olid pillide kasutamise lõpetanud.

Hormonaalsete vahendite kaitse oli näha juba pärast aastast kasutamist, kuid kaitse suurenes aja jooksul. Üle 10 aasta kasutanute haigestumisrisk oli kõige väiksem – see oli 70% väiksem kui neil naistel, kes ei olnud kasutanud pille.

Uurijad peavad tulemusi väga lootustandvaks  ja arvavad, et pillid hoidsid ära iga viienda munasarjavähi. Uuringus võrreldi 1,9 miljoni 15-49-aastase Taani naise andmeid.

Varasemad uuringud on näidanud, et tõenäoliselt vähendavad pillid ka emakavähi tekke riski ja võimalik, et ka muude vähkide riski. Üks selgitus sellele nähtusele seostub menstruatsioonidega. Arvatakse, et vähioht suureneb vastavalt sellele, mida rohkem menstruatsioone naine elu jooksul kogeb. Pillid ja ka rasedused vähendavad menstruatsioonide arvu, mis selgitab muu hulgas ka seda, miks palju lapsi sünnitanud naised haigestuvad harvem kui lastetud.

Munasarjavähk on günekoloogilistest vähkidest kõige halvema prognoosiga.

Allikas: Duodecim