Vandeadvokaat Robert SarvFoto: kuvatõmmis/ ERR/ "Ringvaade"
Tele
1. oktoober 2018, 19:38

Korolevi kaitsja: loodan, et ühiskonnas tekib arusaam, et päris süüdimatult ei ole võimalik internetis oma arvamust avaldada (96)

Tänase päeva kuumim uudislugu on kindlasti see, et näitleja Marika Korolev võttis vastutusele teda Perekooli foorumis sõimanud ja solvanud anonüümsed kommentaatorid. Vandeadvokaat Robert Sarv, kes Marika Korolevi kohtus kaitsis, oli külas "Ringvaates" ning ta kinnitab, et anonüümseid kommenteerijaid saab vastutusele võtta täpselt samuti, nagu avalikus kohas sõimlevaid inimesi.

Sarve sõnul saab üle piiri minevateks kommentaarideks lugeda selliseid, mis rikuvad ühiskondlikku kirjutamata reeglit. "Näiteks, kui naisterahva kirjutatakse avalikult lits, siis see läheb kindlasti üle piiri. Kui see on internetis juba pikemat aega ja seda kirjutatakse korduvalt, siis see on kindlasti koht, kus peaks reageerima," selgitab mees, kinnitades, et Korolevi kohta oli foorumis ikka väga julmalt kirjutatud.

Juriidiliselt eristatakse kommentaaride puhul arvamusi ja fakte. "Kui keegi kirjutab kellegi kohta, et ta teab kindlasti kellegi kohta, et ta on kuskil kellegagi käinud, midagi teinud, siis see on fakt. Seda peab kohtus hiljem tõendama. Kui keegi kirjutab kellegi kohta, et ta näeb kole välja, see on kellegi arvamus. Seda pole võimalik objektiivselt mõõta ja seda kohtus faktidega tõendada ei saa. Küll aga saab seda arvamust põhjendada ja kui see välja ei tule, et inimene kirjutabki, et keegi on lõtvade elukommetega, kuigi ei ole, siis mina ütleks, et see on küll koht, kus võiks oma au kaitsta kohtus," räägib advokaat.

Korolev võttis kohtuasja ette juba kolm aastat tagasi, aga jõudis alles nüüd tulemuseni. Ta luges läbi Perekoolist enda kohta käivad solvavad kommentaarid ning nõudis foorumist välja konkreetsed IP-aadressid, et leida need inimesed, kes need kommentaarid kirjutasid. 

Ning nende autorid olid, Korolevile ja Sarvelegi üllatuseks, täiesti normaalsed ja haritud inimesed. "Meile endale oli see üsna suur üllatus, nimelt, oli tegemist edukate, täiesti normaalsete kõrgharitud inimestega. Poleks esmapilgul arvanud, et sellised inimesed võiksid Marika kohta, keda nad ei tundnud, nii kirjutada. Marika ise ütles, et nii hea oleks teada neid inimesi, kes teavad minu kohta selliseid fakte, mida ma isegi ei tea. Siis me saimegi nad teada," ütleb Sarv.

Sarv valis kommentaaride seast välja viis kõige hullemat ning võttis nende inimestega ühendust. "Reaktsioone oli erinevaid. Valisime välja viis kõige hullemalt ja kolmega neist jõudsime kohtuvälisele kokkuleppele. 2015. aasta lõpus hakkasime sellega tegelema, ühe kommenteerijaga oli nii, et saatsin kirja välja ja järgmisel päeval juba helistati, kirjutati, kuhu on vaja raha kanda, lihtsalt jätke meid salajaseks, ärge kuskil meie nime öelge. Sai asi viisakalt lahendatud," räägib Sarv.

Saatejuht Grete Lõbu tunnistab, et vestles ka ise Koroleviga ning sai teada, et üks solvavate kommentaaride postitaja oli isegi notar! Tuli välja ka see, et üks inimene oli isegi kommenteerinud 120 korda ühe artikli alla, kuid erinevatelt nimedelt, Marika kohta solvanguid, hoides seega ise seda vestlust üleval.

"See näitab inimese madalat motiivi. See on mingi selline tähelepanuvajadus, kui sa ei suuda inimestega päriselt suhelda, siis lähed virutaalmaailma ja otsid sealt tähelepanu. Vaatad, et keegi sinu kirjutatud jama peale ei reageeri, siis toodad oma lõhestunud isiksusega seda jama veel juurde," kommenteerib Sarv sellist tegevust. 

Kas pärast Korolevi kohtuasja hakkab see anonüümsete kommentaatorite sõimlemine aga ära lõppema? 

"Ma loodan, et ühiskonnas tekib arusaam, et päris süüdimatult ei ole võimalik internetis oma arvamust avaldada," vastab Sarv. "Virtuaalmaailm ei erine tegelikult mitte millegi poolest sellest, kui sa lähed näiteks Vabaduse väljakule ja hakkad seal oma arvamust avaldama. Need on tegelikult täpselt ühesugused kohad. See, mida sa ütled ja see, kes sa oled, see jääb ja seda on võimalik lõppastmes ikkagi tuvastada."

Korolevi solvajate nimesid Sarv otse-eetris avaldada ei soovinud. "Nendega, kellega me sõlmisime kohtuvälise kokkuleppe, nende privaatsust me austame, sest me leppisime nii kokku. Nende nime me välja ei ütle. Üks inimene on leitav kohtulahendite registrist, kes tahab, see leiab," ütleb ta. 

Sarve sõnul ei ole Korolevi kohtuasjast tekkinud veel suurt laviini ning inimesed tema poole samasuguste kaasustega ei ole veel pöördunud. "Täna veel ei ole seda plahvatust olnud, kes teab, mis homme toimub. Kui tavaliselt ma saan 20-30 kõnet päevas, siis täna oli, seoses ajakirjanduse huviga, neid kõnesid ikka kümneid kordi rohkem. Huvi oli tõesti suur."