Peeter VõsaFoto: Robin Roots
Tele
1. oktoober 2018, 12:28

TOP 5 VIDEOT | Peeter Võsa: kui esimene „Võsareporter” valmis oli, sain aru, et sellest tulebki Kanal 2 number üks saade (5)

Sel aastal 25. sünnipäeva tähistav Kanal 2 palus oma vaatajatel reastada oma lemmiksaated läbi ajaloo. Esimese 50 sekka jõudis nii uuemaid saateid kui ka neid, mis juba ammu unustuse hõlma vajunud. Esikoha võitis küsitluses aga legendaarne "Võsareporter".

"Kui esimene saade oli valmis, sain aru, et sellest tulebki Kanal 2 number üks saade. Ma olen kogu aeg öelnud, et minu looming läbib Eesti rahva kultuurilugu jämeda pruuni joonena, sinna ei ole enam midagi teha," naerab "Võsareporteri" saatejuht Peeter Võsa.

Peeter teab, mis rahvast saate juures võlus. "Asjadest räägiti oma nimedega ja öeldi välja seda, mida tõeks peeti. Saade oli naljakas, puudutas hinge ning võib-olla sai mõni probleemgi lahendatud. Ma ei olnud muidugi valmis, et see ka tänasel digiajastul veebimeedias oma elu edasi elab," sõnab ta.

"Minul oli algusest peale veendumus, et saade saab suur. Aga et nii suur, ei oleks uskunud," tunnistab Võsa.

Saates "25 aastat Kanal 2: 50 parimat saadet läbi aegade" kommenteerisid lemmiksaateid ka tuntud televaatajad. Saatejuht Rober Rool tunnistas, et just "Võsareporter" on saade, mida ta läbi ajaloo kõige enam vaadanud on. "Saate fenomen oli see, et saade tegi end praktiliselt ise. Loomulikult oli seal ees legend Peeter Võsa, kes suutis juha juhatada nii, et olgu ta mis olekus tahes, suutis ta inimesed ilma nende teadmata elavaks muuta. Kui võtta põhilised klipid, Saarepeedi ja õed puugid, rääkisid lood ennast ise."

Anu Saagim ütles, et "Võsareporteris" näidatu oli nii jäle, et ajas oksele ja süda läks pahaks. "Sa tundsid läbi telekaekraani s*tahaisu, aga vaatasid ikka, sest see oli nii õudne, nii jube. See oli päris Eesti. Minu jaoks oli uskumatu, et kas tõesti toimub see meil siin mõne kilomeetri raadiuses, kas meie väikeses Eestis on tõesti selline asi võimalik. See avas heas mõttes silmad," kommenteeris Saagim. "Paljud süüdistasid, et ta kasutas nõrgemaid inimesi ära. Minu meelest oli saade just selline, et halloo, vaadake, see ongi meie Eesti ja inimesed elavadki nii. Profülaktika mõttes väga vajalik saade ja võiks ka praegu olemas olla."

Endine telenägu Tanel Talve ütles, et "Võsareporter" on konkurentsitult saade, kust on rahvasuhu tulnud kõige rohkem erinevaid käibefraase. "Elu, mida "Võsareporter" näitas, oli ikka fantastiline. Ei teadnud, et sellised asjad meie kõrval toimuvad ja meil sellised inimesed elavad." 

"Reporteri" saatejuht Jaanus Koort tõdes, et Peeter Võsa juhitud saade oli selline, mida pidi iga nädal kindlasti vaatama. "Vahapeal tundus Eesti elu ikka nii absurdne ja küsisid endalt, kas need inimesed ka päriselt olemas on."

Viskame pilgu peale "Võsareporteri" parimatele paladele, mida praegugi internetiavarustes leida võib:

- Poeg saab jõulude ajal isalt noaga tagumikku

Rakveres elas mees, kes sai igal jõuluajal oma isa käest nuga. Kaupo rääkis, et elus on natuke viltu vedanud ja ta ei saa oma isaga kuidagi hakkama. Kui jõulud käes, võetakse koos viina ja ühel hetkel haarab isa noa ja suskab pojale terariistaga. 

 

- Ehitajatest vennad Tiit ja Teet

Kord käis "Võsareporter" külas kaksikvendadest ehitusärimeestel Tiit ja Teet Kääpal. Meeste tänavakivipaigaldusfirma palkas töömehed ja jättis neile palga maksmata. Rahaküsimise peale said töömehed aga korraliku sõimu osaliseks. Seepeale korraldas "Võsareporter" varitsuse ja tellis firmalt tänavakivide paigalduse. 

 

- Lukku pandud tualett maja trepikojas

Tartusse Kastani tänavale kutsus Peetri külla Ahti, kes kurtis, et naabrid olid trepikojas asuva vetsu pannud luku ja riivi taha. Võsa läkski kohale, et asjasse selgust tuua. Üks naaber ütles, et Ahti elukaaslane roojab seintele ja see häirib naabreid. Ahti sõber ja elukaaslane Valdek tunnistas, et roojab tõesti maha, aga keegi pole tal palunud tualetti ära koristada. 

 

- Väätsa pornovanurid

Aasta tagasi Väätsasse kolinud perekond tüütas majaelanikud ära, sest nood kisavad ja lippavad aeg-ajalt ka porgandpaljalt mööda trepikoda ringi. Lisaks olla keegi kakanud ka naabri lapsekärusse. 

 

- Õed Puugid ja Saarepeedi rahvas 

Ilmselt üks legendaarsemaid lugusid "Võsareporteri" ajast on pärit Saarepeedist, kuhu kutsus saatemeeskonna kohale proua Fatme, kus üks mees väidetavalt varastab, valetab ja hoorab. Loo keskmes olid kaksiõed Maris ja Maren, kes said hüüdnimeks õed Puugid.